A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Rolin Humes presents Rolin Blues


Bookmark

Data

Released Veljača 2015
Format Albumi
Vrsta Rock / Blues / Blues rock / Pop rock
Dodano Ponedjeljak, 23 Veljača 2015
Žanr Pop-Rock
Length 37:46
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2015
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno
Catalog Number -
Edition details Objavljeno: 21.2.2015.; snimano: 2015.
Tags Rolin Humes

Review

Naizgled ne postoji suvisla veza između enigmatike i njihove glazbe. Ustvari, apsolutno ne postoji, no enigmatika je prisutna u slučaju rješavanja imena Rolin Humes, koje zapravo ne znači ništa, već je to složeni anagram nastao od imena i prezimena njihovog glavnog kompozitora. Dakle, za one koji nisu upoznati, ili o tome nisu ni razmišljali, evo rješenja zagonetke:

RObert James HuduLIN    
Robert James HUdulin
Robert JaMES Hudulin.

Osim enigmatskih pravila, sjetimo se i prastarog pravila iz dječjeg nogometa:  tri kornera = penal, koje bi u slučaju „fantastične četvorke“ aktualne hrvatske rock/blues scene moglo slobodno glasiti – tri  prva mjesta na glazbenim natjecanjima za redom = odlazak u siječnju u SAD na International Blues Challenge = objava novog albuma.

Kao što su obećali nakon naporne, a ujedno i vrlo uspješne protekle godine prepune koncertne aktivnosti, kojom su zasluženo zasjeli na rub kometa koji ih je munjevito lansirao u najsjajnije glazbene orbite (i to ne isključivo u Hrvatskoj), Rolin Humesi povukli su se u studio kako bi nestrpljivom auditoriju podarili još uzbudljivih glazbenih trenutaka, što se s obzirom na prvijenac donekle očekuje, pa i podrazumijeva. Velika je to odgovornost na Robertu kao autoru glazbe i tekstova; očekivanja benda kao i kritičara te slušatelja zasigurno su velika, pa po mome možda strogom ali dobronamjernom stavu nemaju pravo na pogrešku ili alibi. Dobri poznavatelji njihove koncertne aktivnosti s lakoćom su mogli zaključiti kako će neke od koncertnih numera koje se nisu nalazile na prvom albumu zasigurno naći mjesto na sljedećem.

Hoće li Robert i društvo uspjeti nadići nepisano, ali gotovo uvijek prisutno prokletstvo drugog albuma, kojemu je u pravilu određen kvalitativni perimetar koji dodatno učvršćuje pozicije prvog albuma, a rijetko kad nagovještava daljnji razvojni put – sasvim je logično pitanje koje se nameće i prije slušanja istog. Ne samo u njihovom slučaju, potrebno je imati podosta duha i inspiracije da autor ne ispadne u najmanju ruku smiješan ponavljanjem već poznatog.

Dakle, album sadrži sedam kompozicija od kojih tri brane plave boje s naslovnice. Interesantna situacija, s obzirom da sami kažu kako nisu pravi blues bend. I potpuno su u pravu, jer njihov blues, premda ostavlja poznate tragove, u pravilu i neočekivano promjeni boju i intezitet koji nas uvedu u jednu drugu, paralelnu glazbenu galaksiju. Dokaz: samo poslušajte „Pretentious blues“.

Album je produciran i aranžiran od strane samih Humesovaca u suradnji s Filipom Vidovićem, a snimljen je u  Morris Studio u Zagrebu.

Probna sonda koja je imala ispipati raspoloženje i očekivanja vjerne (pa i one druge) publike lansirana je u vidu videa/singla naziva „If I Could Be Someone Else Instead Of Me“.

Ne znam tko je odgovoran za taj izbor, no siguran sam kako su bar dvije kompozicije imale komparativne prednosti pred izabranom: „You Never Gonna Guess“, te naročito zarazna i potencijalno komercijalna (da ne bogohulim) „Time Bomb“.

Sigurno nisam prva osoba koja njihovu glazbu ne svrstava isključivo u jedan pretinac. To je u svakom slučaju samo kompliment, koji se naročito očituje u posljednjoj numeri s albuma. Nevjerojatna „Irene“ svojevrsna je slojevita mješavina bluesa, na trenutke isprekidanog taktovima valcera (sasvim smiona i originalna kombinacija), koji ubrzo prelazi u urnebesnu rock baladu, pa opet natrag u rasnu blues numeru. Kako kaže jedna njihova vjerna obožavateljica: i da nisu napisali ništa osim nje, ostali bi upamćeni kao odličan bend. Nikolina gitara je najeksponiranija: his guitar gently weeps, a na trenutke je whip koji nas propisno ošine, ne ostavljajući pritom nikakvu nelagodu, već naprotiv samo užitak i divljenje. Emil i Matej stvaraju savršenu podlogu koju nadopunjava Robertov pianino, te odličan i sugestivan vokal, koji mi se na trenutke ipak čini prenaglašeno snimljen u odnosu na ostatak zvučne slike. Mnogi će pomisliti kako se ovakve kompozicije stvaraju s lakoćom. Sasvim krivo; iza ovakve kompozicije stoji mnogo truda, iskustva, te naročito talenta.

Umijeće dobrog komponiranja između ostalog sastoji se i u uspješnom uvjeravanju slušatelja kako je ono što je već napisano, napisano po prvi put. A Humesovci su tu pravi majstori: njihova glazba, koja ruku na srce nije ni nova, a ni (hvala Bogu) pomodno trendovska, dobrano počiva na onoj već napisanoj iz nekih starih, dobrih i pravih vremena, dok je ujedno svježa, intrigantna i uzbudljiva. Pametno i neočekivano miješanje fragmenata uz apsolutno kvalitetnu svirku činu cjelokupnu glazbenu sliku originalnom i nadasve zanimljivom, iako (bar ja) tu mogu čuti malo i Billy Joela, te u manjim tragovima blues kakvog su u svojoj ranoj fazi znali svirati Fleetwood Mac.

Ideje koje u drugim glavama imaju naznaku laganog povjetarca, u njihovim su glavama formirane, snažne realizacije izražene kroz autoritativnu svirku. Tko ne zna za njihove godine, zacijelo bi pomislio – vidi što stari mačori dobro praše!

Na ovome albumu nema nikakvog glazbenog pretjerivanja. Pretjerivanjem se gubi glas dobra ukusa, a to, moram priznati, nije baš zanemariva činjenica. Gubi se i glas razboritosti, a to je pak mnogo, mnogo gore. Na ovom albumu sve je posloženo kako treba, uspješan je to i provjeren recept koji je ovom prilikom dobio neke nove smjernice – predznak, nagovještaj onoga što će doći u bliskoj budućnosti. Uz jedan uvjet – očekujem i autorsko uključivanje ostatka benda.

Dakle, generalno bi se za njih moglo kazati: ovo još ni slučajno nije njihov kraj. Nije čak ni početak kraja. Ali je sigurno kraj jednog odličnog i simpatičnog početka, nakon kojega im je samo nebo granica.

A evo i linka na kojem možete poslušati njihov novi album: LINK.

Đorđe Škarica

Hits 1713
Rolin Humes Welcomes You to the Penultimate Supper 6/8 « Rolin Humes Welcomes You to the Penultimate Supper 6/8 Rolin Humes Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiMingus Big Band zatvorili ovogodišnji Zagreb jazz festival


Artan Lili u Tvornici Kulture


Grgur, Panda Rhei i Quiet Protest u Mochvari


Izvrstan koncert Flyera u Tvornici


Goran Bare i Majke u Domu sportova


Kayhan Kalhor i Erdal Erzincan na ZJF-u


Jazz/Takes Supergroup nastupili u Tvornici


Trio Christiana Sandsa otvorio Zagreb jazz festival


Sufosia predstavila novi album u Močvari


November fest No.2. dan 1.


Stjepan Jimmy Stanić i The Boys u VIB-u


Sting oduševio u zagrebačkoj Areni


Phantasmagoria u Boogaloou


COTA G4 izrokala Hard Place


Death metal veselje usred Budimpešte


Godsmack rasturili u Beču


Hladno pivo - velika fešta u malom mjestu


Macy Gray nastupila u Tvornici


The Cure - multigeneracijski koncert za pamćenje


Porcupine Tree nastupili u Gasometru