facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Energetski bljesak

Bookmark

Data

Released 1998
Format Knjiga
Vrsta Proza
Dodano Srijeda, 27 Travanj 2011
Žanr Proza
Edition date 2009
Država Hrvatska (originalno Velika Britanija)
Etiketa Naklada Ljevak
Edition details Prijevod: Josip Visković i Miloš Đurđević / 575 stranica / Format: 13,7 x 20,4 cm / Meki uvez
Tags

Review

Pet stotina i sedamdeset i pet stranica temeljitog češljanja krvnih zrnaca rodoslovlja suvremene elektronske glazbe čeka te ako se odlučiš na, ovih dana popularni menage-a-trois: deka, krevet i knjiga. Kako je nastao dubstep, kako je i na koji način začet nu-rave, tko je kriv za jungle, tko je hardcore i kako je Paul Oakenfold izgledao 1988. godine su također informacije koje Reynolds nudi na vrlo pitak i nepretenciozan način, čak i kad koketira sa sociologijom urbanih plemena što je, de facto, teritorij dr. sc. Benjamina Perasovića. On se bavio pankerima, hašomanima, metalcima, Novim valom i sličnim zombie pojavama dok se Reynolds, sukladno području na kojem je odrastao, bavi `ardkorašima (zapravo hardkorašima), gabberima, junglistima i junglisticama, Tricky Kidom i njegovim upušenim paranojma te manjim dijelom bavi se čak i Wu – Tang Clanom. Vidi se da je ta novinarska kmica naslušana na svim pop područjima.

Energetski bljesak, knjiga koju ćeš si pokloniti za Božić, u hrvatskom je prijevodu izašla prije tri mjeseca (Naklada Ljevak, Zagreb). Dvadeset i jednu godinu nakon famoznog „ljeta ljubavi 1988.“ i deset godina nakon prvog izdanja u Velikoj Britaniji kod nas je izdano drugo izdanje sa par novih poglavlja o UK garageu, 2step-u, dubstep-u, nu-waveu i mrskom nu-raveu u kojima su razmišljanja i analize objavljene u raznim magazinima tipa Spin i Vibe te na netu.

Kao pravi sljedbenik Huntera S. Thompsona, Simon se ne libi priznati da je isprobavao opijate kojima je ondašnja rave/jungle scena bila podvučena. Dakle, jeo je bombone po Manchesteru i duvao po Londonu, ali ne kao jedan od kolega koji je u sedam dana umlatio 38 ekstaza. Dakle 5,42 dnevno što se danas nikako ne preporuča. Osim što se drogirao, Reynolds je i skovao pojam post-rock kad je čuo Mogwai da sviraju uživo, napisao knjigu o križanju rocka i hip – hopa (Bring The Noise: 20 Years of Writing about Hip Rock and Hip Hop) te o križanju žena, pobune i rocka u The Seks Revolts: Gender, Rebelion and Rock`n`Roll.

Knjiga je sasvim solidno prevedena iz tipkovnica Josipa Viskovića i Miloša Đurđevića i prodaje se po 159 kuna. I vrijedi svaku od njih.
 

Antonio Hadrović

Hits 955

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma