A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Samo


Bookmark

Data

Released Rujan 2016
Format Albumi
Vrsta / Alternative Pop/Rock / Adult Alternative Pop/Rock
Dodano Petak, 30 Prosinac 2016
Žanr Pop
Length 50:22
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2016
Država Hrvatska
Etiketa Universal Music Hrvatska
Catalog Number 571870 0
Edition details objavljeno: 30.9.2016.; produkcija: Tihomir Preradović i Ivan Popeskić
Tags Universal Music Hrvatska Nina Kraljić Ivan Popeskić Tihomir Preradović

Review

Ako je suditi po protekloj godini, Nina Kraljić velikim koracima kreće u smjeru stvaranja impresivne glazbene karijere na našim prostorima, a i šire, čime se ne može pohvaliti prevelik broj pobjednika raznih domaćih glazbenih reality showova. Nakon nastupa na premijernoj sezoni „Supertalenta“, 2009., gdje je osvojila 10. mjesto, Nina je 2015. postala prva pobjednica hrvatske verzije „The Voicea“. Početkom godine je izabrana za našu predstavnicu na Euroviziji 2016., gdje je izborila plasman u finalu, a osvojila je i Porina za najboljeg novog izvođača.

Svega godinu i pol nakon osvajanja „Voicea“, Nina nam je predstavila svoj album prvijenac, jednostavno nazvan „Samo“, na kojem kombinira pjesme osam pjesama na hrvatskom, tri na engleskom te, što me posebno iznenadilo, bonus pjesmu na hebrejskom jeziku.  Unatoč raznim jezicima, album je glazbeno vrlo kompaktan, većina pjesama se može opisati kao pop-balade s prizvukom keltske glazbe, a najlakše bi njen stil bilo usporediti sa sastavom Celtic Woman.

Album otvara njegov najavni singl „Zaljuljali Smo Svijet“, pjesma koja je Nini donijela dvije nominacije za ovogodišnjeg Porina, za Najbolji aranžman i Najbolju žensku vokalnu izvedbu, a ta dva izraza možda i najbolje opisuju album, riječ je o nizu odlično produciranih pjesama u kojima se posebno ističe Nini prekrasan vokal. Nakon nje slijedi „Snijeg“, možda i najbolja pjesma na albumu koja je nedavno također izdana u obliku singla. Među „pogotke“ na albumu treba ubrojiti i „Lighthouse“, pjesmu s kojom nas je predstavila na Euroviziji u Stockholmu te odlične „Lay You Down“ i „Vir“.

Glavni problem albuma predstavlja upravo njegova prijespomenuta kompaktnost, rijetko koja pjesma se ističe tijekom prvog slušanja, a i nakon višestrukog preslušavanja nekoliko pjesama s popisa se jednostavno nije po ničemu istaknulo. Interesantan dodatak je obrada poznate sevdalinke „Što Te Nema“, kojom je oduševila publiku „The Voicea“, a koja je u ovom izdanju produljena na 8 minuta uz gostovanje Matije Dedića na klaviru. Iako uvelike razbija monotoniju na pola albuma, moram priznati da mi nije pretjeralo „sjela“ ova verzija, za razliku od trominutne koju je izvela na „Voiceu“, a koju je i dalje moguće naći na YouTubeu.

„Samo“ ni po čemu nije tipičan domaći album, Nina se njime predstavila kao jedno od najinteresantniji novih imena na domaćoj glazbenoj sceni te možemo s uzbuđenjem očekivati njene buduće uratke, samo se nadam kako će na njima malo više glazbeno riskirati, uz njen glas i talent za pisanjem pjesama može postići i puno više.

Janko Sladović

Hits 1469

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima