facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2009
Format Albumi
Vrsta Rock
Dodano Srijeda, 21 Rujan 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2009
Država SAD
Etiketa Loud & Proud
Catalog Number 78592
Tags

Review

 

Kako krenuti pisati osvrt na njihov zadnji studijski album God & Guns, kojeg je 29. rujna 2009.godine pustila u slobodnu prodaju diskografska kuća Roadrunner Records. Kako započeti tekst o bandu koji je osnovan daleke 1965. godine u Jacksonvilleu na Floridi? Na koji način opisati što sam čuo na njihovom zadnjem albumu i kako je to djelovalo na mene? Pred Vama poštovani posjetitelji glazbenog portala SoundGuradian.com je zadnji studijski album God & Guns legendarnihLynyrd Skynyrd.

Lynyrd Skynyrd i The Allman Brothers Band svakako su dva najistaknutija benda, između zaista mnogih kvalitetnih grupa, koji pretendiraju tzv.Southern rock. Starije generacije vrlo dobro znaju o čemu pišem. Ne radi se tu samo o pjesmama poput Sweet Home Alabama ili pak Jessica već o čitavom nizu legendarnih albuma i pjesama koje su obilježile razdoblje 70-tih godina prošlog stoljeća.

Već nakon prvog preslušavanja jednostavno sam shvatio da nisam dovoljno pozorno slušao o čemu se radi i onako površno donio sam neke ishitrene zaključke, poput: sve sam to već čuo i nije to ništa posebno, ili pak ma, to ću ja napisati onako, rutinerski i tome slično.
No, kada sam malo podrobnije poslušao nekoliko puta album, kompletna slika poprimala je sasvim drugačiji oblik. Zašto ? 

Moram ovdje najprije spomenuti još jedan bend iz tog miljea, koji drži visoko mjesto uz ona dva već ranije spomenuta, a to su Drive By Truckers. Čisto iz razloga vjerodostojnosti poznavanja predmetne materije. No, krenimo redom…

Pred Vama je 12 novih kompozicija legendarnog South rock benda Lynyrd Skynyrd, kao i puno puta do sada bend je dao svoje viđenje i feeling kroz određene teme i onda su sve to jednostavno prenjeli na album. Da, negdje su imali više uspjeha, negdje manje stoga odmah ovdje želim istaknuti pjesme poput: Still Unbroken, Simple Life, Skynyrd Nation, Floyd, Comin Back for More, God & Guns i Storm. Svaka od ovih odabranih tema u sebi sadrži ogromnu količinu svježe krvi, ali i stare plazme nekadašnjih Lynyrd Skynyrd. To nama ukazuje da su glazbenici iz benda, koji i inače naginju ovom glazbenom izričaju, učinili i više nego dobar posao.

Shodno tome, ukupno gledajući album God & Guns od prve do zadnje dvanaeste skladbe permanentno ima narastajuću strukturu. S druge strane, osjeća se toliko poželjno rivalstvo između glazbenika u bendu, koji se natječu, tko će izražajnije odsvirati pojedinu dionicu u svakoj pojedinačnoj pjesmi. Svi glazbenici iz benda totalno su 'ufurani' u ovaj glazbeni izričaj, što nije nikakvo čudo budući da duh benda živi već više od četiri desetljeća. Lynyrd Skynyrd zaslužili su ovakav album jer njihov doprinos rock glazbi je iznimno značajan. Naravno, preostali dio benda svjestan je te činjenice i stoga se glazbenici, koji su pristupili snimanju ovog albuma, nisu nimalo ustručavali pokazati da im je to stvarno i više nego dobra inspiracija. Upravo taj detalj je najveća vrijednost ovog albuma.

Od njhovog osnivača Ronnie Van Zanta pa do njegove tragične smrti u zrakoplovnoj nesreći 1977. godine i raspada, ali i ponovnog ujedinjenja desetljeće kasnije, Lynyrd Skynyrd su uvijek bili aktraktivan bend, tu osobito mislim na njihove koncertne nastupe. Naravno, niti studijska aktivnost nije za zanemariti, dapače… ima tu cijelo brodo odličnih materijala, samo se treba posvetiti njihovom diskografskom opusu.

Prvotna postava Ronnie Van Zant – vokal, Allen Collins – gitara, Gary Rossington – gitara osnovali su bend My Backyard, pridružili su im se Leon Wilkeson – bas i Billy Powell – klavijature, Bob Burns – bubnjevi i tada mijenjaju ime u Lynyrd Skynyrd kao zezancija na ime svog školskog treneraLeonard Skinnera, koji je stalno proganjao dugokose učenike.

Kada ih je producent Al Kooper progurao i osigurao im ugovor sa MCA svoj nastupni album Pronouced Leh-Nerd Skin-Nerd 1973. snimili su uz gitaristu Ed Kinga (Strawberry Alarm Clock) i to je bilo to od tada u stalnoj igri su trojica giatrista, koji svatko na svoj način osiguravaju bogat i efektan sound bendu.

Nakon svih tragedija legendarni Lynyrd Skynyrd vraćaju se sa albumom God & Guns i novim ugovorom, koji su potpisali sa Loud & Proud/Roadrunner Records. Snimljen u Neshvilleu i skoro je ostao nedovršen zbog iznenadne smrti jednog od osnivača benda, klavijaturiste Billya Powella i dugogodišnejg basiste u bendu Eana Evansa godinu dana ranije. No, usprkos svemu album je završen i na kraju krajeva album je ispao vrlo dobro i korektno, čak što više i sam sam ostao zatečen kvalitetnim sadržajem ovog albuma. 

PREPORUKA:
Iza svih nas, daleko su legendarne pjesme poput: Free Bird, Sweet Home Alabama, Simple Man, Gimme Back My Bullets, Call Me the Breeze, Down South Jukin', I Ain't the One, Poison Whiskey, Workin' for MCA, Preacher Man, Tomorrow's Goodbye i druge, koje sam vjerojatno zaboravio napisati. Da, istina je to vrijeme je prošlo no, ipak svi zajedno moramo znati da ime Lynyrd Skynyrd ipak nosi određenu težinu pa ako zbog ničeg drugog onda zbog toga …jednostavno treba poštivati ono što su snimili na albumu God & Guns i to je to.

 

Mladen Lončar 

Hits 503
Lynyrd Skynyrd Albumi Kronologija Last of a Dyin' Breed » Last of a Dyin' Breed

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42