facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
B-Sides: 1996-2006


Bookmark

Data

Released Ožujak 2011
Format Kompilacije
Vrsta Alternative rock / Indie rock / Pop rock
Dodano Petak, 06 Svi 2011
Žanr Rock
Length 1:41:28
Broj diskova 2
Edition date 2011
Država EU
Etiketa Elevator Music Ltd., Virgin
Catalog Number CDFLOOR 29, 50999 096906 2 2
Edition details Datum objave: 7. 3. 2011. (8. 6. 2009. kao dio Placebovog box seta The Hut Recordings)
Tags

Review

Nakon prošlogodišnjeg reizdanja Covers kompilacije Virgin Records objavljuje Placebo stvari koje nisu našle mjesta na studijskim albumima, one sa singlica i EP-jeva koje se (hvalatibože) ne dotiču jedino posljednjeg albuma.

28 pjesama na prvi se pogled čini kao velik broj, a uzevši u obzir da se radi o 'ostacima', priznajem da sam nemalo sumnjala da će ovakvo izdanje teško funkcionirati kao cjelina. I dobro, to i dalje zaista jest konglomerat najrazličitijih njihovih eksperimentiranja i nešto tipičnijih leftoversa.

Ipak je to jedno fino, dopadljivo slušanje. Unatoč tome što su pjesme poredane s obzirom na datum objave. S potpunim uvjerenjem pripisat ću to činjenici da je starijih pjesama čak 14, onih iz pre-Sleeping With Ghosts doba. Moja osobna opsesija njima odnosi se na bend koji su bili do ranih 2000ih, zaključno sa Black-Eyed singlicom, odnosno, dok nisu odrasli, počeli afektirati, upropaštavati se elektronikom, i napokon posve izgubili "ono nešto". Kako se kompilacija primiče kraju, razlika jasno upada u oči: nestaje kontakta, izravnosti (uvjerljivosti?); riječju, loše, ali slušljivo.

Ali i onaj prvi dio kompilacije prilično je raznolik. Ima tu mellow brit-pop pjesmuljaka koji u Molkovoj izvedbi zvuče baš dražesno, buntovnijih, dinamičnijih stvari u teenage angst maniri, krasnih instrumentala za kojih nikad ne bi rekli da ih Placebo potpisuju. A ima i zanimljivih rariteta sačuvanih iz kojeg slučajnog jam sessiona, i pojedinačnih izleta u jazzy, cabaret, naglašeno teatralnim smjerovima. Lajtmotiv: vapeća, gorko-slatka iskrenost. Ona koja stvara onu ovisnost, narkotičnu, bolnu, no i dalje lijepu.

I iako se može čuti stvarno svašta, već kroz nekoliko slušanja iskristaliziraju se pravi biseri. Slackerbitch, neobuzdana i bez dlake na jeziku, bok uz bok bilo kojoj pjesmi s prvog albuma; Innocence of Sleep, jedna od onih koje ne dozvoljavaju da se paralelno s njima išta drugo osjeća ili misli (slušati kad je jako tiho); Leni (ah, ta Leni).

B-Sides: 1996-2006 je bombon. Dragocjen i uhu drag uvid u što sve bend radi po strani albuma, pokoje iznenađenje i možda koji favorit. Gently laced with nicotine and spice.

Danijela Kovačec

Hits 691
Placebo Kompilacije Kronologija A Place for Us to Dream: 20 Years of Placebo » A Place for Us to Dream: 20 Years of Placebo

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42