facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 1984
Format Albumi
Vrsta Hard rock / Rock and roll / Contemporary Pop/Rock / Album Rock / Heartland Rock
Dodano Utorak, 06 Prosinac 2011
Žanr Rock
Length 46:19
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 1984
Država Europe
Etiketa Columbia
Catalog Number CD 86304
Edition details Datum objave: 4.6.1984. Produkcija: Tom Scholz i John Boylan. Snimano od listopada 1975 do travnja 1976.
Tags

Review

Nakon velikih albuma Born to Run, The River i kritici toliko omiljene Nebraske došao je trenutak koji će raspametiti cijeli svijet, došla je 1984. godina.

Born in the U.S.A. naslov je 7. studijskog albuma velikog The Bossa, albuma koji je možda i najviše odjeknuo na sceni u usporedbi s ostalim djelima. Album je upakiran u pravu, čistu produkciju 80-ih godina prošlog stoljeća. Koristeći synth efekte prvi put u karijeri stvorio je pjesme omiljene radijskim stanicama. Bile su to uglavnom himnične pjesme nabijene adrenalinom i pozitivnom motivacijskom energijom. Valja spomenuti i da se dotaknuo domoljubne tematike i ljubavi prema radnom čovjeku što je oduvijek jedan od zaštitnih Springsteen znakova. Naslovnica albuma simbolično prikazuje Brucea kako stoji ispred Američke zastave što savršeno odgovara uz sam naslov i uklapa se u cijelu ovu povijesnu rock priču ukrašenu heartland elementima.

Od strane pojedinih medija proglašen je albumom godine, a i jedna zanimljivost vezana uz povijesna obilježja albuma, naime, Born in the U.S.A. je prvi CD proizveden u Americi namijenjen komercijalnoj prodaji. O komercijalnom uspjehu samog albuma ćemo nešto više reći kasnije, posvetimo se prvo samim pjesmama.

Born in the U.S.A. naslovna je pjesma, jedan od singlova albuma. Govori o efektima koje je Vijetnamski rat ostavio na Amerikance. Bruce je pjesmu posvetio ratnim veteranima, svojim prijateljima koji su sudjelovali u tom ratu od kojih se neki nažalost nisu vratili. Brzo je postala radijski i koncertni hit. Omiljena među masama, odaje himnični ugođaj. Nakon nje dolazi Cover Me, iako prvo namijenjena Donni Summer zaživjela je na Bruceovom albumu zahvaljujući njegovom menadžeru koji ju je forsirao od samog snimanja, jer je u njoj vidio potencijalni hit što je ubrzo i postala. Nabijena rock impulsima i gitarskim solažama našla se na brojnim top ljestvicama diljem svijeta.

Pozitivna atmosfera nastavlja se putopisnom Darlington County koju „sha la la la“ dijelovi čine pjevnom i pamtljivom. Kad smo lijepo krenuli, nema potrebe zaustavljati se, ritam se još malo ubrzava i slijedi Working on the Highway. Iako nije singlana, uživala je veliku popularnost na popratnoj turneji albuma. Ono što ćete rado slušati na radio stanicama u noćnim satima, duboki synthe efekti i nešto lakša melodija upravo je ono što nam donosi Downbound Train. Četvrti singl sa albuma nosi naslov I'm on Fire. Radi se o strastvenoj pjesmi, iako lakšeg ritma i kratkog, ali jasnog teksta.

Kad bih morao odabrati ne samo najdražu pjesmu sa albuma, nego općenito Bruceove karijere onda bi to bila No Surrender. Ritmički dobro potkovana, teksta koji nabrijava maksimalno, dospjela je na određene mainstream ljestvice iako nije bila singl. Lijepo je opisana moć glazbe (barem one iz prošlog stoljeća) u stihu We learned more from a three minute record, than we ever learned in school. Slijedi ritmički orijentirana Bobby Jean za koju mnogi smatraju da se odnosi na prijateljstvo sa Steveom Van Zandtom, iako se može interpretirati na razne načine zbog spolne dvoznačnosti naslova. Još malo umjerenih i brzih ritmova nastavlja se u pjesmi I'm Goin' Down. Unatoč tome Springsteen je smatra jednom od najtužnijih koje je napisao.

Naširoko poznat hit singl Glory Days ne treba posebne opise. Zanimljiva priča koja prati bivšeg srednjoškolskog sportaša koji se prisjeća svojih slavnih dana. Jedan od najprepoznatljivijih gitarskih uvoda još i danas drži pjesmu na vrhu. Prvom singlu sa albuma naslov je Dancing in the Dark. U spotu se pojavljuje tada još nepoznata glumica Courteney Cox kojoj je pojavljivanje u videu zasigurno pomoglo u karijeri. Plesni ritam, pamtljiva i vesela melodija učinili su pjesmu velikim komercijalnim hitom. Svemu dođe kraj pa tako i ovoj glazbenoj bajci, a ono čime ćemo zatvoriti posljednju stranicu je skladba My Hometown. Pjesma je nabijena jakim emocijama. Opisuje rasne tenzije još 60ih godina u SAD-u, ekonomsku krizu, ali i ponos koji mu je otac usadio prema rodnom gradu.

Komercijalno najjači Springsteenov album prodan je do danas u preko 30 milijuna primjeraka, svi singlovi su ušli u top 10 na Billboard i Hot Mainstream Rock ljestvicama, od kojih su neki u pojedinim zemljama skinuli i pozicije „broj jedan“. Što se albuma konkretno tiče, 1984. proglašem je najboljim u mnogim zemljama, istaknuo bih Norvešku gdje se zadržao 17 tjedana na vrhu, Kanadu (15 tjedana), Novi Zeland (15 tjedana), a svakako je vrijedno spomenuti i 7 tjedana na Billboard 200 ljestvici.

Iako je već tada uz svoj prateći legendarni E Street Band bio doslovno The Boss rock glazbe, ovim albumom je još pojačao svoj status i učvrstio se na vrhu. Zaključio bih rečenicom: Legendi je puno, mitova je puno... prema nekim vjerovanjima i Bogova je puno, ali svugdje je samo jedan Bruce Springsteen.

Krunoslav Knežević

Hits 1045
Nebraska « Nebraska Bruce Springsteen Albumi Kronologija Tunnel Of Love » Tunnel Of Love

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42