facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Free!


Bookmark

Data

Released Studeni 2011
Format Albumi
Vrsta Ska / Ska punk
Dodano Četvrtak, 17 Srpanj 2014
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2011
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records/Bono Records
Edition details Produkcija: October Light; Datum objave: 29.11.2011.
Tags October Light Aquarius Records Bono Records Punk Ska Electrotrash Reggeae

Review

Iako vjerojatno po imenu ne prepoznajete o kome se radi, svi ste vi u biti čuli barem jednu pjesmu October Lighta. Naime, njihova Croatia je dio svakog propagandnog bloka RTL2 televizije kojim naprasno prekidaju program kako bi pustili reklame u isto vrijeme kao i sestrinska im televizija. Možda vam se činilo da je to tek obična pozadina običnog džingla, no radi se o pravoj pravcatoj pjesmi.

October Light su inače međimurski ska bend koji se većinom bavi glazbom na engleskom jeziku ističući kako upravo u inozemstvu odrađuju većinu gaža. Teme kojima se bave su odnosi s ljudima i Bogom te domovina. Obzirom na nepopularnost posljednjih dviju tema, očekivano je da će ih hrpetina alternativaca uzeti na nož.

Jesu li u pravu? Jesu, ali razlozi su im krivi. Vjera je poprilično osobna stvar i ako October Light u duhovnosti pronalaze inspiraciju za svoju glazbu, u stvaralaštvu ih nitko ne bi trebao sprječavati. Isto tako, usprkos uvriježenom mišljenju, nije svatko domoljublje mržnja i Thompson. No, ako hit kojim pokušavaju prebaciti pozornost na album govori o tome kako Hrvatskoj fali hit, sve obrane se lagano počinju klimati. A kad već u sljedećoj pjesmi nastave s Ti mi značiš mnogo više, neg' u tekstu piše, odmah teže dišem jasno je što se može očekivati od ovog albuma. U engleskom jeziku su ipak nešto uspješniji (obzirom da tamo prolaze i gore stvari), no mogli bi poraditi i na dikciji.

Što se produkcije tiže, radi se mješavina punk/reggaea/ska/electrotrasha i čega sve pri čemu su najpamtljiviji trenuci oni u kojima trubačka sekcija ima glavnu ulogu. S elektroničkim dodacima se nikako ne snalaze i, ako im je stalo do karijere, neće se promovirati takvim pjesmama. Sve ostalo može proći kao poskočica za neke pijane ska/reggae festivale ako već nema nečeg boljeg.

Velika promocijska injekcija kojom ih je počastila RTL2 televizija za October Light neće značiti puno više od pokojeg downloada Croatie. Materijala za nešto dulju podršku publike jednostavno nema, no ne može se reći da October Light nemaju potencijala. Uz više naglaska na puhačke instrumente i boljeg autora tekstova, October Light bi mogli biti sasvim solidan bend.

Ivan Glazer

Hits 1758

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma