facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2017
Format EP
Vrsta Hard rock / Album Rock / American Trad Rock
Dodano Subota, 29 Prosinac 2018
Žanr Rock
Length 32:07
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2017
Država Europa
Etiketa Republic Records
Catalog Number 00602567126034
Edition details objavljeno: 10.11.2017.; produkcija: Marlon Young i Al Sutton; snimano: 2016.-2017. Rustbelt Studios, Royal Oak, Michigan
Tags Republic Records Greta Van Fleet Marlon Young Al Sutton

Review

Ortodoksni Židovi još iščekuju dolazak pravog Mesije. Je li ortodoksna ( pa i ona obična) rock populacija u Greti Van Fleet konačno dočekala svog koji bi trebao propisno uzdrmati sve više učmaliju, predvidljivu i blijedu navalu, pa može se slobodno kazati glazbenog smeća upakiranog u trendove iza kojih se možda kriju planovi dostojni teorija zavjere?

Mladi Američani iz Michigana svoju su misiju „proročanstva“ započeli 2012 godine da bi objavljivanjem svog prvog uratka „Black Smoke Rising“ (EP formata) trenutno izazvali brojne dileme, panegirična odobravanja, ujedno i žestoke kritike, uz nepobitnu činjenicu izazivanja ludila među publikom gdje god bi nastupali, što je svojstveno pravim zvijezdama.

Zašto dileme?

Mnogi su ih prepoznali kao vjernu reinkarnaciju Led Zeppelina u kojoj sjajno evociraju raskošnu prošlost, prvenstveno zbog glasa Josha Kiszke, sekundarno zbog očitih konotacija na zvuk i atmosferu opusa njihovih uzora. Po nekima je i jedno i drugo samo po sebi bogohulno, ujedno i kontraproduktivno. Uostalom zar ne postoji mišljenje da su upravo Zeppelini bili sofisticirani kradljivci tuđi nota?

Drugi pak Gretu Van Fleet nazivaju spasiteljima rocka u kojeg su injektirali svježu, potrebnu krv koja će potvrditi staru tvrdnju da rock neće nikada umrijeti.

Jesu li Greta Van Fleet zaista tribute bend koji „slučajno“ ima svoju pjesmaricu, kako smatra dio kritike koja je često kovače lažnog novca znala ustoličiti za „guvernere Narodne banke“, ne prepoznavši pri tome istinsku vrijednost nekih drugih , pa su se našli u tipičnoj poziciji rizika profesije: ili ćeš biti prorok ili pokajnik.

S druge strane rasprodani koncerti, apsolutno zabavni događaji puni naboja i dobre atmosfere, koncerti na kojima su Greta Van Fleet vratili vrijeme unazad, vrijeme njihovih uzora u rasponu od Howlin Wolfa, Muddy Watersa, John Lee Hookera pa do Cream, Hendrixa, The Who, Janis Joplin mogu samo ukazivati prvenstveno na njihov odličan, nimalo generacijski ukus ( za napomenuti je da članovi benda imaju oko 20 godina) zaogrnut sasvim uvjerljivom svirkom i sasvim solidnim materijalom kojeg je auditorij prigrlio bez potrebnog razmišljanja prepoznavši u svemu tome staro/novu uzbudljivu avanturu. Jer publiku možeš prevariti samo jednom. Uostalom publika je ta koja je danas poznate bendove dovela na pijedestal rocka.

Ime benda je priča za sebe, naime djed jednog od članova benda je na obiteljskom okupljanju kazao da ide pomoći susjedi (stvarnoj osobi) cijepati drva. Dotična gospođa se zvala Gretna Van Fleet, izbacivši jedno slovo stvoren je naziv benda iza kojeg se ne može ni slučajno otkriti kakva se glazba kotrlja iza njega.

Bend čine tri brata Kiszka: Josh pjevač, Jackob na gitari, Samel na basu i Robert Wagner na bubnjevima.

Dakle, gore spomenutom EP prvijencu „Black Smoke Rising“ na kojem nalazimo 4 kompozicije: „Highway Tune“ sa vintage gitarom kao njihov hommage „The Rover“ Led Zeppelina; „Safari Song“ koja počinje pravim bojnim pokličem u najboljem Plantovom izdanju sa asocijacijama na „In My Time Of Dying“, „Flower Power“ (sa odličnim orguljaškim outrom, kao podsjetnik na „Americu“ Simona i Garfunkela) i „Black Smoke Rising“ pjesmi čiji se glavni refren valja poput nezadržive lavine, nadodan je novi materijal i tako je nastao LP prvijenac naziva „From The Fires“.

Nadodane 4 kompozicije sasvim su se logično uklopile u gore navedenu paradigmu, poslovično čvrsta svirka podebljana masnim basom i svrsihodnom bubnjarskom podrškom otkriva i njihovu pripadnost američkom poimanju pisanja harmoničnih kompozicija. Laganica „A Change Is Gonna Come“ Sam Cooka je u ovoj verziji izgubila na originalnoj slatkoći i melanholiji, ali je i dobila na dodatnoj uvjerljivosti; obrada „Meet On The Ledge“ grupe Fairport Convention pronašla je ovom prilikom svoju žestoku inačicu, a u riječima „And to think we found time“ pjesme „Edge Of Darkness“ pojavio se nanovo mladi Robert Plant.

Što reći na kraju?

Njihova glazba ruku na srce ne spada, u nazovimo je tako, glazbenu eugeniku, ali na prvo slušanje (makar meni) izaziva sasvim pozitivne reakcije, otkrivanje izgubljenog blaga jedne generacije, otkrivanje istog novim generacijama kojeg su na svijetlo dana iznijeli ovi mladići pred kojima stoji blistava budućnost, ukoliko je prepoznaju i ugrabe.

Trebati će proći još dosta vremena da Greta Van Fleet u svojim radovima uspostavi magičnost jednog „Kashmirea“ , veličanstvenost jedne „Stairway To Heaven“, složenu „jednostavnost“ jedne „Immigrant Song“ no obzirom na njihovu mladost, prpošnost i odlučnost ništa nije nemoguće. Jer riječi koje je Jagger svojevremeno pjevao u „Time is on my side“, apsolutno vrijede za ovaj mladi bend.

I da, zaista volio bih ih volio čuti u živo.

Đorđe Škarica

Hits 951
Black Smoke Rising « Black Smoke Rising Greta Van Fleet EP Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42