facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Ten (Legacy Edition)


Bookmark

Data

Released Kolovoz 1991
Format Albumi
Vrsta Grunge / Hard rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Srijeda, 05 Listopad 2011
Žanr Rock
Length 2:09:07
Broj diskova 2
Edition date Ožujak 2009
Država EU
Etiketa Epic
Catalog Number 88697398462
Edition details Datum objave: 27. 8. 1991./24. 3. 2009. (reizdanje); Produkcija: Rick Parashar i Pearl Jam; Snimano: 27.3.-26.4.1991-London Bridge Studios,Seattle, WA; CD2: original tracklisting digitally remastered & remixed by Brendan O’Brien, plus 6 bonus tracks
Tags

Review

Osamnaest godina prošlo je od 1991. „The Year Punk Broke“ bila je posljednja velika popkulturna godina u dvadesetom stoljeću i debela većina bendova koji su predvodili eksploziju s američkog sjeverozapada je danas pokojna zajedno sa svojim frontmenima (kao recimo Alice in Chains – pardon, zombi grupa ima novog pjevača; i Nirvana) ili se raspala kao Soundgarden i Cornellove loknice.

Ono što je preživjelo je pred vama – Pearl Jam – Gratefull Dead za novi milenij bez psihodelije i trideset minutnih pjesama, ali s brigom za okoliš, planet i sranja.

Neki ih zovu novim Led Zepplinima zbog tvrdih temelja u stadionskom rocku sedamdesetih i ljubavi prema The Who više nego prema Black Sabbathu. Bolji su i od U2 što je samo po sebi plus pluseva.

Iako navedeni Irci dolaze ovo ljeto, prije navedeni Amerikanci bili su tu još 2006. i obećali da će se vratiti.

Pošto je smak svijeta 2012., a godinu dana ranije slavi se 20 godina postojanja posljednjih kariranih košulja na planeti i ovo remiksirano izdanje prvog albuma je uvod u reizdanja svih ostalih. Nadam se da neće reizdati i oni 160 i nešto live albuma. Znam karirana srca koja to financijski ne bi podnijela.

Ten je remiskirao Brendan O`Brien koji je radio sa ljubljenim Rage Against The Machine i manje ljubljenim Korn (između ostalih) te svaki album Pearl Jam osim Ten na koji je morao staviti svoje pohlepne prste.

Što je ispalo van ili što bi „remiksirano“ značilo?

Album je glasniji, čišći i dinamičniji. Maknut je reverb koji je davao „g“ u „grunge“. U aranžmane i duljinu pjesama nije dirao. Također, malo jasnije se čuju neki pozadinski woo! i slični zvukovi koji su prije bili utopljeni u produkciji.

Ono što zapravo čitatelja prosječnih šišmišolikih sposobnosti zanima jesu li ove bonus pjesme čemu i vrijede li novca u ova recesijska vremena?

Pa da su čemu, ne bi previously unreleased bile – rekli bi Zli jezici™. I bili bi, recimo, u pravu. Ovih šest pjesama su nastale u vrijeme snimanja materijala za Ten i State of Love And Trust i Breath and a Scream su završili kao soundtrack filma Singles; samo su tamo verzije snimljene godinu poslije i godinu bolje. Lik koji je režirao Samce režirati će i dokumentarac o bendu koji ide na vaš hard disk preko boljeg torrent klijenta već 2011. Godinu dana prije kraja svega.

Na Evil Little Goat Eddie oponaša Morrison Jima, a Brother je konačno dobio stihove i postao solidna pjesma dok Just A Girl nije cover No Doubt.

Ostale goodies dobiješ samo ako potegneš dublje u džep i naručiš neku od super deluks izdanja s vinilima, knjigom, naljepnicama, razglednicama i DVD-om s MTV Unplugged nastupa tamo 1992. kada Eddie markerom napiše „pro choice“ na bicepsu i ostatak benda izvede najbolju verziju Keep On Rockin` in The Free World ikad.

Sve što je unutra može se nabaviti na ovaj ili onaj način. A svaki od njih uključuje ruter. Ono što torrent ne može skinuti je osjećaj otvaranja svježeg vinila i pucketanja igle preko friške ploče. To tvrde svi oni koji imaju gramofon, predpojačalo, pojačalo i zvučnike. Za sve ostale tu je iZotope vinyl plug-in za Winamp.

Antonio Hadrović

Hits 761
Pearl Jam Albumi Kronologija Pearl Jam » Pearl Jam

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42