A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2022
Format Albumi
Vrsta / Singer-songwriter / Adult Alternative Pop/Rock
Dodano Ponedjeljak, 02 Svibanj 2022
Žanr Pop-Rock
Length 39:05
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2022
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number LP 6108619
Edition details objavljeno: 18.2.2022., producenti: Matej Zec i Zoran Predin
Tags Croatia Records Matej Zec Zoran Predin

Review

Oni koji pamte domaću scenu osamdesetih znaju što je na njoj značila slovenska grupa Lačni Franz. Za manje upućene, treba iznijeti nekoliko činjenica: grupa je nastala u Mariboru na samom kraju sedamdesetih, objavili su devet studijskih albuma, nekoliko live izdanja i nekoliko kompilacija. Premda su svi članovi grupe bili vrhunski glazbenici, Zoran Predin bio je autor stihova i kao pjevač, frontmen te ujedno najprepoznatljiviji i zaštitni znak ovoga benda.

Mogli bismo njihov rad bih podijelio u tri etape: onu koju je obilježio gitarist Oto Rimele (s albumima „Ikebana“ (1981.), „Adijo pamet“ (1982.), „Ne mi dihat za ovratnik“ (1983.), „Slon med porcelanom“ (1984.) i „Na svoji strani“ (1986.)), te ona u kojoj je gitaru svirao Milan Prislan („Sirene tulijo“ (1987.), „Tiha voda“ (1989.) i „Zadnja večerja“ (1994.)). Premda je Lačni Franz proizašao iz novog vala, što je osjetno na prva dva albuma, kasnije ploče s Rimeleom imale su osjetan prizvuk jazza uz tek blage prizvuke pop-rocka, dok im je gitara Milana Prislana dala jedan čvršći i žešći zvuk. Lačni Franz službeno je prestao postojati 1997. godine. Ne znam čime su se bavili ostali članovi benda, ali Zoran Predin se preusmjerio na solo-karijeru. Pri tome je obrađivao svoje ranije pjesme u nekim novim aranžmanima i pridodao im poneku novu, a svaki mu je album bio drugačiji: „Mentol Bonbon“ (1996.) s tamburicama, violinom i prizvukom mađarske (čardaš) glazbe, „Ljubimec iz omare“ (1998.) s Mar Gjango Quartetom, pod utjecajem je Gjanga Rheinhardta i „Tretji človek“ (2000.), ali i „Strup za punce“ (2003.) kojim je svojoj solo karijeri dao i neke umjerenije smjernice rock-popa. Jer, nije za očekivati da će baš svatko u četrdesetima paliti i žariti istom žestinom kao i u svojim dvadesetima. Nakon nekog vremena, odlučio je ponovno okupiti Lačni Franz i popuniti ga mladim glazbenicima. Sjećam se onoga „Jebivetera Juniora“ na hrvatskom, a kasnije su i objavili album „Svako dobro“. Premda žestoki (čemu sam svjedočio i na nekom koncertu u Tvornici čini mi se 2016. godine na kojemu sam bio, ali to nije bilo, Lačni Franz na hrvatskom je kao ona 'čokolada' Baltazar iz osamdesetih koja je u stvari bila šećerna ploča. Dakle, ta treća etapa Lačnog Franza potpuno je zanemariva.

Naravno, neizmjeran je autoritet Zorana Predina na regionalnoj sceni. Surađivao je s Perom Lovšinom, Vladom Kreslinom, Arsenom Dedićem i Massimom. Dokazao se kao izvrstan pjesnik, a sada već i književnik (romani „Glavom kroz zid“, „“Mongolske pjege“…). Već sa Franzima pisao je tekstove ljubavne, socijalne pa i političke tematike, a kasnije se uglavnom usmjerio prema stanju srca i ljudske duše, čime je svojim šarmantnim nastupima pridobio naklonost posebno ženske publike. Srećom, Zoran Predin vratio se barem djelomično, slovenskom jeziku koji mu svakako bolje pristaje, a nakon raznih žanrovskih vrludanja kroz gypsy swing, jazz i drugo, vratio se onome što bismo mogli nazvati rock and rollom „sedih lasi“, a tome u prilog govori i njegov nov album duhovita naziva „Takšnih več ne delajo“. Pri tome je prihvatio i onaj u posljednje vrijeme popularan, nov izazov – objavljivanja albuma na vinilu.

Na albumu se nalazi deset pjesama, laganijega i nostalgičnoga ugođaja, sasvim dobrih tekstova, kvalitetno odsviranih u stilu slow-rocka, koje su brojčano, onako bratski podijeljene, po pet na svakoj strani, premda je na drugu stranu moglo još urezati barem jednu. Prva pjesma na A strani pod naslovom „Brez sence in stopinj“ poprilično podsjeća na ono što je Lačni Franz stvarao u posljednjoj fazi svoje druge postave. Tekst je nostalgičan, ljubavni, izveden u slow-rock aranžmanu s lijepim gitarističkim solom, a Predinov bariton sasvim je ugodan. Popraćen je i video uradkom uz kojega je Predin pridodao i dodatno objašnjenje: “Za svaki slučaj, napisao sam pjesmu o tome kako ću se iz njezine vječnosti vratiti u njene snove. Kad god se sjeti nečeg lijepog, ušuljat ću joj se u misli i namignuti joj.” Spot je sasvim jednostavan, prikazuje nasmiješenog Predina zagledanog u ekran svojega laptopa a scenu prekida tek stolna replika Rodinovog poljupca koji vizualno pokriva prostor u kojemu se čuje sasvim lijepa izvedba Zvonimira Radišića na solo gitari. „Takšnih več ne delajo“ druga je pjesma na albumu i u potpunosti slijedi glazbeni stil one prethodne. I uz nju je napravljen spot: prikazuje spermije u gibanju (već viđeno na albumu Lačnog Franza „Tiha voda“, ali nema veze), a Predin ju je dodatno pojasnio: „Naslovna je to pjesma mojega novog, istoimenog albuma. Pjesmu sam napisao kao prijedlog za odjavnu špicu popularne TV serije 'Primjeri inspektora Vrenka', a govori o samosvjesnom junaku koji je još uvijek čvrsto uvjeren da istina nikad ne laže… Šteta.“ I u njoj možemo čuti sasvim ugodan gitaristički solo.

Nije tajna da je Zoran Predin u sretnom braku s glumicom Barbarom Lapajne Predin (naime, ponekad i drugi brak zna biti uspješan) te da sveukupno ima petero djece i petero unuka. Stoga je i dalje romantičan, često piše ljubavne pjesme kojima kao magnet privlači ženski dio publike. Sredinu prve strane zauzela je pjesma „Ko je moja punca dobre volje“, zanimljivoga i optimističnoga teksta u kojemu na duhovit način progovara o hormonalnim promjenama sredovječnih žena te posebnim sitnicama i veselju koje mu pričinjava bolja polovica kada je dobre volje. Glazbeno me podsjeća na pjesme s Predinovoga albuma „Strup za punce“. No, i u njoj možemo čuti jedan sasvim lijep i nenametljiv solo, a pažljiviji slušatelj zapazit će kvalitetno proigravanje ritam sekcije koju na ovome albumu čine Damjan Grbac i Tonči Grabušić. S lijepim gitarističkim uvodom započinje iduća pjesma - „In jaz te bom žčečkal“ („Ja ću te poškakljati“), koja je očekivano nostalgičnog ugođaja i ljubavne tematike, ali i dalje instrumentalno, vrlo kvalitetno razrađena. Možda bi bila pogodnija za kraj strane, ali sa svojim slikovitim, toplim tekstom, punim metafora i kvalitetnim aranžmanom, privlači pozornost slušatelja. Upravo u trenutku kada se slušatelj zaželi ponešto bržega tempa, slijedi nam pjesma „Jozos, kak' ta špegl laže“, koja mu donekle ispunjava tu želju. S dobrim tekstom koji govori o relativnosti istine u životu često prožetim lažima, glazbeno, unatoč tome što je sporija, bubnjar u nju unosi nešto više dinamike, a zamjetni su i kvalitetni prateći vokali koji refrenu pa i cijeloj pjesmi daju jednu sasvim zanimljivu dimenziju. Pri kraju pjesme, ritam je funkcionalno dopunjen pljeskanjem kojega je izveo akademski zbor Kulturni Jelen.

Druga strana ploče započinje s „Pesem o novi zvezdi“, svakako najemotivnijim trenutkom ovoga albuma. Posvećena je, kako piše „Dreji“, u stvari Damiru Kukuruzoviću, jednom od ponajboljih jazz gitarista, osnivača i voditelja Siscia jazz kluba koji je u 45.-oj godini krajem 2020. preminuo od posljedica Covida. S Predinom ga je povezivala ljubav prema gypsy swingu, kojoj možemo svjedočiti i u prekrasnoj suradnji kada je Predin s Kukuruzovićevim Django Groupom 2019. godine snimio album "Zoran pjeva Arsena", kao posvetu još jednom svojem prijatelju – velikom Arsenu Dediću. „Ko je srce naš šofer“ pjesma u country stilu te premda šablonska i pomalo monotona, dokazuje da se i u tom žanru Predin sasvim dobro snalazi. Osobno me se najviše dojmio „Kralj ljudskih src“ koja mi se čini tekstualno i glazbeno najsnažnijom pjesmom ovoga albuma: složene je ritmičke strukture, nenametljiva, ali korektnog sola koji nemalo podsjeća na ono što je Oto Rimele nekoć radio u prvoj postavi Lačnog Franza. „Nekega dne“ je još jedna laganija, optimistična pjesma koja opisuje onu pandemijsku situaciju koja je znanost i čovječanstvo dovela u slijepu ulicu. Instrumentalno, ništa posebno, imao onaj „la-la-laj…“ dio kojega će, vjerojatno, publika uz ritmično pljeskanje rukama pjevati u koncertnim dvoranama. Album završava kratka, minutna pjesma „S fantom iz črepinj“ u kojoj se a capella izvodi refren one prve, „Brez sence in stopinj“ te se tako ovaj, uistinu kvalitetan album zaokružuje u jednu skladnu cjelinu.

Spomenimo još da je grafiku naslovne stranice napravila Sara Šavelj Predin (supruga Zoranovog sina Roka), koja je pronašla vrlo interesantno rješenje u gomili ključeva za cilindrične brave nalazi se onaj jedan starinskih, kakvim su stanove zaključavale naše prabake, a kakve više ne proizvode. Design je osmislila Barbara Drmota. Unutar LP-ja koji je inspiriran Svemirom napisani su svi tekstovi, a članovi benda čvrsto stoje svatko na svojem planetu, pri čemu nasmiješeni Predin stoji - na Zemlji. A ima i zašto, jer sa svojim suradnicima uspio je napraviti sasvim dobar, kvalitetan album, koji je zaslužio biti otisnut u vinilnom izdanju te se pridružiti mojoj vinilnoj zbirci kompletnih izdanja ranoga i onoga nešto kasnijega Lačnoga Franza na slovenskom jeziku. Isti ovaj album objavljen je na vinilu i na hrvatskom jeziku pod naslovom „Gastarbajter trubadur“. Kako to zvuči uživo i na kojem će jeziku Zoran pjevati, imat ćemo prilike čuti već uskoro, 7. svibnja, u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Ivan Dukić

Hits 1863
Zoran pjeva Arsena « Zoran pjeva Arsena Zoran Predin Albumi Kronologija Počasni krug » Počasni krug

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiPrigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu


Žestoka rock svirka Kojota grmjela Tvornicom


Sjajna Jeboton Fešta u klubu Boogaloo


Urban&4 na samoborskom fašniku


Megadance party pretvorio zagrebačku Arenu u najveću diskoteku u Hrvatskoj


Mangroove - Acoustic special u Klubu Kazališta Komedija


Svemirko i Donkey Hot nastupili u rasprodanom Vintageu


Kaos 696 Winter War 2024 Tour


Galerija fotografija: Wanted Men - Johnny Cash Tribute


Letu Štuke u Sax!-u


Damir Avdić nastupio u Dva Osam


Zvonimir Šestak Groove Assembly nastupili u Split