facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 2013
Format Albumi
Vrsta / Hard rock
Dodano Ponedjeljak, 02 Ožujak 2015
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Svi 2013
Država Europe
Etiketa Off Yer Rocka Recordings
Catalog Number OYR004
Edition details Produkcija: Chris Tsangarides
Tags The Quireboys

Review

Engleski bend The Quireboys sa svojim prvim albumom album „A Bit of What You Fancy“ davne 1990. bili su u samom vrhu engleske, tad popularne, hard-glam rock scene. Njihova glazba mogla bi se opisati kao veseli rock n'roll s velikim utjecajem Roda Stewarta FacesaRolling Stonesa

Pjevač Spike (pravim imenom Jonathan Gray) svojim specifičnim, promuklim i emocionalnim vokalom daje poseban feeling ovom bendu. Uz specifičan vokal, blues gitare i pravi klavir su ono što karakterizira ovaj bend. U prvoj fazi djelovanja svirali su s mnoštvom tad poznatih i priznatih glam- hair metal bendova. Možda je potrebno izdvojiti kako su 1993. bili opening act za Guns n' Rosesna Europskoj turneji. Često ih svrstavam u blues-rock trojku s početka 90ih, zajedno s Dogs D'amour The Black Crowes. Bazični rock i blues imali su užasno puno utjecaja na navedenu trojku, a opet svaki od bendova imao je svoj specifičan i originalni pristup glazbi. Grupa se raspadala i okupljala tri puta. Prvi put 1984. godine i sviruckali su sve do 1993. To je i po popularnosti najplodnije razdoblje Quireboysa. Već 1995. ponovo se okupljaju i odrađuju live nastupe, ali ništa više od toga. Tek 2001. ponovno se okupljaju i postoje do današnjeg dana. Spike i gitarist Guy Griffin jedini su članovi koji su bili u svim postavama i koji su kreativni motor ovog benda. Ove godine, objavljuju svoj osmi studijski album (ako isključimo razne kompilacije i obljetnička izdanja) - „Beautiful Curse“.

„Beautiful Curse“ započinje s tipično Quireboys pjesmom „Too Much Of A Good Thing“ - mješavina Stonesa sa standardno dobrim blues rock gitarskim dionicama. Pjesma kao da je vremenskim strojem prešla iz „A Bit of What You Fancy“. Slična, još veselija rock n'roll pjesma je „For Crying Out Loud“ - najbrža i najenergičnija pjesma na albumu, pjesma puna pozitivnog rock naboja. Pjesma „Homewreckers and Heartbreakers“, koja nosi naziv po Quireboys albumu iz 2008. (na kojem ne postoji pjesma ovog imena) je još jedan kvalitetan uradak. Kompleksna pjesma, sa zanimljivim orguljaškim, uvodom, čvrstim blues ritmom i izvrsno odrađenim vokalom. „Diamonds And Dirty Stones“ je u potpunosti Rolling Stones pjesma, na trenutke se čini kao da su je kreirali članovi Rolling Stonesa. Ipak, Spikeov glas i Quirboys feeling ne izostaju ni u ovoj pjesmi. Zanimljivo bi bilo čuti ovu pjesmu u zajedničkoj izvedbi s članovima Rolling Stonesa. Dvije su vrlo dobre balade na albumu „Don't fight it“ i „Mother Mary“ (ipak, ne mogu se mjeriti s najnetipičnijom, ali najbolja baladom - „Mona Lisa Smiled“ s albuma „Homewreckers & Heartbreakers“). Na albumu se još ističe naslovna pjesma „Beautiful Curse“. Pjesama ima zanimljiv tekst, ali pomalo je razočaravajuća izvedba, možda formom i izvedbom, previše predvidljiva. Ostatak pjesama je dobar, čini se kako nijedna pjesma nije utrpana na album samo da bi se popunio prostor.

Beautiful Curse“ je dobar album, koji pokazuje kako su Quierboysi ostali dosljedni sami sebi. Nisu odstupili ni koraka od početnih koraka, nisu pristajali na kompromise. Svi Quireboys studijski albumi su na razini, ništa totalno spektakularno, ali ni ništa razočaravajuće. Konstantno dobri albumi, što je potvrdio i „Beautiful Curse“. Dobra i vesela Rock n' Roll zabava.

Bruno Ćurko

Hits 1602

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma