A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Kolovoz 1968
Format Albumi
Vrsta Psychedelic / Folk-pop / Folk-rock / Singer-songwriter
Dodano Utorak, 27 Rujan 2011
Žanr Pop-Rock
Length 29:51
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 1968
Država SAD
Etiketa Columbia
Catalog Number HC 1011
Edition details Datum objave: 3.4.1968.; Produkcija: Simon & Garfunkel i Roy Halee; Snimano: rujan 1966., siječanj 1967., lipanj 1967., kolovoz 1967. - veljača 1968.
Tags

Review

Album Bookends (1968.) svojim je sadržajem izazvao pravi boom na tadašnjoj folk–rock sceni. Skladateljski potencijal Paula Simona pokazao je visoko izražen potencijal i sposobnost, dok je Art Garfunkel još jednom potvrdio svoje neosporne vokalističko-interpretacijske kvalitete.

1968. godina bila je obilježena snažnim studentskim previranjima i željom mladih da doslovno mijenjaju svijet, no kao i obično za neke značajnije pomake nije bilo prostora. Film Diplomac, odnosno The Graduate i istoimeni soundtrack, a osobito pjesma Mrs. Robinson, učinili su da album, ali i legendarni duo Simon & Garfunkel obilježe tadašnju vrlo jaku i znakovito izražajnu folk–rock scenu. Ovaj singl obilježio je kasne 60-e, a s druge pak strane njihovo partnerstvo počelo je osjetno slabiti. Iako je pred nama još jedan fantastičan album, osobito će njihov sljedeći uradak zapečatiti njihovu krucijalnu ulogu i značaj.

Tijekom zadnjih godina šestog desetljeća u kolaboraciji Simon & Garfunkela počeli su se osjećati značajniji bipolarni pomaci i njih su se dvojica značajnije počeli razdvajati i isticati svaki svoje vrijednosti i kvalitete. Simonova skladateljska genijalnost i fantastična Garfunkelova vokalno-prezentacijska impresivnost doveli su do pojačanih tenzija unutar njihovog partnerstva. Sve je to za samo dvije godine dovelo do njihovog razlaza i prestanka zajedničkog rada. No te, sada već daleke 1968. još su bili značajno povezani obostranim interesima i naravno ugovornim obvezama. Stoga, album Bookends, osim velikog hita Mrs. Robinson, donosi još pregršt genijalnih skladbi kao što su America, Old Friends, A Hazy Shade of Winter, Save the Life of My Child i At the Zoo.

Ove kompozicije samo naglašavaju veliku ingenioznost Paula Simona, no istovremeno jasno pokazuju da je cijela stvar u njihovoj suradnji, da se sve odvija u intenzivnoj interakciji njih dvojice i ostalih pratećih glazbenika. Kada se sve to spoji i poklopi, dobivamo ovakav antologijski album dužine trajanja samo 29 minuta i 13 sekundi. U tom vremenu dobili smo toliko toga da to nije za vjerovati. Puno puta imao sam se prigode uvjeriti kako neki glazbenici niti na dvostrukim izdanjima ne uspiju postići koliko-toliku razinu umjetničke impresivnosti. Simon & Garfunkel s time nisu imali ama baš nikakvih problema. Što se tiče artističke prezentacije, tu su naprosto briljirali, a prateći glazbenici jednostavno boje i grade svaku pojedinu skladbu.

Na kraju cijele priče dobivamo album antologijske vrijednosti sa skladbama koje svojom tematikom podržavaju društvene i reformirane standarde, a to stvarno mogu samo najveći, a Simon & Garfunkel to zasigurno jesu… U to nema apsolutno nikakve sumnje.

Mladen Lončar - Mike

Hits 1614
Parsley, Sage, Rosemary and Thyme « Parsley, Sage, Rosemary and Thyme Simon & Garfunkel Albumi Kronologija Bridge Over Troubled Water » Bridge Over Troubled Water

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici