facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
American Soldier


Bookmark

Data

Released Ožujak 2009
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Progressive metal
Dodano Nedjelja, 02 Listopad 2011
Žanr Heavy Metal
Length 1:00:31
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država USA
Etiketa Rhino Records
Tags

Review

 

Američki heavy metal bend Queensryche nastavljaju svoj pohod na svjetsku glazbenu scenu albumom American Soldier koji je objavljen 31. ožujka.
 
Prije svega, Queensryche je bend koji je započeo svoj glazbeni put davne 1981. godine i od tada su objavili deset studijskih albuma te nekoliko live albuma i kompilacija. U novijoj „povijesti“ 2007. godine su izdali album Take Cover, kao što bi se moglo i pogoditi, sa obradama pjesama bendova poput Pink Floyda, The Police, itd.
 
American Soldier predstavlja konceptualni album što i nije novost u njihovom radu. Ovaj se bavi perspektivom američkih veterana u ratovima od Drugog svjetskog do Iraka. Domoljublje ili propaganda, album je poprilično uspio u svojoj namjeri, a to je da prikaže kroz glazbu dio onoga što vojnici osjećaju i kroz što prolaze dok su na bojištima.
 
Sliver otvara album sa žestoko, započinje uvodom u konceptualnu priču stihovima "Welcome to the show! There's only one man you can trust, he's the one at your side." Druga pjesma na albumu je Unfraid, i prva koja započinje isječkom intervjua jednog od veterana. Spram Slivera smanjuje svu tu uzburkanost i govori o onome kada puni nade ulaze u sve to za dobrobit svoje nacije. Minimalno teksta dok najveći dio te priče doznajemo kroz isječke intervjua.
 
Sa pjesmom Hundred Mile Stare prikazuju motivaciju za borbom, kako polako postaju mašine koje počinju djelovati refleksno i koje se ne predaju. Tematiku dijeli sa sljedećom pjesmom, At 30,000 Ft, oslikava ono što bi se moglo opisati kao prvi slom i razočaranje kada spoznaju sa čime se stvarno suočavaju. Tu se nastavlja i A Dead Man's Words ("I'm so tired but I've got to hang on. I've just got to make it one more night").
 
Kako cijeli album zapravo priča jednu priču, tako je i sa pjesmom The Killer. Sve komponentne dobre glazbene strukture su u ovoj pjesmi, da bi se i završilo sa zvukom saksofona. Ovdje su sa dva stiha prilično saželi oko čega se sve to zapravo vrti (Who will be the killer? Who will be the winner?). 
 
Sljedeća pjesma, Middle of Hell, jednostavno se nastavlja s pozivom wake up, ovaj put sa nekom vrstom samouvjeravanja da će sve biti u redu. Iako su Queensryche izvrsni glazbenici, na ovom albumu najviše do izražaja dolaze tekstovi. Naravno, ni ti tekstovi ne bi bili tako upečatljivi bez zvuka gitare i ostalih instrumenata koji dočaravaju koncept albuma.
 
If I Were King je još jedna od pjesama koja započinje intervjuom s jednim od vojnika na prvoj liniji. Na albumu nema velikih promjena u ritmu, no ova pjesma bi se mogla izdvojiti po snažnom refrenu. Man Down! ipak ubrzava ritam spram prethodnih pjesama. I dalje pričaju o osjećajima vojnicima koji su kroz sve to prošli, vode nas kroz njihove misli, strahove i nade. Nastavak je Remember Me koja je inspirirana mladim vojnikom koji je otišao u rat samo dva tjedna nakon što se oženio djevojkom s kojom ima dijete.
 
Pretposljednja pjesma na albumu, Home Again, izglasana je za najdražu skladbu na AS-u od strane fanova. Ova pjesma je možda najbaladičnija od svih na albumu. American Soldier zatvara pjesma The Voices koja kao i prethodne počinje s intervjuom i blagim glazbenim introom u pozadini. S ovime se završava priča o američkom vojniku, s emocijama koje ostaju poslije svih tih iskustava. Mala je zamjerka jer nema drastičnih promjena u brzini i ritmu kao što bi se možda moglo očekivati, od onih „nabrijanih“ situacija do onih u potpunosti emocionalnih.
 
Sa 12 pjesama na albumu, uspjeli su dočarati neke od uspona i padova koji obilježavaju američku konfliktnu povijest. Možda bi se isprva pomislilo da ovim albumom veličaju američku ratnu povijest, ali zapravo to nije tako, ovdje se isključivo radi o perspektivi ljudi koji su kroz to prošli, iskustva iz prve ruke i koji su to osjetili na svojoj koži. Tekstualno i glazbeno vrlo jak album, i svaka pojedina pjesma priča jedan segment koji čini cjelinu ovog vrlo dobrog konceptualnog albuma.
 
Dijana Druškić
Hits 1576
Queensrÿche Albumi Kronologija Dedicated to Chaos » Dedicated to Chaos

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma