facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Prosinac 1993
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Punk rock
Dodano Ponedjeljak, 14 Prosinac 2020
Žanr Rock
Length 46:30
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2020
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Edition details Reizdanje albuma izvorno objavljenog 1993.
Tags Croatia Records Pips chips & videoclips Denyken

Review

Uz "Milost" vinkovačkih Majki, još je jedan izblijedljeli klasik hrvatskog rocka devedesetih ovih dana dobio svoje dobrodošlo reizdanje. Prvijenac zagrebačkih Pips Chips & Videoclips, sastava koji je uz Baretov bend ispisao neke od najznačajnijih stranica toga našeg ratno-poratnog desetljeća, prvo je čekao tri godine na svoje prvo CD izdanje ("zasluženo" tek uspjehom drugog im albuma, "Dernjava") da bi svakim novim albumom Rippera i društva klizio dublje u zaborav, no baš kao neizostavni dio te glazbene priče, usprkos svim brojnim mu manama, njegovo ponovno pojavljivanje na policama i glazbenim platformama svakako je događaj kojeg treba pozdraviti.

"Shimpoo Pimpoo" već samim naslovom (kao i naslovnicom) ne skriva niskoestetski naboj svoje poetike: sastavljen većim dijelom od lirski infantilnih brojalica i pjesmuljaka, on svoju energiju i motivaciju vuče iz pankerske bezobraštine i s njom isprepletene jasne geografsko-društvene pripadnosti, čime je (p)ostao uvjerljiv glazbeni dokument jednog vremena i prostora. Takav domet jasno je označio singl koji je i pokrenuo cijelu priču, navijačka "Dinamo ja volim", koja je spletom konfuzno toksičnih političkih okolnosti postao prvoklasnom provokacijom. Kao Dalmatincu, naravno, Dinamova himna mi baš i neće odašiljati trnce ni tjerati na kreveljenje sa svojim izvođačima, ali njezin pankerski naboj u sprezi sa svime što je prouzročila u vremenu kada je zagrebačkom klubu vraćeno izvorno ime HAŠK Građanski (potom pretenciozno preimenovan u Croatia) od Ripperove pjesme načinio je budnicu visokoenergetskog društveno-ideološkog pedigrea. Kao takva, ona je svom albumu dala poseban naboj, više nego sukladan ostatku materijala, mada se ipak ne mogu oteti dojmu da je "Shimpoo Pimpoo" mogao još bolje plivati i bez nje.

A što to sve prvijenac Pipsa donosi danas, preko dva i pol desetljeća od svoga nastanka? Ostavimo li po strani infantilne, nepodnošljivo iritantne pseudopjesmuljke poput "Male fufice" (koju nikada nisam uspijevao uistinu odslušati do kraja), "Brendon & Brenda Song" ili "Tintilinti", prije svih treba istaknuti možda jedinu pjesmu (uz, naravno, "Dinamo ja volim") koja je preživjela sve ove godine – baladu "Gume na kotačima", koja usprkos iritantnom (ni manje ni više nego) refrenu predstavlja rani vrhunac poetike koja je vrlo brzo potom iznjedrila neke od nezaobilaznih pjesama i albuma novije hrvatske rock pjesmarice. Uostalom, ona je direktno najavila "Malenu" sa sljedećeg albuma i "Dođi vilo" s epohalnog "Freda Astairea", u čijem se svjetlu ovaj rani (polu)dragulj može iščitavati kao polazište za nježnije lirske letove. "Reci svim svojim frendicama", "Ja sam sve što vole mladi" i "Prvi joint u ustima" pankoidne su pak žestice kojima je Ripper sebi svojstvenim rukopisom sondirao svoj present tense, s dovoljno raspoloženim gitarama da budu itekako slušljive i danas, što se može reći čak i za "Krumpira", obradu Madonnine "Justify My Love", koja je taman dovoljno maštovita da još uvijek izdržava svojih preko šest i pol minuta.

Glavni problem "Shimpoo Pimpoo", osim što djeluje kaotično kao cjelina, bio je i ostao njegov slabiji dio, danas još manje slušljiv (zapravo, neslušljiv), kao i vokal koji je svoje limite tek na nadolazećim albumima uspio gurnuti u manje važan plan. Raspojasanost i politička nekorektnost cijele zbirke s druge su strane danas, u vrijeme kad se davno dokazane pjesme "čiste" od nepoćudnih riječi, izraza i aluzija (ovisno, ktome, s koje je tko ideološke strane), čak svojevrsno osvježenje i tim više dokument vremena kojem danas mnogi svisoka spočitavaju ne mareći za kontekst. A prije svega dokument benda koji ga je vrlo brzo prerastao, svakim idućim albumom pomičući izričaj u nove glazbene dimenzije.

 

Toni Matošin

Hits 537
Pips, Chips & Videoclips Albumi Kronologija Dernjava » Dernjava

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma