facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Riches, Royalty & Respect


Bookmark

Data

Released Svi 2011
Format Albumi
Vrsta Underground Rap / East Coast Rap / Hardcore Rap
Dodano Srijeda, 19 Listopad 2011
Žanr Rap
Length 47:32
Broj diskova 1
Edition date Svi 2011
Država US
Etiketa Fat Beats
Catalog Number FB5142
Edition details Datum objave: 31.5.2011. Produkcija: The Alchemist, Blastah Beats, Infamous, etc.
Tags

Review

Kool G Rap, korijeni, iskonski gangsta rap. S karijerom koja ima raspon od druge polovice osamdesetih do danas, Kool G Rap je jedan od onih pravih igrača koji su, zapravo, gurali drogu na ulici još dok su bili školarci kako bi zaradili neku paru. Rodom iz Corone, Queens, NYC, 'G' u Kool G Rap označava mafiozo šefa Sama Giancanu, iako može označavati sve što je gangstersko ili genijalno. Preko članstva u Justice Crew i dua sa DJ Polom, od dvedesetpete Kool G jaše solo, a Riches, Royalty, Respect mu je peti solo album. Već se po naslovu vidi da je riječ o albumu na kojem MC sa dugogodišnjim stažem baca znanje i rezime, a tu je besa prvom albumu kojeg su snimili on i DJ Polo, koji se zvao Road to Riches (1989). 

Kao što je čest slučaj s reperima koji imaju toliki staž, i Kool G Rap spada u rizičnu kategoriju, dakle da može snimiti album na kojem samo priča o svojoj veličini, bez da baci neki svježi storytelling. Dakle, kao Jay-Z s albumom The Blueprint 3. Ipak, ne! Dok je treći Blueprint bio hiperproduciran album krcat dosadnim tekstovima, Riches, Royalty, Respect nudi odlične rime, ali produkcija je povremeno kilava, ostavljajući dojam da je to album koji će velika većina poznavatelja ranijih radova Kool G Rapa izbrisati nekoliko slušanja nakon downloada. Mnoge trake ovog albuma Kool G diže level iznad samo zbog svojeg majstorstva sklapanja dobrih rima.

Na prvo slušanje, dvije stvari iskaču: Maggie i American Nightmare (s gostujućim Havocom). Prva dokazuje kako Kool G vlada stilskim figurama, jer ovdje tema nije nekakva kuja zlatnog srca i tužnog života, već koka. Spominje se tu i Scarface. American Nightmare zapravo priča o curi, specifične vrste poznate po ljubavi prema krimosima i parama. Ipak, album nije savršen, i na nekim mjestima čuju se produkcijski zakidi. 70's Gangsta, Pillow Talk, $ Ova Bitches, pa i najzahtjevnija stvar na albumu, konceptualna Harmony Homicide imaju zvuk na kojem bi se još dalo raditi. 

Čak i uz te prigovore, ovo je dobar album. Nije izvanredan, klasik ili super svjež, ali nije ni prežvakavanje starog materijala uz ispeglanu produkciju i dvadeset gostujućih MC-a. Nije ni Kanye West s neonskim cvikama. Riches, Royalty, Respect dolazi ravno s asfalta i neće se lijepiti po MTV-u. Preporučeno slušanje ovog albuma je sa boomboxa, na kazeti, negdje u kvartu u kasne noćne sate, daleko od drotovskih očiju i ušiju. 

Vuk Oreb

Hits 536

Posljednje recenzirano - Jazz