facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2020
Format Albumi
Vrsta Country-Pop / Contemporary Country / Christmas
Dodano Utorak, 22 Prosinac 2020
Žanr Blagdanski
Length 44:15
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2020
Država Europa
Etiketa Butterfly Records
Catalog Number 190296823435
Edition details objavljeno: 2.10.2020. producent: Kent Wells, izvršna producentica: Dolly Parton; snimano: 2009 i 2016.-2020. - Nashville, Franklin, Vancouver, Nashville, East Hampton, Spicewood
Tags Dolly Parton Butterfly Records

Review

I tko bi rekao da ću započinjući osvrt na „A Holly Dolly Christmas“ prvo povući paralelu s Gunsima. No ona postoji i prisutna je kod najnovijeg božićnog albuma Dolly Parton. Jednako kao što je Axl imao porođajne muke s Chinese Democracy i maltretirao fanove sa stalnim otezanjem objave „novog“ albuma benda, tako je i Dolly svoje fanove držala u neizvjesnosti više od 10 godina s ovim albumom. No razlika ipak postoji. Dolly je prvi singl s albuma, sladunjavu Comin' Home For Christmas objavila 1. prosinca 2009. i time nagovijestila dugih 11 godina do konačnog izlaska isčekivanog božićnog izdanja, dok Axl ipak nije bio tako okrutan pa je prepustio da atmosferu oko albuma podgrijavaju fanovi i mediji, a kada je bio konačno spreman album je pustio van.

Ne zamjeram ovo najblistavijem glasu „divljeg zapada“ jer album je sasvim dobro napravljen. „A Holly Dolly Christmas“ je tipičan šareni božićni paketić s velikom crvenom country mašnom. Rese ga bogate orkestracije, pregršt zvončića, dobrih želja i slavnih gostiju. Jedna od takvih gostiju je poznata medijska ličnost Jimmy Fallon u vrckastoj i šaljivoj, ali prije svega uspjeloj, obradi apsolutne božićne vladarice svih playlista, "All I Want For Christmas Is You", okićenoj simpatičnim dialogom između glavnih vokala na samom početku i kraju pjesme.

Ovaj album treći je božićni u radionici Dolly Parton. Prvoga je objavila davne 1984. u kolaboraciji s kolegom i velikim prijateljem, ove godine nažalost preminulim Kennyem Rogersom, dok je na drugi čekala svega 6 godina, kada je 1990. objavila samostalni Home for Christmas, na kojem su se mogle pronaći uglavnom obrade božićnih standarda. Ovdje to nije slučaj jer je Dolly odlučila, u regularnom izdanju, pola albuma nakrcati obradama, dok je druga polovica ispunjena pjesmama koje je napisala sama Dolly. No, nemojte ovu podjelu pola/pola shvatiti doslovno, obzirom da su autorske i „posuđene“ pjesme izmješane.

Kao gosti na albumu, uz Fallona, pojavljuju se članovi obitelji Cyrus, i to Miley u pomalo patetičnoj i bljutavoj „Christmas Is“ te Billy Ray u optimističnoj i vedroj „Christmas Where We Are“. Gigant countrya Willie Nelson gostovao je na albumu u vlastitoj pjesmi, hitu „Pretty Paper“ iz 1963. Iako je pjesmu prvi otpjevao Roy Orbison te ju pretvorio u hit, Nelson je ipak odlučio i sam snimiti ovu pjesmu u studenom iduće godine. Pjesma je s godinama postala kultna, a prepjevali su ju brojni glazbenici. Na ovom albumu Nelson joj se ponovno vratio u lijepom duetu s Dolly, a ista je zasjala kao jedan od vrhunaca albuma.

Kao drugi biseri albuma nameće se simbioza rockabillya i countrya u "Holly Jolly Christmas" te uvijek prisutnu „I Saw Mommy Kissing Santa Claus“, kao i uvijek dobrodošlog Michaela Bublea koji je krasan partner Dolly u ugodnoj i prepunoj blagdanskog ugođaja „Cuddle Up, Cozy Down Christmas“.

Holly Dolly Christmas polarizirani je album koji u svojoj većini ipak ostavlja dojam dobre glazbene cjeline. Najtanji u hipersladunjavim, pomalo ljigavim pjesmama, album ipak karakteriziraju i kvalitetom obilježavaju one nabijene vedrinom, optimizmom i pozitivnom vibrom, što ga, u konačnici, čini sasvim korektnim soundtrackom blagdanskog ugođaja.

Nenad Horvat

Hits 552
Better Day « Better Day Dolly Parton Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma