facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2009
Format Video
Vrsta Pop / Rock / Art Rock / Glam rock / Pop rock
Dodano Petak, 02 Prosinac 2011
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 3
Edition date Lipanj 2009
Država V. Britanija
Etiketa Parlaphone
Edition details Snimano: 12. rujna 2008. u Kharkivu / Datum objave: 15.06.2009.
Tags Queen Parlophone

Review

Novo izdanje spektakularne suradnje Briana Maya i Rogera Taylora iz Queena s nekadašnjim članom bendova Free i Bad Company treće je u nizu sličnih live DVD materijala nastalih posljednjih godina u različitim dijelovima svijeta kojima bi uvijek bez iznimke svjedočila nepregledna gomila. Ali 350 tisuća hipnotiziranih Ukrajinaca na harkivskom Trgu slobode na kojem i ogromni brončani Lenjin izveden u maniri najmanipulativnijeg socrealizma djeluje skroz benigno...to se ne viđa svaki dan.

I zato na stranu i činjenicu što smo sve već vidjeli i čuli na Return of the Champions i Super Live in Japan, kao i to da čitav na pola reunion projekt u kompletu nije ni do koljena najlošijim trenucima jedinog istinskog nasljednika Shakespearea što će ga Englezi ikad imati, događaj je definitivno trebalo snimiti s obzirom na to da ne uspijeva baš svakom zapadnjačkom hit-makeru maksimalno iskoristiti reminescencije moći kolektivne svijesti u dobrotvorne svrhe. A Ukrajina je inače zemlja s najvećim rastom broja oboljelih od AIDS-a u Europi, što je, nadajmo se, svima okupljenima te hladne večeri oko depikseliranih slika Mercury-a postalo jasno, kao i većini od onih 10 milijuna (???) što su izravni prijenos pratili na televizoru.

Live In Ukraine kompleksno je izdanje koje broji jedan DVD i dva audio CD-a popraćena podebljim didaktičkim materijalom s kvalitetnim fotografijama kojih se ne bi postidio ni Bono u svojoj Zoo TV fazi. I sve nam je odmah u startu rečeno – i kako i zašto i šta, tako da neće biti problem referirati se na impresivan niz pjesama u nastavku:

Znači, svi oni hitovi od Queena već otprije uvježbani za Sheffield i Saitamu, stari Rodgersovi hitovi već otprije uvježbani za Sheffield i Saitamu i jedna commonwealthska God Save the Queen za kraj, naravno, već otprije uvježbana za Sheffield i Saitamu. A treba li dodati da je ovaj DVD ujedno i posljednji materijal grupe, jer su se baš paralelno s novim izdanjem i prijateljski razišli? U biti, nisu isključili mogućnost eventualnog re-reuniona, tako da moramo biti pripravni.

I ne treba se čuditi ako kažem da sam unatoč izostanku svake inventivnosti (u što ne uključujem jedino Rodgersov outfit koji je za svaku pohvalu) zaista uživala. Mayova smirena, ali kvalitetna ubacivanja s gitarom, dojmljivi Paul s mikrofonom u rukama i postojanim osmjehom na licu i Taylor koji mu se s vremena na vrijeme pridružuje kao vokal. Dakle, muzički gledano sasvim korektno plus, gledano u globalu prava fešta za staro i mlado na kojoj bih taj čas prisustvovala.

Jedina uputa potencijalnim zainteresiranima bila bi ta da nikako ne pokušavaju uprojicirati Freddija u Paulov raskorak, jer će si u tom slučaju uskratiti svako zadovoljstvo objektivno vrijednih izvedbi, kao i to da u duetima s Freddijem na videozidu (u Love of My Life npr.) zaborave na sve što se događalo u Barceloni '92, jer, koliko god da se ovaj projekt činio plodnim tlom za konstruiranje najrazličitijih komparacija, nije ga poželjno vrednovati kroz usporedbe, nego više kao nastavak jednog bitnog kontinuiteta koji nije ni bolji ni lošiji nego jednostavno drugačiji. Ili kako piše na unutrašnjoj strani covera – life must go on.

Marina Vukman

Hits 1754

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma