facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Prošlost i budućnost


Bookmark

Data

Released Prosinac 2008
Format Kompilacije
Vrsta Rock / Punk / Garage rock / Novi val / Punk rock
Dodano Petak, 18 Veljača 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2008
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Edition details Snimano: 1979.-1983. / Producenti: Davor Tolja (pjesme 1-7) i Miodrag Ćuza Stioljković (8-13) / Datum objave: 08.12.2008.
Tags Mrtvi kanal

Review

Vjerojatno se svi slažemo kako je novi val s izmjene sedamdesetih u osamdesete bio i ostao najpotentnije i najblistavije razdoblje ne samo hrvatske, već i cjelokupne scene bivše države. Nije, doduše, konkurencija među svim epizodama iz tuzemne prošlosti pop kulture toliko jaka, pa tako čak ne mogu posprdno odmahnuti rukom na već uistinu zamorne nostalgičarske hvalospjeve i ode toj kratkoj, ali plodnoj eri. Nekako mi se čini da se novom valu svako malo vraćamo s (dužnim) naklonom i pokušajem da se nauči koja nova lekcija, ponajviše kako li smo to, pobogu, uspjeli makar nakratko biti autohtoni i istovremeno posve na svjetskoj razini i valnoj duljini. Pokušaji ostaju samo pokušaji, a svaki od tih naklona završi kakvim novim dokumentarcem, retrospektivom ili reizdanjem. Mrtvi kanal je, kao jedan od najistaknutijih novovalnih riječkih bendova s početka osamdesetih, dobio tako dužnu diskografsku gestu i priključak za antologiju u obliku CD-a "Prošlost i budućnost".

Mrtvi je kanal tutnjao riječkom scenom u razdoblju od 1979. do 1983., u svojoj estetici spojivši punk s širim glazbenim mogućnostima na krilima novovalne poetike. Električna harmonika kao stalan, ravnopravan instrument u zvučnom kolažu benda već sama po sebi daje osobenu notu njihovu iskazu. "Prošlost i budućnost" kompilacijsko je izdanje koje na prvih sedam pjesama objedinjuje snimke izišle na kazeti koju su 1983., dakle, na samom kraju karijere, podijelili s grupom Grč, dok su preostalih šest snimke sa samog početka karijere, iz 1979. Osjeti se to, naravno, u glazbi, ali najviše bodu u uši ogromna odstupanja u kvaliteti snimki.

Prvi bi dio, na potezu, dakle, od "Oglasa" do "Samo tijelo", bio fenomenalan EP. Čak sam sklon reći da bi stajao uz bok najhvaljenijim albumima svoga vremena, bez imalo srama, pogotovo u kontekstu isticanja Azrinog sad-bi-sevdah-sad-bi-punk ili pomalo neodlučnog Prljavog kazališta kao institucija hrvatskoga punka toga doba. Mrtvi kanal je naivno izravan i iskreno nabrijan u svom iskazu, a pritom, što je danas najbitnije, zvuče gotovo jednako aktualno, iako su se uglavnom prilično direktno obrušavali na socijalističku svakodnevicu i njezine dogmatične apsurdnosti. Mrtvi kanal je udarao konkretno, s pozicija radničke klase, po točno određenim problemima. Nazvao bih to čak napadom na komunizam s lijevih pozicija, odakle se u to vrijeme i jest najkonkretnije (ili bar najperfidnije) napadao. Samo živjeti bolje, sa više dostojanstva, bez lažnih idola i suludih dogmi, punijim plućima i želudcima – to bi bio, u grubim crtama, poziv koji prožima energične pjesme Mrtvoga kanala.

Drugi dio CD-a, četiri godine, odnosno, za cijeli životni vijek benda, stariji materijal, na žalost prvenstveno krasi loša kvaliteta zvuka, zbog čega su neke pjesme, poput "U korak", iritantne za pažljivije slušanje. Velika šteta, ali pretpostavljam da je po tom pitanju napravljen najbolji mogući posao (bar se nadam!). Valjda kao neka vrsta isprike, ovaj se dio navodi kao bonus materijal. Počesto naivnu, tipično rebelijansku, dječačku poeziju savršeno pokriva sirov zvuk i energija kojom bend zrači, što je, ujedno, i formula za dobar punk proizvod.

Priznajem da se nisam ranije susretao s Mrtvim kanalom, mada sam čuo za njih. Ovo izdanje mi je tim više vrijedno i zanimljivo, a svakako ga preporučujem svim zaljubljenicima u punk, te onima koji obožavaju novi val, osobito ako su i dalje zapeli tek na onih par najrazvikanijih imena. U svakom slučaju, hvale vrijedno izdanje.

 

Toni Matošin

Hits 589

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma