facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2008
Format Albumi
Vrsta Rock and roll / Christmas
Dodano Petak, 23 Prosinac 2016
Žanr Blagdanski
Length 39:02
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2008
Država Europa
Etiketa Sony BMG Music Entertainment
Catalog Number 088697354772
Edition details objavljeno: 10.10.2008.
Tags Sony BMG Music Elvis Presley

Review

Posve je nebitno bi li Elvis odobrio snimanje ovog albuma, o čemu dvoje neki kritičari, i još manje bi li bio ponosan da je mogao surađivati s na njemu zastupljenim gošćama, mahom aktualnim country zvijezdama, kao što tvrdi njegova udovica. I da, nisu me uspjeli razuvjeriti kako ovdje nije riječ ni o čemu drugom, nego načinu da se zaradi još koji dolar na pjesmama albumi s kojima su već prodani u više od 25 milijuna primjeraka samo u Americi, od čega na Christmas Album iz 1957. otpada više od devet milijuna i zvanično je najprodavaniji blagdanski album uopće, unatoč jakoj konkurenciji.

U ovo me vrijeme, međutim, obično obuzima predblagdanska dobrohotnost, pa neću zanijekti da Christmas Duets ipak predstavlja svojevrsno ugodno iznenađenje. Dijelom zato što zvončići samo što nisu počeli zvoniti cijelu noć, a sa zebnjom očekujem trenutk kad će se posvuda zavrtjeti i onaj nemogući prepjev Sretan Božić svakome, a dijelom zbog Elvisovih toliko sugestivnih izvedbi lijepih tradicionala da sam povremeno uspijevao zaboraviti kako su dvije od dosnimljenih pjevačica rođene poslije njegove smrti.

Za razliku od naprosto naizmjeničnog pjevanja s Presleyjem Martine McBride u Blue Christmas ili LeAnn Rimes, koja gostuje u Here Comes Santa Claus, Wynonna Judd u Santa Claus Is Back In Town i poglavito Gretchen Wilson u Merry Christmas Baby svojim su blues izvedbama zaista stvorile dojam nadahnutog zajedničkog pjevanja i obje su pjesme vrhunci albuma.

Carrie Underwood i Sara Evans su klasike I"ll Be Home For Christmas, odnosno Silent Night, ništa ne riskirajući, otpjevale vrlo staromodno i učinile možda najbolje moguće. Elvis i White Christmas su toliko dobri da je Amy Grant trebala samo pridodati svoj izvrstan glas, a ne dva nego tri, s Karen Fairchild i Kimberly Schlapman, u O Little Town Of Bethlehem su zaista izvrsno izbalansirana.

Onoliko koliko se dublji vokal Anne Murray, dok pjeva Silver Bells, odlično slaže s Elvisovim, toliko mu onaj Olivie Newton-John, u O Little Town Of Bethlehem ne odgovara, ali je srećom na snimci potisnut pa je to manje primjetljivo. Bonus pjesme The First Noel, If I Get Home On Christmas Day i odličnu Winter Wonderland Elvis pjeva sam, ali su remasterirane i dodani su im novi instrumenti zbog čega se dostatno razlikuju od dosad više puta objavljenih verzija.

Iako ću i ovog kao i prethodnih Božića posegnuti za Elvisovim originalima i Christmas Duets je solidan izbor za sve zgrožene užasnim kvazinabožnim pjesmama kojima će nas uskoro početi terorizirati iz svih zvučnika.
Želim vam sretan, bijeli, tihi Božić.

Darko Lesinger

izvorno objavljeno: 5.12.2008.

Hits 632
White Christmas « White Christmas Elvis Presley Albumi Kronologija Way Down In The Jungle Room » Way Down In The Jungle Room

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma