facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Hologram Funk LP

Bookmark

Data

Released 2008
Format Albumi
Vrsta Hip-hop
Dodano Nedjelja, 23 Listopad 2011
Žanr Hip-Hop
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država Hrvatska
Etiketa Menart
Tags

Review

 

Preskočiti ćemo povijest kolektiva, broj neslužbenih izdanja, hrpu Tripijevih instrumentala i Jay – Z remikseva; preskočiti ćemo i Vukovićevu potrebu da repa čak i na zrikavce i činjenicu da Inkognito Popara lomi svaki forum sa svojim stilom i onda broadband-kmice pišu „pokid`o je" ili „iritantan je" već ćemo pokušati ispričati priču o repu visoke stručne spreme i upornosti koja se, na kraju, ipak isplati.
 
Sinestet, kolektiv koji hrani i brejkanje i crtanje sprejom i turntableism i repanje, nakon godina medijskog podzemlja, službeno je izdao album, a Republika Hrvatska je dobila svoju verziju Wu – Tang klana u kojoj se puši svašta, ali ne i krek.
 
Početi ćemo sa lošijim dijelom, a to je šabloniziranje tematike u pjesmama Marijana, Lova i Klinka. U prvoj se govori o smjesi duhana i kanabisa umotanoj u papir i poslije pola diskografije Cypress Hill, na tu temu i osamdeset posto Bad Copy stvarno se tu ne da ispričati ništa novog. Zašto nitko ne repa na klupi o hašišu i rakiji?
 
Kod Love je problem da svi znaju da je ona „korijen svakog sranja" i ne treba biti Francis Fukuyama („Kraj povijesti i posljednji čovjek"), F. William Engdahl („Stoljeće rata"), salonski futurolog ili dežurni teoretičar zavjere na litri bambusa i bijelom Walteru u parku kraj KSET-a sa pitanjem „Si gled`o Zeitgeist II?" da se zaključi da će i voda ubrzo bit drugi krojen istog sranja. Inače, Popara je tu lijepo primijetio da je mrak kada se ide na posao te kada se sa istoga vraća.
 
Zadnja gore spomenuta pjesma je o problemima ženskog dijela mladeži koja je našla smisao u materijalnom jer je društvo danas takvo. Tu Scriptor slobodno može promijeniti ime u Doktor Scriptor i pripremati se za gostovanje Dobro jutro Hrvatska sa predavanjem na temu Moralne vrijednosti u mladeži u periodu 14 – 19 godina. Sranje je takvo kakvo je, djevojke su zaključile da je lakše širiti udove i zjenice nego vokabular i horizonte. I ne može im se zamjeriti. Vremena su teška.
 
Sada dobre stvari: Tripijevi limeni beatovi na nekom svemirskom sranju i samo je pitanje vremena kada će semplirati Imperial March iz Star Wars. John Williams, stara svemirska kmica, neće se buniti.
 
Ivan Vuković, drugi hiperproduktivac uz Tripija zaražen virusom Johnny Štulića, višesložnim riječima razvaljuje i Bratstvo zmaja i Čudovište i Nema nazad i MC Premijer. Apropo ove posljednje, tu Alejuandro Buendija vrlo precizno opisuje modus operandi određenih institucija izvršne vlasti. Njegov vers ovdje te vers u sljedećoj pjesmi na albumu (Za djevojke) spadaju u informativno - liričku špicu cijelog diska.
 
Jurić, iz matičnih ST!llness, je obično zadužen za refrene i za call-and-response na Sinestet Ninja, a Tripio, AC3PO, Pimp Floyd ili Aleksandar Dobraš uradio je najbolji artwork ove godine gdje se vidi što krekani Photoshop CS3, CMYK spektar boja, tristo točkica po inču, Magic Wand Tool, Overlay modovi i Open Type pisma sa dafont.com mogu napraviti kada je čovjek maštovit i pop-kulturno potkovan. 
 
Zanimljivo je da oba ovogodišnja hip-hop debitantska diska imaju likovno oblikovanje „iz kuće". I Mister Beba iz Dječaka i Tripio nisu pustili stvar u treće ruke. Rezultati se vide očima. Za ostatak paketa tu su uši i mozak.
 
Antonio Hadrović
Hits 632

Posljednje recenzirano - Jazz