facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 1989
Format Albumi
Vrsta / Hard rock / Pop rock
Dodano Četvrtak, 20 Studeni 2014
Žanr Rock
Broj diskova 2
Edition date Rujan 2011
Država Europe
Etiketa Island Records
Catalog Number 277 998 7
Edition details Produkcija: Queen i David Richards
Tags Parlophone Capitol Queen David Richards

Review

The Miracle je izašao taman pred kraj osamdesetih, 1989., tri godine nakon A Kind of Magic, koji je bio popraćen megalomanskom turnejom europskih stadiona. Iako su se glazbeno osnažili, Queen su u snimanje ovog albuma ušli oslabljeni. Brian May je prošao razvod, upao u depresiju i kontemplirao suicid, a Freddie Mercury je ostatku benda objavio da mu je dijagnosticiran AIDS. Upravo u takvom stanju Queen su se udružili jači nego ikad i snimili album kojeg su predstavili kao kolektiv, potpisujući zasluge na pjesmama kao grupa autora, a icover albuma ih je prikazao kao jedno udruženo lice.

To su neki od razloga zašto mnogi ovaj album smatraju najjačim LP-em Queena iz osamdesetih. Cover albuma je za to razdoblje bio revolucionaran, i bio je proizvod programa Quantel Paintbox, tada naprednog softvera za fotomanipulaciju i montažu videa. Nešto kasnije Quantel Paintbox je čak tužio Adobe zbog alata u Photoshopu na koje je Quantel htio progurati pravo patenta. No, to je druga priča, i to ne glazbene vrste.

Sadržajno, album je odraz stanja veteranskog benda i njihov opis tadašnjeg stanja svijeta. To je najevidentnije u stadionskoj himni I Want It All. Imidž benda se donekle promijenio, i na spotu za I Want It All možete ih vidjeti u bijelim košuljama i tamnim kravatama, što je totalno odstupalo od izgleda rock zvijezda s kraja osamdesetih. Naime, bila je to era kad je glam metal vladao top listama, a veterani hard rocka njegovali su imidž iskusnih starih hipija.

Invisible Man još je jedan masivan hit albuma, te još jedan odličan videospot sa efektima koji su ga dizali par levela iznad standarda. Ništa čudno, MTV je bio glazbeni kanal i izviđači su muku mučili kako bi snimili spot koji će sam po sebi biti vizualni hit. Primjera radi, MTV Europe lansiran je dvije godine prije ovog albuma, a prvi spot koji su pustili bio je kompjuterski animirani Money For Nothing Dire Straitsa. Tako da je Invisible Man bio zakon, a ako si bio klinac zalijepljen za TV, vjerojatno si htio da ti Queen izlete iz ekrana.  

Breakthru je također bio hit, popraćen akcijskim spotom benda koji svira na otvorenom vagonu koji piči po tračnicama, uz krasnu djevu našminkanu u maniri Blade Runnera. Singl koji je nositelj ovog albuma jest The Miracle, idealistična pjesma o nadi u bolje sutra i kolektivno prijateljstvo. Tu su se također potrudili oko spota, u kojem glavne uloge imaju klinci obučeni identično kao bend. Akorde su napisali Mercury i May, ali čitav bend je sudjelovao u pisanju, uključujući i tekst pjesme. Scandal je također bio singl i spot, a tema žuti tisak Velike Britanije, čega se May uhvatio zbog učestalih vijesti o njegovom razvodu i o tome kako se Mercury rijetko pojavljuje u javnosti, usred glasina o AIDS-u.

The Miracle ostaje snažan album, i znači dolazak pred kraj karijere jednog od najvećih rock bendova ikada. Innuendo je snimljen dvije godine kasnije, donio još više idealističkih pjesama o smislu života i miru među ljudima, ali Mercury je tada već podlegao bolesti te preminio dok se taj album još promovirao.

Vuk Oreb

 

Hits 1748
A Kind Of Magic « A Kind Of Magic Queen Albumi Kronologija Innuendo » Innuendo

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma