facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2016
Format Albumi
Vrsta / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Adult Alternative Pop/Rock
Dodano Srijeda, 10 Kolovoz 2016
Žanr Pop-Rock
Length 36:52
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2016
Država Nizozemska
Etiketa Stargate Music
Catalog Number 4727554
Edition details Objavljeno: 19.2.2016.
Tags Luminize Stargate Music

Review

Kada neki bend konačno ostvari svoj san i kroz samo njima znano trnje uspije sastaviti i snimiti svoj prvi album, posao ovakvog piskarala dobiva plemenitiju notu, ali istovremeno lako odvede i do nadmene pozicije onoga tko zna pametnije i razumije "što je pjesnik htio reći" bolje i od pjesnika samoga. Baš iz tog razloga izbjegavam uopće pisati o debitantskim albumima o kojima ne mogu naći lijepe riječi, osobito ako dolaze iz domaće radionice. Odricanja i napori, snovi i planovi, suze i znoj, negdje čak i krv, u pravilu su utkana u prve zbirke mladih kreativnih ljudi koji uz odaziv publike traže i pravi poticaj, konstruktivnu kritiku i iskrenu pohvalu, dakle, ništa približno samodopadnim piskaranjima kakva se nerijetko mogu naći u medijima u lovu na lake mete. Hrvatski bend Luminize, odnosno, četiri djevojke na radu u Nizozemskoj sa svojim prvim albumom indikativno nazvanim "All or Nothing" na prvu su me dovele do ovih razmišljanja, pa i propitkivanja vlastitog mi pristupa pisanju o glazbi.

No, nikako ne želim njihov rad staviti u drugi plan i baviti se sobom; naprotiv, Marcela, Matilda, Tea i Irena svojim zajedničkim prvijencem pokazale su – vrlo jasno i glasno – kako imaju zacrtan put, snagu i volju dovoljnu za čuda i talent kakav se neće moći ne isplatiti. Do cilja su morali potegnuti sve do Haaga (sve sudsko-pravne asocijacije su suvišne), uz put ostaviti neke druge snove i ciljeve sa strane kao nužnu žrtvu, ali visoko profesionalni posao nije ostavljao mnogo drugih putova. "All or Nothing" je tu kao proizvod cijele ekipe profesionalaca na čelu s producentom Holgerom Schwedtom, kao takav nužno i pomalo konfekcijski, ali zbog toga i s jasnim standardima u svakom svom segmentu. Pop-rock kakav su Luminize isporučile kroz jedanaest pjesama (plus dva, točnije, jedan bonus) tako zvuči, kako bi se u pomanjkanju mašte reklo, svjetski i to nije floskula, bar ne kad su ove cure u pitanju: želja da se zvuči i izgleda "po mjeri" ovdje je realizirana u savršenom suglasju s onim što protagonistkinje priče nose u sebi kao prirodni žar i motiv.

Ne, nije "All or Nothing" remek-djelo, a možda čak nije ni blizu toga, no dojma sam da Luminize nisu opterećivale svoje prste i glasnice tim terminima i ladicama. Od uvodne "Done with You" do završne "The Other Side" pjesme klize kao nastup, kao namjera da se živo ozračje zadrži u svakoj minuti. To je rock po mjeri Pink ili Gwen Stefani, odnosno, pop po mjeri nota sa stavom, i u boljim trenutcima ("Get It Back", "Kill It with Love", "Damn It", "Chemical Love") rastura sve pred sobom, pa, nadam se, i otrovnija piskarala. A to je, vjerujem, i bio glavni cilj ovih sjajnih djevojaka, bar za ovu rundu. Osim u nekoliko manjih padova ("All or Nothing", "Goo Goo"), najveći je uteg albumu zapravo bonus-materijal. I dok prepjev "Damn It" na hrvatski, duet s mladom nadom Marinom Jurićem Čivrom "Zašto još volim te" i drži vodu kao vrlo simpatičan i radiofoničan singl, duet sa srbijanskim glazbenikom Kikijem Lesandrićem zvuči baš kao sladunjav, razvodnjen pop-rock, pa ostaje pitanje tko je tu kome pokušao napraviti uslugu.

No, nećemo paket suditi po rezervnim dijelovima: "All or Nothing" vrlo je solidan, brižno ispoliran, a vatreno odsviran i otpjevan (Marcelin vrlo tankim dimnim slojem obložen vokal svakako je jedan od ključnih luminizirajućih aduta) debi za društvance koje je odlučilo zavikati svojim autentičnim glasom, ne libeći se koristiti svim sredstvima i kanalima što ih današanja glazbena scena nudi, od realityja (Marcela je svojedobno nastupila u showu "Hrvatska traži zvijezdu", baš kao što je i Čivro svoj put probio u "The Voiceu") do skladateljsko-producentske mašinerije, ali ne i bez teških odluka i požrtvovnosti. Sve što slijedi sada uistinu ovisi samo o njima. Jer, startna je pozicija izborena – cure, dobrodošle među velike i – od srca – neka vam je sa srećom!

Toni Matošin

Hits 986

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42