A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Rebirth


Bookmark

Data

Released Prosinac 2021
Format Albumi
Vrsta Progressive metal / Psychedelic rock / Stoner rock / Alternative/Indie Rock / Progressive Rock
Dodano Petak, 13 Svibanj 2022
Žanr Pop-Rock
Length 44:15
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2021
Država Globalno
Etiketa Bandcamp
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 10.12.2021., producent: Chris Fielding, snimano: Foel Studio
Tags Madmess Chris Fielding

Review

Ne, ovo nisu Madness, već Madmess. Ne dolaze iz Camdena u Londonu, već iz Porta u Portugalu.

I neće biti teško odgonetnuti kojoj su glazbenoj odrednici odlučili posvetiti svoje snove, inspiracije i svjetonazore. Naravno, riječ je o sve više zastupljenim inačicama stoner rocka i psihodelije, polje na kojem je zastupljena sva „flora i fauna“ suvremene glazbene scene.

U elementarnoj formaciji, Ricardo Sampaio (gitara), Luis Moura (bubnjevi) i Vasco Vasconeclos (bas) svojim su fizičkim izgledima (mislim prvenstveno na frizure) podsjetili na zlatno doba 70-tih, lansiravši pri tome u svjetsku orbitu sonični asteroid koji punom snagom svojih što čistih, što „prljavih“ nota uzrokuje pozitivne halucinacije, razvijajući pri tome znatiželju, uspostavljajući centrifugalnu ovisnost u aktivnoj međuigri teških distorzijskih riffova, zaista moćnih bas linija i svrsihovitog bubnjanja u njihovoj zapaljivoj mješavini prog rock/metala, stoner rocka, psihodelije.

U bendu je u očuvanju vibrantne atmosfere uspostavljena demokracija u pogledu raspodjele uloga, uz ipak nešto (sasvim normalno) istaknutiju gitarsku rolu. A rezultat toga je njihova mukom stečena glazbena kripotvaluta koja se sve više cijeni u nacionalnim okvirima, sa tendencijom osvajanja i drugih tržišta. Upravo iz tih razloga bend se preselio u London, jedan od centara glazbene moći.

Album je sniman u Velsu, u studiju u kojem su snimali Hakwind i Amon Dűűl.

Nakon preslušavanja bilo kojeg prvijenca u velikom postotku se gotovo uvijek javljaju benevolenta ili zločesta pitanja o manama, eventualnim nadogradnjama ili sumnjama u te inicijane, eruptivne inspiracije. Ovo je jedan od onih „prvih mačića“ obasjan mediteranskim suncem za kojeg se slobodno može kazati da mu baš ništa ne nedostaje.

U takvom konceptu pjesmama od 3-4 minute nema mjesta, samo u dugometražnim kompozicijama bend može uspostaviti harmoničnu, stabilnu zvučnu piramidu.

Putovanje njihovim krajobrazima ima očitih doticaja sa prošlošću. Otvarajuća „Albatros“ u svojoj gotovo perfektnoj oluji evocira na zlatne dane kada je kvaliteta svirke bila jedini razlog napuštanja pozornice na štitu ili s njim.

Svjetla pozornice usmjerena su na gitaru u narednoj „Mind Collapse“, iako bi bilo nepošteno spomenuti da su i bas i bubnjevi u ovoj avanturi kao pušteni s lanca. Ujedno ovo je jedina pjesma u kojoj čujemo i vokal.

A na tom tragu je i ostatak materijala („Rebirth“, „Space Shifter“ i „Stargazer“) za čiji puni doživljaj ovaj bend treba čuti na pozornici, u njihovom prirodnom okruženju.

Obzirom na prvijenac, ocjena je vrlo dobar!

Đorđe Škarica

Hits 1258

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiDrago Diklić u Tvornici


Večer sjajnih basista


Davor Križić nastupio u Petom kupeu


Gibonni u Areni - 2. koncert


dram u KSET-u


4head nadmašio očekivanja u Hard Placeu


Partibrejkers nastupili na Riječkoj zvečki


Gibonni održao prvi od dva rođendanska koncerta


Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band - Live at Peti Kupe


Unplugged koncert T.B.F.-a u Tvornici


Gorgoroth napravili black metal spektakl u Boogalou


Užarena punk veselica u AKC Attack


Lisica u Lisinskom


AntiValentinovo #8


The Croatian Pink Floyd Show u Boogaloou


Krankšvester pokazali zašto ih i dalje volimo


Kekin Trio u Sax!-u


Žestoki tulumu u Boogaloo


Kandžijina večer u Vintage Industrialu


Lu Jakelić napunila Peti kupe