A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
NLV


Bookmark

Data

Released Studeni 2016
Format Albumi
Vrsta Folk / Psychedelic / Alternative/Indie Rock / Indie Folk / Alternative Folk
Dodano Petak, 23 Prosinac 2016
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2016
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 24.11.2016.; producirao i snimao: Marijan Jelenić @ Studio Partyzan
Tags NLV Marijan Jelenić

Review

U 2016. više nego ikad čitam i slušam kako ‘više nema dobre glazbe’, a jadikovke predvode stariji i isluženi domaći i regionalni glazbenici koji se i dalje boje izaći iz svoje comfort zone. Drago mi je da svako malo nailazim na primjere zašto dobra glazba u nas nije mrtva, dapače, scena je živa i kvalitetna kako, po mom mišljenju, dugo nije bila.

Nedavno sam, na prijedlog uredništva, prihvatio dužnost recenziranja debitantskog albuma NLV (Nikol, Luka & Vedran). Dio pripreme za recenziranje sam obavio još prije nego što sam dobio prijedlog pročitavši nekoliko recenzija na drugim portalima. Iako sam iz ocjena albuma shvatio kako se radi o djelu kojem svakako treba dati priliku, nisam dobio pravu sliku o samoj glazbi koju stvaraju NLV. Kad sam konačno preslušao album, otkrio sam i zašto. Radi se, ugrubo rečeno, o pop-rocku, ali NLV su unijeli još toliko elemenata drugih podžanrova (ponajviše psihodelije), utkali toliko sitnih, ali pomno razrađenih detalja i začinili sve to s vlastitom vizijom glazbe, da je svaka izravna usporedba s drugim bendovima suvišna i neprikladna.

Poseban osvrt zaslužuje Nikolin glas. Teško je da vas išta može pripremiti na njega; moćan je, prodoran, ženstven, iskren, emotivan i, što je najvažnije, unikatan. Moguća aluzija je glas Grace Slick iz Jefferson Airplane, što ni sama Nikol ne bi osporila. Čuje se i težnja za ostavljanjem dojma koji na slušatelje ostavlja Florence Welch, iako se s njom teško bilo kome staviti u istu rečenicu po tehničkim mogućnostima. Nikol, nasreću, ne pokušava kopirati nijednu od njih, već se na njih ugleda samo po silini i emotivnosti vokala. U stvarima poput ‘Look Around You’ kao da sam čuo malo pokušaja scat pjevanja pa pretpostavljam da joj ni glazba jazz diva nije strana. U svakom slučaju, radi se o najoriginalnijem i najdojmljivijem vokalu domaće scene koji sam imao prilike čuti u posljednje vrijeme.

NLV je iz trojca s vremenom evoluirao u petorku, no pretpostavljam da instrumentalno glavnu riječ i dalje vode Luka i Vedran. Svakome tko pažljivo presluša album bit će jasno da se radi o dva iznimno talentirana i zrela glazbenika koji bi u studiju mogli pratiti bilo koga od velikih imena naše pop-rock scene. Iako većini za uho prvo zapinju pjesme s početka albuma, posljednja ‘My Funeral’ u ovom kontekstu zaslužuje posebnu spomen. Nema toga što bend nije ubacio u ovu stvar, a rezultat je ispao kao odijelo skrojeno po mjeri: otvara kratki dio s tape reversingom, slijedi akustični dio s elegantno suzdržanim vokalom, zatim postepeno sve žešći dijelovi, svi do jednog maestralno aranžirani, pa dekrešendo s puhačima i fokusom na međuigru glavnog i pratećeg vokala te, na kraju, podulji outro... Svjetski.

Nema potrebe posebno isticati pjesme kao ‘Bitter’ i ‘Sisters of the Sun’ jer se zaista radi o stvarima s potencijalom hita. Možda od ‘Not Dark Yet’ do ‘Pain’ ponestaje magije koja krasi ostale pjesme, ali za prvi album ovo je vrlo dobro, na trenutke i odlično LP djelo. Do mene je doprla informacija kako su članovi grupe aktivni i u nekim drugim projektima, tako da ne sumnjam da ćemo od ovih vrsnih mladih glazbenika čuti još mnogo toga uhu ugodnoga.

Filip Katić

Hits 1289

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiDrago Diklić u Tvornici


Večer sjajnih basista


Davor Križić nastupio u Petom kupeu


Gibonni u Areni - 2. koncert


dram u KSET-u


4head nadmašio očekivanja u Hard Placeu


Partibrejkers nastupili na Riječkoj zvečki


Gibonni održao prvi od dva rođendanska koncerta


Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band - Live at Peti Kupe


Unplugged koncert T.B.F.-a u Tvornici


Gorgoroth napravili black metal spektakl u Boogalou


Užarena punk veselica u AKC Attack


Lisica u Lisinskom


AntiValentinovo #8


The Croatian Pink Floyd Show u Boogaloou


Krankšvester pokazali zašto ih i dalje volimo


Kekin Trio u Sax!-u


Žestoki tulumu u Boogaloo


Kandžijina večer u Vintage Industrialu


Lu Jakelić napunila Peti kupe