A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svibanj 2015
Format Kompilacije
Vrsta / Blues rock / Rock and roll / Soft rock / Prog-rock / Classic Rock
Dodano Utorak, 11 Kolovoz 2015
Žanr Pop-Rock
Length 2:37:49
Broj diskova 2
Edition date Svibanj 2015
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 2CD 6069453
Edition details objavljeno: 29.5.2015.; urednik izdanja: Siniša Škarica
Tags Original Album Collection Croatia Records Indexi Siniša Škarica

Review

Novo izdanje "The Ultimate Collection" Croatije Records, iza tog svog brutalno nemaštovitog i, kao da je predviđeno da pohara engleske i američke top-liste, na engleski prevedenog naslova krije presjek jedne od najdugovječnijih karijera bosanskohercegovačkog, odnosno, jugoslavenskog rocka. Indexi su tijekom svojih gotovo punih četrdeset godina postojanja dijelili i pokrivali dovoljno priča i koncepata i za cijele antologije najširih razmjera, a utjecaj kojeg su ostavili višestruko nadmašuje njihove općepoznate priloge festivalskim i lakonotnim pjesmaricama.

I u samom popratnom tekstu ovih dvaju CD-ova, urednik Siniša Škarica naglašava kako odabranih 36 pjesama ne obuhvaća (niti to objektivno može) baš sva razdoblja i aspekte, pa tako ni svu kompleksnost pojave Indexa. Kako to često biva, glavna je vodilja bila komercijalnost, pa je tako posve izostavljeno najranije razdoblje rada grupe, dok im se još nije priključio Davorin Popović, figura koja se od svog dolaska za mikrofon praktički poistovjećivala s cijelim sastavom. No, i ovako kompilacija ima sasvim solidan i reprezentativan zamah kad je u pitanju tako opsežna, a LP-izdanjima, posve nesrazmjerno, izrazito siromašna karijera.

Nastali ranih šezdesetih, poput brojnih kolega s tadašnje scene, kao lokalni preslik sastava poput The Shadows, Indexi su prolazili kroz nužne mijene, razilaženja i kadrovske permutacije, kompromise i zaokrete u navigaciji, pri čemu se, osobito gledano s ovolike vremenske distance, čini kako nikad iz fokusa nije nestajala radost i žar muziciranja, želja da se opstaje radom i da nema zaustavljanja dok god nove pjesme nalaze put do njihovih kajdanki. Ono pak gdje se presudno lomila poetika Indexa priklanjanje je festivalskim pozornicama i ukusu najšire publike, što je kod nekih naišlo i još uvijek nailazi na nerazumijevanje, pa čak i osudu. No, nikako ne bih rekao da je samo to osiguralo tako dug životni vijek benda, već prije, kao, primjerice, u slučaju Beatlesa (s kojima su se uvijek vukle usporedbe), umijeće sabiranja različitih utjecaja i koncepcija u vlastitu priču.

"Sanjam" je tako općepoznat i do besvijesti prepjevan evergreen, ali njezin uvodni dio izuzetna je glazbena i izvođačka dionica, antologijska u svim pogledima te kao takva gotovo u opreci sa šabloniziranim, gotovo zabavnjačkim refrenom. "Bacila je sve niz rijeku", govoreći o tako mučnoj i paradoksalno kontroverznoj temi kao što je abortus, u sebi isprepliće pamtljivu melodiju, savršenstvo Popovićeve vokalne izvedbe i ambiciozan angažman benda u naoko jednostavnoj pjesmi. A ni druge popularne pjesme, poput "Predaj se srce" ili "Sve ove godine" ne propuštaju, neke u većoj, neke u manjoj mjeri, istaknuti virtuoznost Indexa kao rock-benda. Nazivali to rockom u odijelima, šlagerskim rockom ili kakvom drugom sintagmom, posve je nebitno, jer nećete uspjeti tako lako dočarati ono što su Pjevač i društvo tako dugo stvarali, njegovali i dijelili s nama, nadilazeći promjene i trendova i ideologija i država. Miješajući prog-rock i sevdah, pop-rock i zabavnu glazbu, kompleksnije i festivalske recepture, Indexi su svjedočili prije svega talentom, a tek onda pragmatičnošću.

"The Ultimate Collection" s Indexima kao potpisnikom donijet će vam sve melodije koje će vam izviriti iz sjećanja na spomen njihova imena. One zahtjevnije, a osobito one sklone diskofilskom snobizmu i rock-puritanstvu, ovaj izbor vjerojatno neće zadovoljiti, no za njih nije ni pravljen. Kompilacija je njihova rada bilo i ranije, a ova dolazi kao – u okviru već dugovječne edicije – nužan podsjetnik na jednu od najpoznatijih i najvažnijih rock-priča scene nestale u vihoru nedavnoga rata i izostanka logike vlastita postojanja (što ni danas ne sprječava neke da je pokušavaju oživjeti u povampirenim "regionskim" terminologijama), a svakako naklon – Bijelom dugmetu usprkos – najvećoj bosanskohercegovačkoj rock-pjesmarici.

Toni Matošin

Hits 3250

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu


Psihomodo pop u Karlovcu startao s velikom turnejom


Galerija fotografija: Patriarchy, Popsimonova i Void Vision


The Croatian Pink Floyd Show oduševili u Tvornici Kulture


Kal's Penny koncertnom promocijom predstavio album "Threshold"


Gretta proslavila 20 godina postojanja