facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Muzika i Društvo

Bookmark

Data

Released Prosinac 2015
Format Albumi
Vrsta / R&B / Funk / Neo Soul
Dodano Četvrtak, 07 Siječanj 2016
Žanr Soul
Length 33:03
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2015
Država Hrvatska
Etiketa Spona
Catalog Number Spona CD 192
Edition details objavljeno: 4.12.2015.; snimanje, miks i produkcija: Antonino Šimić
Tags Spona Soul Radio Marko Turkalj Antonino Šimić Đuro Grudić

Review

U prosincu 2015. godine mladi karlovački bend „Soul radio“ objavio je svoj prvi dugosvirajući album za izdavačku kući „Spona“. Inače, protekla godina je za domaće izvođače bila sjajna. Gomila izvrsnih pjesama, pun kufer odličnih albuma i afirmacija nekih od autora čija će zvijezda kroz vrijeme koje dolazi samo sjati još jačim sjajem.

U toj konstelaciji snaga i koncentraciji kvalitete pojavio se i „Soul Radio“ sa svojom „Muzikom i društvo“. Album koji je dobar, možda i vrlo dobar, ali kako su nas muzičari s ovih prostora razmazili i počastili top ostvarenjima, u takvoj bitci za tržište „Soul Radio“ za prsa gubi bitku s konkurencijom.

Nije baš da ova vrsta glazbe u nas ima neku ozbiljniju konkurenciju, jer malo tko izvodi tako dobar soul/funk/blues/pop, i istina je da mogu se pohvaliti fenomenalnim muškim vokalom, no zasigurno im nedostaje širi zamah kreativnosti. Čak ni zarazni ritam ni moćan groove ponekad ne mogu sakriti tanak tekst. Nepošteno bi bilo reći da je tekst loš, ali odlični svirači, vokal i atmosfera koju bend pruža ipak trebaju još bolje stihove.

Prije možda godinu dana ekipa je objavila EP pod nazivom „Uvodna emisija“ s 4 pjesme koje su se opet ponovile i na ovom uratku. Nekako se čini da su upravo te četiri pjesme i najbolje s albuma. Od ostalih se ističe možda „Cesta snova“, a kod nekih je pjesama malo teže razlikovati kako se koja nazivlje (usp. Ljepotica – Tebi pripadam). A posebno dobra verzija pjesme „Ti“ nalazi se na samom kraju albuma u sasvim drugačijem aranžmanu.

Naravno da kad je muza mjuza sve to zvuči ugodno, prijemčljivo, plesno i privlačno. Tom osjećaju ugode svakako pridonose instrumentalne jazzy improvizacije i dojmljive međuigre muškog i ženskog vokala. Svega toga može biti još i više bez da se izgubi nit dobre pjesme. No za takve stvari treba čuti bend uživo. Svirački potencijal je neupitan. Možda se i u ovoj godini nastavi trend dobre domaće glazbe?

Toni Plićanić

Hits 1267

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42