A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Both Sides of the Sky

Bookmark

Data

Released Ožujak 2018
Format Kompilacije
Vrsta Blues rock / Classic Rock
Dodano Utorak, 13 Ožujak 2018
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2018
Država SAD
Etiketa Legacy Recordings
Edition details Produkcija: Eddie Kramer, Janie Hendrix, John McDermott
Tags Jimi Hendrix Experience Sony Legacy Jimi Hendrix

Review

Uvijek kada je u pitanju Jimi Hendrix, svaki ozbiljniji poklonik moderne glazbe mora zastati, načuliti uši i poslušati o čemu se sada tu radi. A radi se o novom posthumnom albumu ''Both Sides of  the Sky'' (koliko ih je samo bilo do sada?), nastalom pod udruženom ''dirigentskom'' palicom Janie Hendrix, Johna McDermotta i Eddieja Kramera.

''Both Sides of  the Sky'' je treći nastavak iz trilogije koji nam prezentira materijale koji do sada nisu bili objavljivani a nastali su tijekom studijskih snimanja. Taj rad i boravak u studiju Jimi je uvijek tretirao kao svojevrsne probe i snimljenog materijala vjerojatno ima još.

Kao istinska ikona moderne glazbe, Jimi je ostavio bogat studijski arhiv, na kojem treba raditi, preslušavati ga i po mogućnosti znalački kompilirati. Upravo to i rade Jimijeva sestra Janie i Eddie Kramer. Naime, kako bi se oduprli bezočnoj krađi Jimijeva lika i djela, njegov otac, James ''Al'' Hendrix osnovao je tvrtku, a sestra Janie postala je direktorica tj. ''CEO of Experience Hendrix, L.L.C''. Ova kompanija ima glavnu zadaću štititi upravo lik i djelo ovog legendarnog glazbenika.

Prije ovog albuma objavljeni su "Valleys of Neptune" (2010.) i "People, Hell and Angels" (2013.), koji je ubrzo po izdanju došao na 2. mjesto Billboardovih Top 100 albuma.

A pitanje koje odmah svi postavljaju jest – što su sada iskopali? Istina je sljedeća, da od 13 tonskih zapisa čak devet njih do sada nismo imali prigode čuti. Pa, k vragu, to jednostavno moram čuti, ja to želim i slušam i po tko zna koji put vrtim tu priču sebi u glavi. Jimi nikada nije htio biti ''divljak'' na sceni, on je oduvijek samo želio izvoditi svoju glazbu, svirati. No, kako to svi mi jako dobro znamo, showbiz je neumoljiv, on je okrutan, on jede svoju djecu i svjedoci smo koliko su mladi ljudi jednostavno sagorijeli u svemu tome i nažalost nestali sa scene.

Sav snimljeni materijal nastao je razdoblju od siječnja 1968. do veljače 1970. i evo vrlo direktnog svjedočanstva koliko je Jimi želio pomicati te neke zamišljene granice  blues glazbe. On je slikovito i itekako čujno ostavio glazbene predloške u kojima itekako dobro možemo čuti kuda sve to vodi i čemu je zapravo Jimi toliko težio. Većinu materijala Jimi je snimio s Band of Gypsys: Jimi na gitari i vokalu, Billy Cox na basu i Buddy Miles na bubnjevima. No ovdje imamo i do sada neobjavljenu snimku pjesme poznatog bluesa “Hear My Train A Comin’”, gdje uz Jimija sviraju bubnjar Mitch Mitchell i basist Noel Redding, originalna postava Jimi Hendrix Experience.

Sam početak albuma sadržan je u legendarnoj skladbi Muddyja Watersa ''Mannish Boy'' koja datira od  22. travnja 1969. Ma nema nikakve sumnje, Hendrix se okrenuo mnogima zajedničkom glazbenom korijenu, delta bluesu. Odlično otvarenje albuma na koje se odmah nastavlja Jimijeva omiljena ''Lover Man''. Pjesme "Stepping Stone", "Jungle", "Cherokee Mist" (gdje slušamo Hendrixa na električnoj gitari i sitru), kao i snimka "Sweet Angel" iz siječnja 1968., koje će vam dočarati baš te glazbene težnje ovog legendarnog majstora gitare.

Pomicanje granica bluesa? Ne treba ništa objašnjavati, samo poslušajte ''Mannish Boy'', ''Georgia Blues'' uz Lonnieja Youngblooda, ''Things I Used to Do'' uz Johnnyja Wintera i  potporu Billyja Coxa na basu i bubnjara Dallas Taylora (CSN&Y) , te svakako ''Hear My Train A Comin’'' uz bubnjara Mitcha Mitchella i basista Noela Reddinga. Posebna priča razvila se oko poznate pjesme Joni Mitchell, ''Woodstock''. Naime, Stephen Stills sprijateljio se s Hendrixom na Monterey pop festivalu u lipnju 1967. U rujnu 1969. Stills je pozvan na Hendrixov session u studio ''Record Plant''  u New Yorku. Ovdje je tonski zapis  pjesme ''Woodstock'' koju je tada tek nedavno skladala Joni Mitchell. Stephen Stills, Jimi Hendrix i Buddy Miles snimili su ovu verziju pjesme mjesec dana prije nego što su Crosby, Stills, Nash & Young objavili svoju popularnu verziju. Jednako tako, Stills (orgulje) se ponovno pojavljuje u pjesmi ''$ 20 Fine'', koja nam dočarava Jimija na više gitara, Mitcha Mitchell na bubnjevima i Duanea Hitchings (Buddy Miles Express) na klaviru.

Sve ono što sam do sada čuo od Jimija ima naravno svoju težinu i šest službenih izdanja – "Are You Experienced?" (1967.), "Axis: Bold As Love" (1967.), "Smash Hits" (1968.), "Electric Ladyland" (1968.), "Band Of Gypsies" (1970.) i "Cry Of Love" (1971.) – doslovno čine bazičnu i osnovu za sve ono na što se ''lijepe'' i publika i glazbenici, ali i službena kritika, koja je već ispisala tone i tone papira hvaleći ih.

''Both Sides of  the Sky'' treći je album kojim Janie Hendrix, John McDermott i Eddie Kramer žele s puno digniteta i racionalizma poklonicima dobre glazbe ponuditi ''ono što će ih zanimati''. S druge pak strane, onima koji spadaju u mlade i nadolazeće generacije  jednostavno teže poslati poruku: tako je to radio Jimi slušajte, uživajte i učite!

Mladen Lončar - Mike

Hits 2326
People, Hell and Angels « People, Hell and Angels Jimi Hendrix Kompilacije Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiPromocija nove knjige Vinka Barića u zagrebačkom Rockmarku


The Sherlocks @Tvornica kulture 2023.


Glazbeni kolorit Brune Mičetića u Lisinskom


Zmaj Orko Star predstavio "Escape" u Kontesi


Održan prvi LIFT festival


Eksplozija emocija u Tvornici uz Halestorm, Black Veil Brides i Mothicu


Batushka (Krzysztof Drabikowski) + supp. Kanonenfieber, Uburen


Ljepota skrivena u raznolikosti


Životna priča Tine Turner predstavljena u Zagrebu


Jazz festival na ponos gradu Dubrovniku


Drugo ukazanje Baylor Projecta u Lijepoj Našoj


KOIKOI + Proto tip u Močvari


Koncert Songkillersa u Zagrebu


Žestoka rođendanska metal večer u Tvornici


Drugi način u Hard Placeu


GALERIJA: Jonathan u Vintage Industrialu


Škotski pirati opustošili Boogaloo


Lauba je sinoć pjevala za Massima


GALERIJA: Enter Shikari u Tvornici


Zvjezdan Ružić, Neli Andreeva i Zbor Nusha osvojili Lisinski