A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
West Coast Seattle Boy: The Jimi Hendrix Anthology


Bookmark

Data

Released Studeni 2010
Format Box set
Vrsta Blues / Psychedelic rock
Dodano Nedjelja, 03 Travanj 2011
Žanr Blues
Length 4:09:33
Broj diskova 4
Edition date Studeni 2010
Država USA
Etiketa Experience Hendrix / Legacy
Tags

Review

I opet, pored svega ide nešto novo, pred Vama je edicija Jimi Hendrix West Coast Seattle Boy: The Jimi Hendrix Anthology 4 CD/DVD BOX, jedinstvenog Jimia Hendrixa, kojeg je 16. studenoga objavila izdavačka kuća Legacy/Sony Music Entertainment.
 
Nevjerojatan podatak da nakon punih 40 godina od smrti svako malo pred nama je nešto novo, nešto što još na ovaj ili onaj način nismo čuli.
 
Zahvaljujući sjajnoj ekipi (Janie Hendrix, Eddie Kramer i John McDermott), svi mi koji volimo i duboko štujemo njegov rad i djelo, ostali smo po tko zna koji puta zatečeni kvalitetom i feelinogm koji nam je isporučen na ovoj ediciji. Svima nam je jasno da je Jimi jedan i jedini i da samo on može svirati toliko raskošno, originalno, osjećajno, nadahnuto i maštovito u ama baš svakoj konstelaciji stvari. Njegov rušilački, ubojiti gitaristički udar donosi nam nepredvidljive i strašne zvukove, tonalitete, distorzije i što sve ne. S druge strane sada imamo prigodu upoznati i Hendrixa kao pratećeg glazbenika a ne frontmana, koji suvereno vlada stageom.
 
U onoj nekadašnjoj eri hipi pokreta, kada se cijela filozofija svodila na krilaticu Peace and Love, ona zapravo… u stvarnosti nije bila baš tako formulirana. Bilo je tu puno više drugih i snažnijih ideja, koje su svoje uporište imale u poznatim porukama jednakosti, zajedništva, duševnom miru vođenom pretežito indijskom načinu razmišljanja i percepcije svijeta. S druge pak strane, bilo je tu čak i onih ideja, koje nisu baš imale puno veze sa stvarnošću, odnosno nisu se uklapale u postojeće društvene norme. Neke od njih i dan danas ne mogu se uklopiti u bilo koji segment društveno- sociološke percepcije 'normalnog' funkcioniranja jednog društva, zajednice ili komune ako baš hoćete. Jimi je uvijek bio povrh svega, divlji momak koji želio svirati giatru, u tom nastojanju on je ostavio trajni i neizbrisivi pečat i bezvremenski testamnet, koji ni dan danas nije u potpunosti shvaćen a ni prihvaćen ako baš hoćete. Svi se pitaju zašto? Odgovor je vrlo jednostavan ono što je svirao Jimi nikad prije ni poslije nitko nije uspio ponoviti i to je jedina i prava istina.
 
S druge pak strane, ova edicija je na neki način testament da Hendrix nije završio svoju misiju na ovom planetu. Jimi je uvijek išao dalje u svojim instrumentalnim istraživanjima i zaista uvijek je činio još jedan veliki korak naprijed. Jimi uz potporu bilo koga od: Noel Reddinga, Mitch Mitchella do Billy Coxa i Buddy Milesa, spaja nove tonove i efekte, te i dalje kontinuirano istražuje i teži ka novim glazbenim vrhuncima. Tu jednostavno kraja nema i u upravo u tome leži njegova bezvremenost i besmrtnost.
 
Ova kolekcija u više od četiri sata po prvi puta donosi nam i trenutke prije nego što je Hendrix postao ono što mi jako dobro znamo. To je naprosto sjajno! Ostala tri diska donose nam do sada neobjavljene snimke što u studiju što u živo od 1967. do 1970. godine bilo da je u pitanju njegov Experience ili pak Band Of Gypsys. Edicija nam donosi nikada objavljene a niti bootleg pripremljene i objavljene snimke Jimijevih klasika i to: Are You Experienced, Fire, May This Be Love, Love Or Confusion. Pored toga imamo 'nove' nikada objavljene pjesme poput: Hear My Freedom,Hound Dog Blues i Lonely Avenue.
 
Jednako tako kolekciju sačinjavaju akustične i električne snimke koje su nastale kod kuće ili u studiju raritetne verzije Long Hot Summer Night, 1983 (A Merman I Shall Turn To Be), My Friend i Angel. Edicija nam nudi demo snimku Dylanove Tears Of Rage, te njegovu suradnju sa Arthur Lee & Love u pjesmi Everlasting First ( 1970.), kao i još do sada neslušane snimke jam sessiona u studiju 1967. sa Dave Masonom iz Traffica, te i njegove svirke sa jazz orguljašem Larry Youngom. 
 
PREPORUKA:
Pisati bilo što drugo bilo bi po meni u najmanju ruku neumjesno, stoga ću napisati samo sljedeće: Four hours of rare and previously unreleased Jimi Hendrix.
Vi ste na redu!
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 5179

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji$ich+Dvorac u Klubu kulture


Mortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”