facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
New Blood


Bookmark

Data

Released Listopad 2010
Format Albumi
Vrsta / Art Rock / Prog-rock / Alternative/Indie Rock / Contemporary Pop/Rock / Adult Alternative Pop/Rock / Album Rock
Dodano Srijeda, 23 Srpanj 2014
Žanr Pop-Rock
Length 2:32:04
Broj diskova 2
Edition date Listopad 2010
Etiketa Real World/Virgin
Catalog Number G.R. 518/519
Edition details Produkcija: Peter Gabriel Datum objave: 10.10.2011.; Snimano: 2010.
Tags Peter Gabriel Pop/Rock Real World Virgin

Review

„New Blood“ je tek deveti studijski album glazbenog genija Petera Gabriela u njegovoj 40-godišnjoj karijeri, a i taj nije novi materijal. Album je neke vrste konceptualni nastavak prethodnog njegovog albuma Scratch My Back, koji je orkestralno preradio poznate pjesme drugih izvođača, samo što je na ovom orkestralno obradio svoje vlastite. Dva diska u specijalnom izdanju znače: jedan s vokalnim dionicama, a drugi samo instrumentali.

Da li je u pitanju nedostatak inspiracije za novi materijali ili ne, kada je u pitanju Gabriel teško je reći. Svakako mu ne nedostaje ideja, pitanje je samo u kojem smjeru idu. Prvo pitanje koje se nameće za New Blood (kada saznate što je u pitanju) jest je li to ima nekog smisla i poante ili ne. Ako biste očekivali da je Gabriel raščerečio svoje stare pjesme (bilo u pozitivu ili negativu) - ne nije, neke su vrlo slične originalima: Don’t Give Up, Mercy Street, In Your Eyes i Red Rain ne odstupaju naročito od originala ali djeluju duhovno i intelektualno „pročišćeno“ i uopće nisu nezanimljive, dok su s druge strane Intruder, San Jacinto i naročito moj favorit The Rhythm of the Heat toliko snažne da djeluju poput oluje koja se obruši na slušatelja i smlavi ga, naravno svaka na svoj (drugačiji) vrlo profinjen Gabrielovski način.

Interesantno je kako je Gabriel izostavio neke svoje najveće hitove Sledgehammer ili Biko. Možda i nije tako čudno, jer mi se čini da su te dvije jedine koje bi od bilo kakvog orkestralnog rearanžiranja najviše „nadrapale“ - te pjesme nisu dobra podloga za ovakve aranžmane i vjerojatno bi i rezultat bio poprilično nezanimljiv, moguće i ispod kriterija odosno nivoa koji album u konačnici i ima s pjesmama koje su uvrštene na njega i s kojima se najviše moglo učiniti. Što je sjajna i ispravna odluka jednog od najtalentiranijih skladatelja, jer - "ako ne možeš ništa novo dati pjesmi nemoj joj niti oduzeti“.

CD s instrumentalima je zanimljiv, kao dodatak (specijalno bonus izdanje) definitivno ima smisla pogotovo ako znamo da je Gabriel mnogo skladao i filmsku glazbu.

New Blood je zanimljiv i upješan projekt (obzirom da se ne radi o novom materijalu), no iščekujem novi materijal - taj me stvarno zanima.

Anastazija Vržina

Hits 1319

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42