A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Zagreb International Blues Festival – First 10 Years (2010-2020)


Bookmark

Data

Released Rujan 2020
Format Albumi
Vrsta / Blues rock / Regional Blues
Dodano Utorak, 16 Veljača 2021
Žanr Blues
Length 2:12:45
Broj diskova 2
Edition date Rujan 2020
Država Hrvatska
Etiketa Spona
Edition details objavljeno: 30.9.2020.
Tags Spona Zagreb International Blues Festival

Review

Je li 20 dana puno? Neki bi odmah rekli da naravno da jest! Moram odmah istaknuti da je, kada pišeš o razdoblju čiji si i sam bio aktivni sudionik, sve puno teže i kompleksnije. Zašto? Razloga je puno, ali nekako najveća je bojazan da se nešto ključno ili bitno ne zaboravi. Zato se zapravo tek sada i pojavljuje ovaj tekst vezan uz kompilaciju "Zagreb International Blues Festival – First 10 Years (2010-2020)", koju je 10. studenoga objavila izdavačka kuća Spona.

I odmah na početku sjetim se Buhe, Dražena Buhina, koji me je dočekao na 1. ZIBF-u i odmah mi prišao kao da se znamo 100 godina. Naravno, kao i mnoge, osvojio me na prvu i ta njegova osobna crta doista je rušila sve barijere!

S druge pak strane, i sami izvođači tijekom ovih deset godina bili su nevjerojatno dostupni, kao da su svi željeli da se taj blues konačno implementira na ovim prostorima. Isto tako sjećam se kako sam na jednom od festivala razgovarao s ekipom iz Slovenije koji su došli poloviti konce i pribaviti kontakte da bi nešto slično pokrenuli u Sloveniji. U ovom dijelu CBC-a, EBC-a i IBC-a tu smo otišli daleko od svih ostalih u okruženju. No Slovenija nas je što se tiče koncerata i nastupa pojedinih atraktivnih imena ipak malko "prešišala". Nažalost, ova boleština sve nas je dovela u položaj koji je ispod svake granice normalnog.

Jednako tako važno je istaknuti da je tijekom ovih deset godina na festivalu nastupilo 105 domaćih izvođača. Shodno tome doista je bilo teško izdavaču svesti sve to na 34 skladbe. No, isto tako apsolutnu prednost imali su oni izvođači koji imaju svoje autorske radove, jer cijeli je festival uvijek bio usmjeren na hrvatski autorski blues. Strani izvođači nisu uvršteni jer u doba ove opake Covid-19 krize čini se logičnim, razumnim i svrsishodnim prvenstveno podržati domaće blues snage, bar tako kažu odgovorni iz izdavačke kuće Spona i evo osobno u potpunosti se slažem da se naglasak stavi na domaće blues snage.

Na prvom su CD-u isključivo nove, do sada neobjavljene snimke, dok je drugi CD zbirka starih pjesama izvođača koji su na ovaj ili onaj način obilježili pojedine festivalske godine.

Za sve koji vole ovaj glazbeni stil, ali iz ovih ili onih razloga nisu mogli biti dio ove impresivne blues priče, ovaj dupljak je izvrsna prilika da se upoznaju s baš tim dijelom kojeg su propustili. Istovremeno ovo je relativno koncizan presjek domaće blues scene i na kraju tu je i onaj najvažniji dio… da i mi imamo glazbenike koji mogu parirati onima koji drmaju američkom i europskom blues scenom.

Taj podatak je u globalnim razmjerima naprosto nevjerojatan, ali "Zagreb International Blues Festival – First 10 Years (2010-2020)" jednostavno treba nabaviti i poslušati i na neki način arhivirati sve ono što smo čuli.

Ovo je izdanje već duže vrijeme u opticaju i što ga se više sluša stječe se dojam da je sve to kroz ovih desetak godina bio svojevrsni hrvatski "blues boom" koji nam je donio sve ovo što danas imamo a tiče se bluesa u Hrvata!

Osobno, zadovoljan sam ovim postignućima HBS-a. Je li se moglo bolje? Naravno, uvijek se može bolje, ali treba biti realan i kazati da smo ipak OK upravo u tim razmjerima.

Sama izdavačka kuća Spona o svemu iskreno kaže: "Naša misija je sačuvati blues nasljeđe, slaviti blues snimke i izvedbe, proširiti svijest o bluesu i osigurati budućnost te unikatne umjetničke forme na hrvatskoj glazbenoj sceni."

Mladen Lončar - Mike

Hits 1341
Split Blues Festival - The Best of 2011 - 2019 « Split Blues Festival - The Best of 2011 - 2019 Razni izvođači Albumi Kronologija Novi val/talas - 100 originalnih pjesama » Novi val/talas - 100 originalnih pjesama

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu