A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Best of the Ultimate Collection


Bookmark

Data

Released 2009
Format Kompilacije
Vrsta Pop / Rock / Pop rock
Dodano Četvrtak, 21 Travanj 2011
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 2
Edition date 2009
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Edition details Urednica izdanja: Nikolina Mazalin
Tags Croatia Records

Review

Koliko god kompilacije bile zadnja, najraritenija stavka u mojoj fonoteci, uvijek ću stati iza tvrdnje da su "umjetnost" za sebe. Složiti uistinu smislenu, opravdanu i edukativnu kompilaciju nije tako jednostavno kako se na prvi pogled čini, tim više, odnosno, manje što ti atributi prečesto uopće nisu imperativ kad su u pitanju legalna diskografska izdanja. Vjerujem da ćete se složiti da velika većina kompilacijskih izdanja koja zapljuskuju police CD-trgovina,odnosno, trgovačkih centara uopće ne kriju svoje čisto financijske pretenzije i namjenu. Pa, probajmo bar ugrubo raščlaniti vrste kompilacija...

Pođemo li od najopravdanijih, imamo one koje znače inventuru. Meni najdraži primjer su kolekcije B-strana ili rariteta, ali, naravno, samo u slučaju gdje kvaliteta materijala to opravdava i gdje mnogi ti svojevremeni "otpadnici" izdrže test vremena i dokažu se bar približno jednakima svojim službenim, albumskim kolegicama. Naravno, pritom je važno ne biti gramziv ili premalo samokritičan i izvršiti selekciju koja će opravdati izbor jednodiskovnog ili višediskovnog izdanja (najpozitivniji opsežni naslovi iz novijeg vremena su kolekcije Nicka Cavea i Suede). U ovu "inventurnu" skupinu možemo ubrojiti i best-of kolekcije izvođača koji se ne drže striktno albumske forme, pa nakon određenog perioda požele širem auditoriju prirediti odabir najboljih radova sa svojih albuma, EP-ja i singlova. Drugu bi skupinu činile strogo tematske kompilacije tipa zbirke singlova, samo balada ili samo bržih pjesama, instrumentala, pjesama što počinju na A ili na Š, i tako dalje... Njih možemo podijeliti na kolekcije jednog izvođača ili više njih.

I tu bih već podvukao crtu između opravdanih, logičnih, korisnih s te i komercijalnih sklepotina s druge strane. Jer kako drugačije opisati četvrtu u sedam godina best of kolekciju istog izvođača ili šestu kolekciju božićnih pjesama gospodina X ili gospođ(ic)e Y? Ili naslove tipa "20 najljepših rock-balada", "30 ultimativnih ljubavnih pjesama", "15 kompozicija za dušu" ili "33 melodije za dernek uz janjetinu i mladu kapulicu"? Kako opravdati kompilaciju sastavljenu od odabranih pjesama s više drugih kompilacija?

Domaći diskografski metuzalem Croatia Records zadnjih je godina na tržište lansirala seriju kompilacija svojih najdičnijih izvođača. Svaki od njih, naime, dobio je poseban tretman, prilično opsežan i upakiran u celofan s rječju "ultimate" u prvom planu. Sve u redu; kod nekih od njih čak dobrodošlo s obzirom na tretiranje redovnih albuma (Haustor još nije dobio CD-reizdanje svih svojih naslova, poput hvalevrijednog boxa Đavola). No, sada, evo, imamo u rukama i kompilaciju tih kompilacija, koja je nužno na svoj celofan istaknula izraze poput "best" i "ultimate" u istom dahu. Bez žanrovske selekcije i sortiranja, bez ikakvog kronološkog, povijesnog kriterija. Bez ikakvog popratnog materijala (doduše, to je logično, budući da ne znam može li tko smisleno opravdati i opisati ovakvu kupusaru?). Za najlijenije među nama (kafići ionako prže mp3-ce, daleko urednije nego što je to netko poslagao ovdje), svega tu ima, od još presmiješnog narodno-metalnog arlauka s početka "Motora" do nevinih osmijeha Grupe 220, s dičnijim i manje dičnim stanicama. Pržionica, ne tretiranje glasovitih imena iz velike diskografske i nacionalne obitelji. Samim tim i najniži, najzadnji oblik onoga o čemu sam pisao u prvom pasusu.

 

Toni Matošin

Hits 3280
Putumayo presents: Blues Around the World « Putumayo presents: Blues Around the World Razni izvođači Kompilacije Kronologija Vreme brutalnih dobronamernika » Vreme brutalnih dobronamernika

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiPromocija nove knjige Vinka Barića u zagrebačkom Rockmarku


The Sherlocks @Tvornica kulture 2023.


Glazbeni kolorit Brune Mičetića u Lisinskom


Zmaj Orko Star predstavio "Escape" u Kontesi


Održan prvi LIFT festival


Eksplozija emocija u Tvornici uz Halestorm, Black Veil Brides i Mothicu


Batushka (Krzysztof Drabikowski) + supp. Kanonenfieber, Uburen


Ljepota skrivena u raznolikosti


Životna priča Tine Turner predstavljena u Zagrebu


Jazz festival na ponos gradu Dubrovniku


Drugo ukazanje Baylor Projecta u Lijepoj Našoj


KOIKOI + Proto tip u Močvari


Koncert Songkillersa u Zagrebu


Žestoka rođendanska metal večer u Tvornici


Drugi način u Hard Placeu


GALERIJA: Jonathan u Vintage Industrialu


Škotski pirati opustošili Boogaloo


Lauba je sinoć pjevala za Massima


GALERIJA: Enter Shikari u Tvornici


Zvjezdan Ružić, Neli Andreeva i Zbor Nusha osvojili Lisinski