facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2016
Format Albumi
Vrsta Blues rock
Dodano Srijeda, 25 Svi 2016
Žanr Rock
Length 35:27
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2016
Država Slovenija
Etiketa SAOL
Catalog Number SAOL 170
Edition details objavljeno: 17.6.2016.; produkcija: Stray Train; snimano: Amsterdam Recording Company
Tags Stray Train SAOL

Review

Je li uopće moguće donijeti  (pro)ocjenu neke pjesme, albuma ili neke druge glazbene forme bez prethodnih pozitivnih ili negativnih predrasuda? Dakle, da (pr)ocijenimo neki album, bez utjecaja onog što znamo ili što mislimo o bendu, vrsti glazbe ili o bilo čemu vezano uz taj album. Možemo li o nekom albumu imati ono što bi Immanuel Kant nazvao estetski (bezinteresni) sud o albumu? Vjerujem da je to nemoguće, jer slušajući prvi put neki album ili pjesmu, imamo hrpu predznanja i predprosudbe o tom bendu, glazbi. Primjerice, dovoljno je znati da je album satkan od nekog glazbenog stila kojeg volite i  već imate pozitivne prosudbe o albumu. Ipak, kako bi se neka pjesma ili album bila realno pro(cijenjena) potrebno je pokušati eliminirati sve te predprosudbe koje imamo, bile one pozitivne ili negativne. S prvijencem „Stry Traina“ ukazala se prilika da prednost pružim glazbi prije nego li povijesti njenih tvoraca. Kad je album stigao u moje ruke (Bobane, hvala!), iskoristio sam prvu priliku, stavio CD u player svoga autu i vozio se slušajući pažljivo, pjesmu po pjesmu. Sve detalje o bendu, pjesmama, samom albumu sam kasnije istraživao.

'Just cause you got the monkey off your back doesn’t mean the circus has left town“ - prvo što ulozi u uho, jest dobra produkcija, britki zvuk, dobro vođene gitare, instrumentalno sve kako bi trebalo biti…Pjesme (ima ih ukupno devet) su ujednačene, nema „pjesmuljaka“ koji su uvršteni u album samo da popune prostor. Album je u cijelosti kompaktna cjelina, pjesme zvukom nadopunjuju jedna drugu. Prva pjesma uvijek ostavlja najjači dojam. 'Just cause you got the monkey off..“ započinje sa „Soulseller“- mikrofonija, bubanj odličan riff - onda svi skupa u vrlo brzom ritmu - blues-rock-heavy!  Odlično otvaranje albuma. Nastavak odmah slijedi u gitaristički vođenoj „I Wish I Could Be Free“ koja osim što vapi za slobodom, poručuje „What I do is what I’ve done, don’t care what anyone says.“ „Wander Man“ donosi dašak funka, sa zanimljivom igrom dvije gitare, jednom koja praši u fank stilu, a druga distorzirana. „Green Card Paradise“ po mom subjektivnom sudu je najupečatljivija pjesma na albumu. Egzistencijalistička, ironična i realistična poetika, koje je došla od gostujućeg tekstopisca u Hrvatskoj poznatijeg kao Gibboni. „Plastic Princess“  koja se okvirno može nazvati kritikom suvremenog poimanja ljepote (plastične ljepotice) je ritmički brza pjesma s odličnim gitarističkim vodstvom. Zapravo kroz sve pjesme se ističe gitarističko vođenje. Stilistički album bi se mogao usporediti sa Slashovim solo albumima. Posljednja pjesma na albumu „Can’t Buy Happinnes (…not even in December)“, ima u sebi malo Perl Jam začina, ali u Stray Trin stilu. Tekst je opet kritika ispraznosti suvremenog društva, kao gotovo sve pjesme na ovom albumu (i spomenute i ne spomenute):

„Making selfie of your better self
Collecting likes is meaning of life“

Dakle, moje procjene ovog albuma su napravljene objektivno (bezinteresno) koliko god je to moguće. Ostaje sumnja (meni samome), jesam li se ipak oslonio na osjećaj koje su mi pjesme pobuđivale ili sam ipak bio interesno određen glazbom koju inače volim, a upravo tu vrstu glazbe nam daruje i Stray Train. To je pitanje koji može i mora mučiti mene, ali ne i Stray Train.

Prvi album Stray Traina, kao što je vidljivo, ima neobično dugačak naslov. Radi se o izjavi stand up komičara i glumca Georga Carlina. Isti autor je izjavio „Inside every cynical person, there is a disappointed idealist.“ Možda su i Stray Train razočarani idealisti, ali to ih nije spriječilo da nam podare odličan album koji zaslužuje vašu pažnju.

Bruno Ćurko

Hits 1000

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42