facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2008
Format Albumi
Vrsta R&B / Soul
Dodano Nedjelja, 09 Listopad 2011
Žanr R&B
Length 50:42
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država USA
Etiketa SonyBMG / Menart
Tags

Review

 

Uglađeni dečko R&B/soul scene, John Legend prije nešto više od mjesec dana objavio je svoj treći dugo svirajući studijski uradak imena Evolver i odmah, prije svega, nametnuo pitanje, što očekivati od albuma koji dolazi kao nasljednik maestralnog Once Again i koji bi ga, barem što se očekivanja prosječnog konzumenta tiče, trebao, ako ne nadmašiti, a onda dostići u kvaliteti izvedbe, tekstova i produkcije? Odgovor je vrlo jasan. Očekivanja velika, krajnji rezultat relativno dobar.
 
Legend je, kako ništa ne bi prepustio slučaju, za album Evolver angažirao do sada neviđen broj gostiju. Neviđen barem što se njega samoga i njegove studijske glazbene povijesti tiče. Album je, također, kako ništa ne bi prepuštao slučaju, producirao producentski guru Kanye West, što se također pokazalo kao vrlo dobar potez.
 
Jednako kako je to učinio na prethodniku, Legend je i na ovom albumu Intro i pjesmu, na koju se odnosi, razdvojio. Za razliku od prošlog slučaja, ovaj put je Intro (cijeli naziv Good Morning Intro) smjestio na sam početak albuma, a odnosnu pjesmu pred njegov sam kraj. Kratak uvod, ovako uvršten sam za sebe izvrsno funkcionira i laganim, razbuđujućim zvukovima nas uvodi u album. 
 
Sve goste Legend je iskoristio u prvoj polovici albuma. Prva dva predstavio je odmah nakon uvoda u pjesmama Green Light i It"s Over. Prvi, Andre 3000 iz dua Outkasta, dinamično, ali ne i previše agresivno, odmjerenom lirikom i karakterističnim stilom izvedbe podiže tenzije, dok Kanye, u drugoj navedenoj, radi svojevrsni balans između feng shui uvoda i dinamičnog nastavka. 
 
Prvu damu ugostio je u pjesmi Quickly, pod rednim brojem pet. Pjesma morbidnog uvoda (If I had 20 million dollars in the vault somewhere baby/It wouldn"t matter anyway/Cuz the doctor told me that I"m dying slowly..) u početku se ne čini baš kao idealan odabir za gostovanje jedne pripadnice nježnijeg spola, no kasnija razrada pjesme te pronicanje u njezinu dubinu otkrivaju kako se radi o želji da se na što snažniji način dočara koliko bi ljubav između aktera pjesme trebala biti strasna, žestoka i brza. Nadopunjavanje Legendovog prašnjavog i Brandyjinog anđeoskog vokala zvuči izvrsno i baš kada mislite kako je ova kolaboracija ispala nenadmašno dolazi Estelle u pjesmi No Other Love.
 
Pjesma No Other Love prožeta je drugačijom vrstom ljubavi, a sam način njezinog dočaravanja dijametralno je suprotan onom u maločas spomenutoj Quickly. Lagani reggae ritmovi isprepleteni R&B beatom ostavljaju nevjerojatan dojam na slušatelja, a kolaboracija ovo dvoje glazbenika svakako, uz već spomenutu s Brandy, predstavlja jedan od vrhunaca ovog albuma. 
 
Od ostalih pjesama valja istaknuti ritmom naglašenu Satisfaction, egzotično zavodljivu i vrlo sladunjavu Take Me Away te Dire Straitsima inspiriranu I Love, You Love. U ovoj potonjoj se koristi rif iz pjesme Tunnel Of Love, velikog hita grupe Dire Straits koji je napisao njezin frontman, a sada ugledan i vrlo uspješan solo glazbenik Mark Knopfler.
 
Album zaključuje epska If You"re Out There kojom Legend želi naglasiti potrebu za duhovnom snagom, za jačanje vlastitog ja, za buđenje iz letargije i zauzimanje za kako za sebe tako i za druge kojima je pomoć neophodna. 
 
Album koji vam prezentiram uz standardni tracklisting sadrži i dvije bonus pjesme te dodatni disk, DVD o snimanju albuma. Cijeli izbornik je podijeljen na onoliko dijelova koliko je na albumu pjesama te je svaka pjesma predstavljena s određenom minutažom. Track by track predstavljanje pokazalo se vrlo dobrim izborom jer slušatelj vrlo jednostavno može preskočiti na njemu interesantnu pjesmu. Svaku pjesmu predstavlja sam Legend, a za vrijeme trajanje zvučnog zapisa pojedine pjesme imamo prigodu gledati isječke sa snimanja. 
 
Ako sam Once Again ocijenio sa čvrstom peticom, onda Evolver svakako zaslužuje jednu čvrstu četvorku. Manjkavost u odnosu na prethodnik ne treba tražiti u albumu generalno već u nijansama koje se ocrtavaju u pojedinim pjesmama. Pa tako detalji koji se nekome mogu činiti besmislenima drugome funkcioniraju skladno. Uostalom, nije li tako sa svom glazbom. Za Evolver svakako stoji moja preporuka.
 
Dragutin Andrić
Hits 691
John Legend Albumi Kronologija A Legendary Christmas » A Legendary Christmas

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42