facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2020
Format Albumi
Vrsta Etno / World / Folk Jazz / Regional Blues
Dodano Četvrtak, 21 Siječanj 2021
Žanr Pop-Rock
Length 39:02
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2020
Država Hrvatska
Etiketa Intek Music
Edition details objavljeno: 5.11.2020.; produkcija: Marin Hraščanec; snimano: tijekom 2020. djelom u kućnoj produkciji, a dio u studiju Intek Music
Tags Ivan Grobenski Marin Hraščanec Intek Music

Review

Ovaj album na neki svoj čudnovat način zauzima posebno mjesto u mom slušateljskom biću, a doista mi je teško i samom naći i odrediti pravi i znakoviti odgovor zašto je to tako.

I sada, da me je netko pitao prije samo mjesec dana tko je Ivan Grobenski, samo bih slegnuo ramenima, šutnja bi otkrila sve. Teško mi pada spoznaja da je Grobenski do sada objavio dva hvaljena samostalna albuma, "Lessons in Life and Love" (2017.) i "On Death & Other Problems" (2018.), te dva live albuma, "Live Lessons" (2018.) i "Ivan Grobenski and the Broken Heavenly Orchestra Live from Hell" (2019.). Osobno, jednostavno nisam imao prigode čuti baš ni jedan! Naravno, mogao sam se praviti da sve imam"u malom prstu", ali čemu?

Mene osobno nije sram to i priznati i to baš na ovakav način. I da, ali baš tako stvari stoje i tim više zapravo ne skrivam svoje oduševljenje ovim ponuđenim albumom.

Zahvaljujući Heleni Hrašćanec iz Intek Music imamo svi zajedno jedinstvenu mogućnost upoznati se s nevjerojatnim glazbenim talentom ovog umjetnika. A upravo Intek Music 5. studenoga omogućio nam je svima digitalnim putem dostupnost ovog glazbenog djela.

Kada bih sad vukao paralelu i pisao vam o glazbenom radu i djelovanju američkih glazbenika, koji na sličan način prezentiraju svoje viđenje bluesa, sve bi to itekako "podebljavalo" ovaj tekst. No, ovdje priča ide korak dalje, dublje i kroz sve to ozračje provlači se nepatvoreni etno glazbeni ugođaj. A to se doista teško može spojiti.

Možda u ozračju mistike "megle" koja se vuče uz Dravu i zamagljuje sve one livade, šume i bereke, a u vašem tijelu uzrokuje pojavu istinske nelagode da ne napišem jeze, ali u onom pozitivnom kontekstu.

Do sada se dosta glazbenika okušalo u ovom glazbenom izričaju i samo ako ste stvarno i duboko u tome dobit ćete ovakve rezultate koji se mogu čuti u ovih osam skladbi u malo više od 39 minuta.

Mnogi će sada možda pitati kakve to veze ima s bluesom? Bluesom? Da, dragi moji, ovo sve, ali sve što čujete itakako ima veze s ovim glazbenim izričajem. A sav taj ugođaj jednostavno vas mora ostaviti bez teksta. Osobno, isto tako čujem da na ovako izravan način nije nitko radio. Da, ima tu etno bluesa, no ovaj album ima neku svoju drugu i drugačiju težinu. Moram priznati, sve oko ove glazbene ponude doima se i zvuči vrlo čudno ali na neki posebni način, sve je to ugodno i nevjerojatno zanimljivo!

Posebno me oduševila spoznaja da slušajući skladbe s ovog albuma niz moju se kralješnicu provlačila ona čudnovata hladnoća i ukazivala na činjenicu koliko su iskrene i koliko je u njima potencijala. Za sve ovo "krivi su" gostujući glazbenici: Marko Lucijan Hraščanec (saksofon), Hrvoje Štefanić (trombon), Leo Beslač (synth), Brane Norac (klarinet), Ženski vokalni sastav Rudarice, te Marin Hraščanec (synth), koji je zaslužan za produkciju i mastering.

Je li ovo album za početnike? Definitivno nije!

Je li "Siromahi i Lazari" album koji možete slušati u svakoj prilici? Apsolutno ne!

Pa kaj je onda na stvari?

Ivan Grobenski je glazbenik koji će vas jednostavno osupnuti, osvojiti i 100% iznenaditi svojom glazbenom vizijom i prezentacijskom formom. Ovdje, dakako, nije riječ o samo jednoj pesmi, već o kompletnom albumu a to definitivno nije mala stvar!

A potom na samom kraju albuma čujemo pjesmu "Dojdi, draga, dojdi“, ali u izvedbi ženskog vokalnog sastava Rudarice. To je zapravo rezultat eksperimenta, odnosno, želje kojom Grobenski želi dokučiti je li moguće novokomponiranu tradicionalnu popevku preoblikovati u nešto što bi tek trebalo doći i postati. Svaka čast!

Ako imate tri čiste, izvolite, da vas vidim, hoćete li i vi sve to primiti i provariti baš na ovakav način.

Intek Music to pojašnjava na ovaj način: "Izrazito moderno osmišljen album koji je duboko ukorijenjen u tradiciju."

Mladen Lončar - Mike

Hits 366

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma