facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 1990
Format Albumi
Vrsta Pop / Jazz
Dodano Petak, 28 Siječanj 2011
Žanr Pop
Broj diskova 1
Edition date Svi 1990
Država SAD
Etiketa Sire, Warner Bros.
Edition details Producenti: Madonna, Patrick Leonard, Bill Bottrell, Kevin Gilbert i Shep Pettibone; Datum izdanja: 22. svibanj 1990
Tags

Review

Madonna je tokom cijele svoje karijere pokazivala opsjednutost filmskom umjetnosti i divama koje su filmskim platnom vladale u prvoj polovici dvadesetog stoljeća. Priliku da svoju opsjednutost napokon pretvori u audio/video zapise je dobila ulogom Breathless Mahoney u Dick Tracyju, uspješnici Warrena Beatyja. Ulogom baš i nije briljirala, no Oscar za Sonner Or Later je pokazao da je u audio dijelu ipak neuništiva.

Soundtrack za Dick Tracy je posveta filmskoj umjetnosti, neosvojenom vrhu za Madonnu, ali i glazbi tog dob u kojoj se Madonna u nekim trenucima snašla uspješno, a u nekima je dijelove soundtracka ipak trebala ustupiti nekome drugome. Vokalni napredak koji je od sićušnog glasa koji je pjevao Holiday doveo do onog jakog koji je pjevao Sooner Or Later je i više nego očigledan. Ipak, ta zaluđenost je donijela i dosta slabih trenutaka.

Hanky Panky iako veliki hit, nije toliko loša pjesma, no svojom tematikom i načinom na koji o njoj govori ipak malo ulazi u sfere neukusa. Čistim neukusom se može nazvati i nastavak solidne minute i pol Now I'm following you (part 1) u obliku katastrofalne zafrkancije Now I'm Following you (part 2). I'm Going Bananas je zabavna, ali neslušljiva za više puta.

Madonna i Waren Beatty

Ipak, tu stoje izvrsni trenuci poput He's A Man, Sooner Or Later, Back In Business i More gdje Madonna sasvim uvjerljivo prenosi onaj šarm i glamur četrdesetih i pedesetih, a pomalo moderniziran aranžman ih čini prihvatljivima i publici komercijalnijeg ukusa.

Poglavlje za sebe je zasigurno Vogue. Iako svojim stilom odudara od ostatka albuma, radi se o jednoj od ponajboljih dance pjesama uopće. Prebacivanje smisla života na plesni podij, u pokrete karakteristične za underground klubove može zazvučati besmisleno i glupavo no house ritam u svojim povojima u kombinaciji s pamtljivom melodijom i izvrsnim govornim dijelom čini ovu pjesmu bezvremensku.

Madonna je imala svoju strast i interes – stari Hollywood i o tome je snimila album koji se prodao u pet milijuna kopija. Izazivam vas da nabrojite barem pet izvođača koji su mogli snimiti toliko uspješan album a da govori o jednom interesu i opsesiji koji nije ljubav. Jeste li uspjeli? Nadam se da vam je sad jasno o čemu govorim.


Ivan Glazer

Hits 1775
Like a Prayer « Like a Prayer Madonna Albumi Kronologija Erotica » Erotica

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma