facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2008
Format Albumi
Vrsta Soundtrack
Dodano Nedjelja, 06 Studeni 2011
Žanr Soundtrack
Length 1:41:12
Broj diskova 2
Edition date 2008
Država SAD
Etiketa Polydor / Aquarius Records
Tags

Review

 

S osobitim zadovoljstvom predstavljam zadnji dvostruki album, Shine A Light velikih The Rolling Stonesa. Radi se o limitiranom izdanju soundtracka istoimenog filma oskarovca Martin Scorsesea. Ovaj soundtrack 4. travnja objavila je izdavačka kuća Polydor dok je standardno, jednostruko izdanje izašlo prije tri dana, 1. travnja.
 
Najveći svjetski rock 'n' roll bend tijekom jeseni 2006. održao je u Beacon Theatreu u New Yorku dva koncertna nastupa u dvije večere za redom. Svoje koncertne nastupe nisu drastično mijenjali osim što su zaista interesantni njihovi nastupi s imenima kao što su Jack White (iz The White Stripesa), a tu je i njihova kolaboracija sa legendarnim bluzerom Buddyjem Guyjem te svakako veliko iznenađenje je njihov nastup s poznatom američkom pop zvijezdom Christinom Aguilerom.
 
Do sada sam preslušao "brdo" albuma legendarnih Rolača i uvijek je tu bilo svega. No ovaj snimljeni film o koncertnom nastupu The Rolling Stonesa, predstavlja izuzetni i vrlo važan dokument o energiji, moći i snazi najvećeg r'n'r benda. Ovi starci još uvijek praše odličan rock, koji sada njihovom zrelošću spaja sve ono najbolje što se da izroditi iz cijele te furke.
 
The Rolling Stones spadaju u ono što se svakako titulira kao povijest moderne glazbe. Svojim ogromnim utjecajem i doprinosom trajno su obilježili i dali svoj obol apsolutno svima, a posebno su to učinili prema mladim generacijama tek stasalih rock glazbenika; naravno tu spadaju i buduće generacije mladih umjetnika.
 
Prezentaciju ovog soundtrack albuma mogu upriličiti i na ovaj način:
20. kolovoza stigli smo u Zagreb i sa masom od cirka 80–tak tisuća ljudi čekali večer… da po drugi puta slušamo Rolače u živo, ovdje kod nas u Zagrebu.
 
Predgrupa Big Country nije me se previše dojmila, a onda točno u 21 sat i 46 minuta prolomio se rif Keitha i masa je krenula, a hipodromom se orilo I Can"t Get No Satisfaction od prve pa do zadnje 21–ve po redu Brown Sugar vladao je čudan "mojo" kiša je padala, pozornica se micala, a Rolači su prašili svoju "strašnu" hit playlistu, rulja iz bliže i dalje okolice osjećala je te vibracije i vraćala im je istom mjerom.
 
U 15 minuta iza ponoći sve je bilo gotovo. Nažalost nismo imali sreće da nam u Zagrebu nastupe i po treći put, no nekako nisam baš siguran da im je ovo zadnja turneja, dakle još ima nade… možda za neku, buduću godišnjicu rada, budemo imali više sreće.
 
Tog 20-tog kolovoza 1998-me sve je bilo OK jedino malo razglas meni je osobno bio pre tih, možda nije bio na nivou Stonesa, ali eto… to je bilo pred gotovo deset godina ah, kako samo vrijeme samo leti. Tadašnji zagrebački koncert bio je njihov 95. koncert u sklopu turneje Bridges To Babylon.
 
Stonesi su oduvijek privlačili svojom odbojnošću, ali danas situacija je sasvim drugačija, oni privlače svojom profesionalnošću, svojom kvalitetom i svojom dugovječnošću na sceni koja nije nimalo naklona ljudima, koji nisu dovoljno uporni i koji ne znaju što žele.
 
Rolače smještamo u kontekst priče onog poznatog britanskog glazbenog booma, taj proboj nije bio samo tako preko noći; dugo se on kuhao i pripremao, a onda su otočani pobijedili Amerikance njihovim oružjem, uzeli su im r'n'r; izmiksali ga i sačinili sladunjavi pop, koji je kasnije prerastao u antologiju svjetske rock scene.
 
Na isti način Rolači su im "drmnuli" ritam i bluz, te su jednostavno napravili svoj glazbeni izričaj, koji je postao jedinstven i svojstven jedino tom čudnom spoju nazvanom Jagger-Richards. Do danas taj tandem nije nadmašen, niti im se bilo tko približio po bilo čemu; oni su jednostavno takvi i oni će takvi i ostati vjerojatno dokle god budu nastupali. Njihova dugovječnost odraz je njihovog rada i interesa. Rolači su kako god to neko gledao, dio povijesti i kao takvi ostati će zabilježeni u povijesti moderne glazbe i prošlog i ovog stoljeća. I to je to.
 
Izvanserijski glazbeni film Shine A Light ocrtava legendarne The Rolling Stonese, kako oni funkcioniraju i zvuče uživo. Mnogi od nas to znaju, no ima i onih koji nikada nisu nazočili takvom događaju, stoga svakako da je za istaknuti suradnju Paramount Classics i Concert Productions International te Shangri-La Entertainment, koji su zajedničkim snagama realizirali Shine A Light i dali ga svima, koji nisu imali tu privilegiju.
Onim drugima, koji su tu privilegiju imali, dvostruki soundtrack Shine A Light, je zaista izuzetan podsjetnik na takve događaje.
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 888
A Bigger Bang « A Bigger Bang The Rolling Stones Albumi Kronologija L.A. Forum - Live In 1975 » L.A. Forum - Live In 1975

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42