A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2014
Format Kompilacije
Vrsta / Experimental / New Wave / Novi val / Synthpop / Ambient
Dodano Utorak, 13 Siječanj 2015
Žanr Electronic
Broj diskova 2
Edition date Listopad 2014
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 2CD 6057177
Edition details Objavljeno: 31.10.2014.
Tags Croatia Records

Review

Ovo je vjerojatno najzanimljivija i najdojmljivija kompilacija objavljena od domaćih diskografa unatrag dugo godina. Impresivna kolekcija poznatih synth pop i dark wave hitova kao i manje poznatih elektro i minimal wave poslastica zajedno s potpuno opskurnim pjesmama i kompozicijama koje teško da ćete naći igdje drugdje.

Prva i najveća diskografska kuća bivše države svakako ima što za ponuditi ako krećete u istraživanje elektronske scene. Potpuno u skladu sa svojim prvotnim imenom – „Elektroton“. Upravo iz te prebogate arhive Jugotona, u maniri pravog Đele Hađiselimovića, za vas su svoje favorite odabrali glazbeni kritičar i radijski urednik Željko Luketić i glazbeni producent i DJ Višeslav Laboš. I ne radi se tu o tek nekom površnom izboru najdražih pjesama već o sistematičnom i uravnoteženom pregledu zanimljive sintetičke glazbe kroz dvije i pol dekade.

Sve je tu. Od avangarde do radiofoničnih pop hitova. Od klasičara koji eksperimentiraju s elektronikom pa sve do dječjih emisija i ulomaka iz audio priča u kojima su autori imali puno više slobode u stvaranju različitih novih zvukova bez ograničenja standardne pop pjesme. Kompilacija također uključuje i 7 nikad prije objavljenih snimaka, što još pojačava dojam rudarskog posla kojeg su obavili autori. Treba reći da se ovdje nalaze snimke originalnih magnetofonskih master traka a ne neki loši ripovi koje možemo naći na internetu.

Teško je izdvojiti pjesme koje ostavljaju najbolji dojam jer cjelokupna kompilacija, od ukupno 47 skladbi i dva i pol sata materijala, nema slabog mjesta. A da ne govorimo o pravim malim otkrićima, ne samo za početnike, već i za poznavatelje „scene“. Npr. potpuno zaboravljeni bendovi iz Siska i Splita kao što su Brazil odnosno, Tužne uši. Pa zatim suludi trash s kraja osamdesetih u izvedbi stanovite „Nicky“, ili izvedba svojevrsne dječje zvijezde s početka te dekade, Dubravke, inače kćeri Đele Jusića. Kako su dječje emisije bile zahvalne za istraživanje novih zvukova na kompilaciji se nalazi isječak iz legendarne Tonkice Palonkice frrrrr, kao i izvedbe glazbenika poznatih po skroz drugim žanrovskim odrednicama kao što su Arsen Dedić, Hrvoje Hegedušić, Mato Došen ili Zlatko Tanodi, snimljenih u svrhu tada popularnih i prodavanih audio priča.

S obzirom na opus Zdenke Kovačiček, teško je zamisliti da je ona nekada davno, krajem sedamdesetih, snimila nestvarnu „Elektru“ u maniri pravog Giorgia Morodera. A kako iznenađenjima na CD-u nema kraja treba spomenuti i još jedan zaboravljeni žanr kojeg ovdje predstavlja Fabijan Šovagović u izvođenju „Opomene“ A. B. Šimića.

Od glavnih favorita kompilacije nezahvalno je odabrati između Denis i Denis, Olivera Mandića, U Škripcu, Dorian Gray, Slađane Milošević, Zane, Električnog Orgazma, Pekinške Patke, Laboratorije Zvuka, Borghesia ili D'boys a pogotovo između istinski genijalnih i zaboravljenih Beograd, Data ili Parlament.

Istraživanje povijesti elektronske glazbe Jugotona nastavlja se kroz izvedbe klasičara i jazzera kao što su Igor Savin, Branimir Sakač, Miroslav Miletić (autor najstarije skladbe na kolekciji) ili instrumental Andreja Baše (danas poznatijeg kao direktora festivala zabavne glazbe).

Treba svakako spomenuti i genijalni ovitak kompilacije koji skriva bogatu, kataloški ilustriranu knjižicu s interesantnim tekstovima i crticama iz života objavljenih glazbenika.

U svakom slučaju vrlo zahvalna i odlična kolekcija pjesama pogodnih kako za „Musica Obscura“ tulume tako i za osobno istraživanje i preslušavanje uz intimu svojih zvučnika.

Toni Plićanić

Hits 5416
Jugoton: Istočno Od Raja « Jugoton: Istočno Od Raja Razni izvođači Kompilacije Kronologija Indie United Volume 3 » Indie United Volume 3

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici