facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 1970
Format Albumi
Vrsta / Psychedelic rock / Jazz-rock / Latin Rock
Dodano Petak, 10 Listopad 2014
Žanr Rock
Length 37:32
Broj diskova 1
Edition date Rujan 1970
Država US
Etiketa Columbia
Catalog Number KC 30130
Edition details Snimljeno: Wally Heider Recording Studio, San Francisco
Tags CBS Santana

Review

Neka cvjeta tisuću cvjetova - poznata je parola iz doba kineske kulturne revolucije - koja bi se, nota bene, sasvim dobro mogla primijeniti na rock scenu. U obilju raznoraznih pravaca, izražaja, stilova - ponekad nedokučivih, jedno ime sasvim zasigurno zauzima posebnu pažnju svojim originalnim, dosljednim, strastvenim i virtuoznim putovanjem rock scenom, a pripada jednom od najcjenjenijih gitarskih virtuoza svih vremena - Carlosu Santani.

Jedinstvenom fuzijom bluesa-jazza sa afro-kubanskim, latinskim (Salsa) i meksikanskim ritmovima, zaslužan je za promociju istih kao što je Chuck Berry bio zaslužan za promociju Bluesa.

Može se kazati da je na Rock scenu uveo generaciju latino glazbenika, dok je istovremeno rock sceni predstavio afro-latinske ritmove. Njihov, ili bolje rečeno Santanin razvojni put imao je klasičan obrazac - malo uspjeha, česte izmjene članova, puno sviranja električnog bluesa po raznim klubovima, barovima i plesnim dvoranama i tako sve do objavljivanja prvijenca pod nazivom Santana 1969. godine na etiketi Columbia i do apsolutnog prihvaćanja kritike i naročito publike koja ih je promovirala u jedne od zvijezda legendarnog muzičkog festivala Woodstock.

Na njemu su svirali Soul Sacrifice, zasigurno jedan od najuzbudljivijih trenutaka filmskog dokumentarca i samog festivala kada su na okupljene obrušili pravu lavinu nezamislivog, divljeg ritma, nenadmašnu baražu udaraljki i jedinstven gitarski i orguljaški solo. Album je za čas postao platinast. Kako komentirati jedan (uglavnom) instrumentalni album (sa izdvojenim hitom Evil Ways) nego da je maestralno odsviran, da posjeduje određenu magiju, te da je sasvim autentičan i jedinstven uradak. A za to su zaslužni slijedeći glazbenici:
Carlos Santana: gitara i vokal
Mike Carabello: konge i udaraljke
Dave Brown: bas
Jose Chepito Areas: timbale, konge i udaraljke ( proglašen najboljim perkusionistom Srednje Amerike)
Mike Shrieve: bubnjevi
Greg Rollie: klavir, orgulje i vokal

Godinu dana kasnije, u istoj postavi nastaje njihov drugi album pod nazivom Abraxas opet na istoj etiketi. Glazbenici sada nisu imali nikakvo pravo opuštanja ili alibi za loš uradak, stoga su nastojali produkciju, aranžmane i samu svirku postaviti na viši nivo. I onda se kao duh iz boce u suradnju uključuje njihov prijatelj Peter Green i njegova Black Magic Woman postaje jedan od zaštitnih znakova benda. Po vokaciji ovo je blues uradak kojemu je dodana prava Voodoo atmosfera sa kongama i tipičnim Carlosovim solom. Ritam se ubrzava i diže atmosferu do usijanja. Pokušajte zamisliti kako je ovo zvučalo u živo prije četrdesetak godina i kako je omađijanu publiku bacalo u stanje transa.

Druga pomoć stiže od strane poznatog Tite Puentea koji je zaslužan za drugi biser pod nazivom Oye Como Va za koju se može kazati: ovo je tako „jednostavna“ pjesma, ljudi je čuju, počinju plesati i to je sve.

Incident At Neshabur - u prvom planu dominira jedinstveni zvuk Greg Rolievog Hammmonda B3, inače uveliko zaslužnog za specifičnu boju (uz nezaobilazne udaraljke) na prva dva albuma. Sami članovi grupe je smatraju svojim omiljenim vrlo sofisticirano odsviranim uratkom.

Vrhunac ovog albuma je po mom skromnom mišljenju svakako Carlosova Samba Pa Ti sa lelujavom i opuštajućom atmosferom nalik na onu iz Albatrosa. Samba.. je pravo remek djelo odsvirano na gitari – jedan od rijetkih instrumentalnih uradaka koji čine sami vrh svjetskog rocka. A takvi instrumentali su u sasvim malom broju. Uz već spomenutu Albatros tu svakako ima mjesta za Boure grupe Jethro Tull, Local Hero Marka Knopflera, Hocus Pocus grupe Focus. U Sambi…sve izgleda tako jednostavno, ležerno, puno dobih vibracija i pamtljive melodije. Rijetka gitarska sola se mogu zapamtiti kao što to mogu stihovi ili pojedine fraze – no ovo je svakako prava iznimka.

Rezime ovog albuma dali su sami članovi grupe: vrlo smo ponosni na njega, nanovo ga slušamo sa vremenskim odmakom i nije nam još sjelo da smo mi to napravili u dobi od samo 20-tak godina života. A ja bih nadodao: to može samo mladenački žar, neosporni talent i vjera u svoje mogućnosti.

Đorđe Škarica

Hits 1997
Santana Albumi Kronologija Lotus » Lotus

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma