facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Metallica


Bookmark

Data

Released Kolovoz 1991
Format Albumi
Vrsta Hard rock / Speed/Trash Metal
Dodano Četvrtak, 24 Studeni 2016
Žanr Heavy Metal
Length 1:02:31
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 1991
Država Europa
Etiketa Vertigo ‎/ Universal
Catalog Number 510 022-2
Edition details objavljeno: 12.8.1991.; produkcija: Bob Rock, James Hetfield i Lars Ulrich; snimano: 6.10.1990.-16.6.1991. - One on One Recording Studios, Los Angeles
Tags Universal Bob Rock Vertigo Metallica Lars Ulrich James Hetfield

Review

Metallica svoj ogroman globalni uspjeh ponajviše duguje svom istoimenom albumu iz 1991. godine, možda poznatijem pod nazivom "The Black Album". Njihovo peto studijsko izdanje najprodavaniji im je album i zato ne čudi da je jedan od najpoznatijih u povijesti metala, ali i glazbe općenito.

Metallica se nakon svoja prijašnja četiri albuma, koji se usprkos mnogim raspravama svrstavaju u trash metal, približava široj publici prelazeći u sferu heavyja koji je bliži i poznatiji većini fanova brže glazbe. Mnogim se starim fanovima Metallice ova promjena nije nimalo svidjela misleći da je bend izgubio originalnost, ali četvorica iz Los Angelesa pokazala su nevjerojatnu zrelost u pisanju melodija koje su popraćene prepoznatljivim glasom i riječima Jamesa Hetfielda koje je podigao na novi nivo.

"Enter Sandman", prvi singl sa albuma, jedan je od favorita publike na stadionima koje Metallica redovito puni do zadnjeg mjesta. James je pokazao u ovoj pjesmi zavidan talent za prenošenje priče i stapanje iste s teškim riffovima. "Enter Sandman" je pjesma koja najbolje predstavlja cijeli album i sve do danas do danas, 25 godina kasnije, ostala je jedna od najboljih djela benda, ali i cijelog žanra.

"The Unforgiven" i "Nothing Else Matters" pokazuju najveću promjenu u stvaralaštvu sada već bivših trashera koji su se upustili u pisanje balada. "Nothing Else Matters" prvotno nije zamišljena kao pjesma koja će biti na albumu; James ju je napisao za svoju tadašnju curu, svirajući joj jednostavni uvod preko telefona. Čuvši ovu pjesmu, bubnjar Lars Urlich, koji je zajedno s Jamesom i legendarnim Bobom Rockom producirao album, nagovorio je frontmana da pjesmu podijeli sa svijetom i danas je to vjerojatno jedina njihova pjesma koja se vrti po radio postajama koje nisu orijentirane prema heavy glazbi. "The Unforgiven" je početak trilogije koja se nastavlja na abumima "Reload" iz 1997. i "Death Magnetic" iz 2008. godine. Obje pjesme prožete su intimom koja se uvelike razlikuje od pjesama na prijašnja četiri albuma koja su pak prožeta mladenačkom snagom i agresivnošću. Tko zna, možda na sljedećem albumu vidimo i četvti dio "Unforgiven". Mislim da se nitko ne bi bunio da priča preraste u tetralogiju.

Ostala dva singla s albuma su "Wherever I May Roam" i "Sad But True" u kojoj je još jednom pokazana ogromna snaga priče kroz pjesmu, ali ne smijemo zaboraviti da se na albumu nalazi jos 7 odličnih pjesama od kojih bi svaka na nekom drugom albumu bila singl.

"The Black Album", Crni album, jedan je od najvećih albuma svih vremena i ostvarenje koje bend vjerojatno nikada neće ponoviti. Mislim da nas je većina album preslušala tisuće puta, ali ako netko nije, preporučujem mu da ostavi sve što radi i krene slušati album koji će mu zasigurno postati jedan od najdražih svih vremena, a mi ostali ćemo pucati od ljubomore što se ne možemo vratiti na njegovo mjesto i po prvi put čuti ovo remek-djelo metala.

Tomislav Kiš

Hits 1051
Ride the Lightening « Ride the Lightening Metallica Albumi Kronologija Death Magnetic » Death Magnetic

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42