facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Mezzanine


Bookmark

Data

Released Travanj 1998
Format Albumi
Vrsta Trip-hop / Alternative dance / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Club/Dance / Electronica
Dodano Subota, 15 Listopad 2011
Žanr Electronic
Length 1:03:29
Broj diskova 1
Edition date Travanj 1998
Država Europe
Etiketa Virgin
Catalog Number 7243 8 45599 2 2
Edition details Datum objave: 20. 4. 1998. Produkcija: Neil Davidge i Massive Attack. Snimano: 1997. -1998., Christchurch Studios, Bristol
Tags

Review

Wow, Mezzanine. Najlakše od svega bilo bi reći: Mezzanine je odličan trip-hop album. Ali, to u biti ne bi bila potpuno točna konstatacija. Odličan stoji, ali je guranje u trip-hop žanr preusko za široki spektar koji Massive Attack ovdje pokrivaju. Reći da je to trip-hop čista je lijenost od strane svih onih koji odluče o njemu nešto napisati. Potrudit ću se ne biti lijena.

Osnovni problem je što takvoj lijenosti u prilog ide, ni manje ni više, činjenica da su Massive Attack izumitelji toga žanra. Međutim, ovdje Massive Attack ponovno čine istu stvar kao i na debiju Blue Lines - trip-hop je ponovno izumljen, u potpuno drukčijoj varijanti. Imaju li takve klasifikacije tada uopće smisla? Jedino što se meni čini smislenim jest proglasiti Mezzanine izuzetno eksperimentalnim i modernim albumom kojeg je nemoguće strpati igdje, što je vjerojatno i razlog njegovom izuzetnom uspjehu među kritikom i publikom. Postoji jednaka vjerojatnost da ga nađete u privatnoj kolekciji nekog partijanera, rockera ili fanatičnog indijanera a tako nešto se događa prilično rijetko.

Gotovo od prvih tonova postaje vam jasno koliki korak u novom smjeru čine Massive Attack ovim albumom, uspješno spajajući dva potpuna ekstrema. S jedne strane, radili su sa studijskim glazbenicima i instrumentalistima i na momente zvuče kao pravi rock bend. U prilog tome ide i dojam da je cijeli Mezzanine zapravo baziran na gitarama, bilo da je riječ o dubokim pulsirajućim bas-linijama ili potpuno neočekivanim eksplozijama električnih gitara u noise-rock stilu. S druge strane, njihova glazba nikad nije bila produkcijski složenija, sampliranje nikad izraženije. Čini se kao da se svaka pjesma sastoji od mnoštva slojeva, a u svakom su od slojeva zakopani neki čudnovati elektronski efekti i tvorevine koje se međusobno nadograđuju i nadopunjuju. Ćudljiva, mračna i gotovo paranoična strujanja koja se provlače kroz skoro cijeli album možda nikada nisu zvučala ovako privlačno, intrigantno i interesantno. Čak su i gostujući vokalisti potpuno prilagođeni atmosferi i konačnoj viziji. Horace Andy napušta svoj dub-reggae stil i isporučuje vokalne melodije kakve od njega nikada ne biste očekivali. Pun pogodak je i Elizabeth Fraser (Cocteau Twins) koju su Massive Attack dugo vremena vrebali za svoj projekt. Ovdje su im se putovi konačno sreli sa impresivnim rezultatima. Čak i ako uzmemo u obzir da je britanski glazbeni tisak sklon pretjerivanju, ipak se moramo zapitati što ih je nagnalo da jednom prilikom opišu Liz Fraser kao onu koja posjeduje the voice of God. Njen zaista jedinstven vokal, istovremeno nježan i krhak koliko i snažan i prodoran, više je nego dodatak Mezzanineu, ugrađen je u njegove temelje. Sami Massive Attack, 3D i Daddy G, vokalno se povlače u drugi plan, što uz odlazak Trickyja kao suradnika neminovno vodi do toga da rap i hip-hop komponentu njihove glazbe, koja je u počecima karijere bila izuzetno izražena, na Mezzanine jedva možemo osjetiti.

Izabrati vrhunce albuma gotovo je nemoguće. Teardrop, kao njihov dosad najuspješniji singl zasigurno je pridonio pažnji koja je posvećena Mezzanineu i koja ga je lansirala na sam vrh britanske ljestvice albuma. Video spot za tu pjesmu, kojeg je režirao Walter Stern, nemoguće je zaboraviti – animirana lutka-fetus u plodnoj vodi koja „pjeva“ tekst Liz Fraser privući će svačiju pažnju. Angel i Group Four su najeksperimentalnije, i za dlaku je izbjegnuto da se ne uruše pod teretom vlastite ambicije. Upravo je to što Massive Attack nigdje ne prelaze tu tanku granicu ono što čini ovaj album toliko genijalnim. U njega je ubačeno toliko toga što na papiru možda ne bi trebalo funkcionirati, ali je ipak uspješno pretvoreno u stvarnost. Od preostalih osam pjesama na albumu, birajte svoje favorite jer kvaliteta nimalo ne opada. Ako baš želimo cjepidlačiti i pronaći neku manu Mezzanineu, onda to može biti jedino to što je u korist ambijentalnog žrtvovan plesni i melodičniji aspekt njihove glazbe. Ipak, ta „mana“ nije se pokazala preprekom kad je ovaj album u pitanju. Njegov komercijalni uspjeh pokazao je da je publika spremna uložiti vrijeme u njega, i da je to što je na momente zahtjevan kompenzirano zadovoljstvom koje vam pruža ako mu se zaista posvetite.

Kad su perspektivni i kvalitetni bendovi (ili produkcijski timovi u ovom slučaju) u pitanju, uvijek postoji opasnost da se počnu raspadati prije negoli dostignu kreativni vrhunac. Kod Massive Attacka je ta opasnost bila još naglašenija budući da su, iako uz samo tri službena člana, uvijek više funkcionirali kao kolektiv čiji se sastav neprestano mijenjao. Nakon svakog albuma uslijedio bi raspad, a za novi album ponovno sastavljanje i okupljanje suradničkog tima. Nakon Mezzanine otići će Andrew Wolves, ključna figura iz tročlane jezgre. Ipak, ne mogu reći da nešto posebno žalim za time, budući da sa Mezzanine Massive Attack jesu dosegli taj kreativni vrhunac. Iako još uvijek djeluju, kad je riječ o ovakvim albumima, gotovo je nemoguće snimiti nešto bolje. Moguće je eventualno snimiti nešto u istome rangu i nije potpuno isključeno da Massive Attack još uvijek imaju takav potencijal.

Bilo kako bilo, i bez toga mogu biti zadovoljni karijerom, jer njihov Mezzanine ostaje kao jedan od definirajućih albuma druge polovice '90-tih. Osim što je savršena zvučna kulisa, njegova prevladavajuća paranoja i sjeta nekako pogađaju i sam zeitgeist toga perioda.

Danaja Glavičić

Hits 657
Protection « Protection Massive Attack Albumi Kronologija Heligoland » Heligoland

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42