facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Prosinac 2020
Format Albumi
Vrsta / Contemporary Pop/Rock / Album Rock
Dodano Nedjelja, 20 Prosinac 2020
Žanr Pop-Rock
Length 44:42
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2020
Država Europa
Etiketa Capitol Records / MPL
Catalog Number 00602435136561
Edition details objavljeno: 18.12. 2020.; producent: Paul McCartney; snimano: 3.9.1992. i 2020. tijekom lockdowna - Hogg Hill Mill, Sussex, England
Tags Paul McCartney Capitol Records MPL

Review

Plamičak zvan talent nepovratno će se utrnuti, ne postavši nikada oganj ako se o njemu nitko ne brine. Situacija je viđena bezbroj puta, no u slučaju Sir Paula ne drži vodu. Dugo, dugo vremena (više od 50 godina, na našu sreću) on svoj talent pisanja pjesama često nezaboravnih, ponešto blijedih, uglavnom lijepih nije prepustio ambisu zaborava. U svom radnom stažu, zbog kojeg je zaslužio punu starosnu mirovinu, Sir Paul se susretao s raznim raspravama glede njegovog glazbenog bukvara, nikada, baš nikada nije popuštao braniti svoje vizije, što samo dokazuje da je za svaki uspjeh gotovo presudan trijumf upornosti iskazan kroz zavidnu dozu hrabrosti.

Upravo je pristojnu dozu hrabrosti Macca iskazao na trećem dijelu svojevrsne trilogije ( „McCartney I“ iz 1970., kojeg je pokojni kolega, John Lennon atributirao kao veliko s....e.; te „McCartney II“ iz 1980.), svjesnim odustajanjem od pisanja hitova, stupajući terenom na kojem možda nikada do sada nije kročio u svojevrsnoj mješavini Beatlesa i Wingsa, nudeći pri tome šaroliko štivo: prstohvat akustičnog folka u „Kiss Of Venus“; malo veselog boogiea blues rocka u „Lavatory Lil“ kao podsjetnik na „Abbey Road“; neobičnu za njegovu solo karijeru, električnu žesticu začinjenu masnim basom u „Slidin“; malo jazz atmosfere podcrtane diskretnim klavirom, finom gitarskom pozadinom uz sugestivan vokal jednog osamdesetgodišnjaka u „Deep,Deep Feeling“ nedvojbeno jednog od favorita albuma; dokazani smisao za pisanje fine pop glazbe u „Find My Way“.

Prebogato iskustvo naučilo ga je da nema smisla po svaku cijenu braniti svoju svima poznatu legislativu koja je s nepodnošljivom lakoćom stekla status mitologije.

Upravo na osnovu neprikosnovenog minulog rada Sir Paul se nalazi u konfornoj situaciji da nikome nije dužan polagati račune za svoj aktualan rad, što ne znači da je spreman ispostaviti račun bez krčmara, naprotiv. Mišljenja sam da je Paul McCartney svoje trenutne glazbene preokupacije odlučio ostvariti u kombinaciji novih inspiracija i starih refleksija uz svoju uvijek prisutnu elokvenciju.

Recenziju njegovog prethodnog album „Egypt Station“ završio sam konstatacijom da je to album kojeg se može smatrati tranzicijskim u očekivanju uvijek nepredvidive budućnosti. Ovaj album je, u odnosu na „Egypt Station“, njegova antiteza u kojoj s lakoćom pronalazimo Paulov DNK ispričan na drugačiji , ipak prihvatljiv način.

Obzirom na sve navedeno, ovaj album nema izraziti evolutivni napredak, niti je savršen, niti nema aspiracija za visoka mjesta na ljestvicama, ali je u najmanju ruku pošten.

Za napomenuti je da je Paul napisao, odsvirao i producirao cijeli album dokazujući pri tome pristojnog, na momente odličnog multiinstrumentalistu, potvrđenog u otvarajućoj, gotovo instrumentalnoj, riffom zaraznoj „Long Tailed Winter Bird“ sasvim neuobičajenoj za njegov opus ili otvaranje bilo kojeg albuma u karijeri.

Davno je na eponimnom albumu „Sgt.Peppers“ uvrštena stara Paulova pjesma s poznatim stihovima: „Will you still need me, will you still feed me when I'm sixty-four“ – obzirom na sadržaj ovog albuma i mnogo veći broj godina iz osobne iskaznice odogovor bio apsolutno pozitivan uz citiranje još jednog poznatog, malo izmjenjenog stiha: “When I find myself in times of trouble, Father Macca comes to me“.

Đorđe Škarica

Hits 570
Egypt Station « Egypt Station Paul McCartney Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma