facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 2018
Format Albumi
Vrsta Adult Alternative Pop/Rock
Dodano Četvrtak, 14 Lipanj 2018
Žanr Pop-Rock
Length 44:39
Broj diskova 1
Edition date Svi 2018
Država Velika Britanija
Etiketa Polydor
Edition details Producent: Jacknife Lee / Datum objave: 25. svibnja 2018.
Tags Polydor Jacknife Lee Snow Patrol

Review

Je li se na „mladu“ isplatilo čekati punih 7 godina?

Apsolutno, Snow Patrol su u najboljoj tradiciji ovim albumom donijeli nešto novo („A Dark Switch“, „Wild Horses“), kao naznaku neke buduće perspektive prema kojoj će se kretati njihova glazba; nešto staro („Life On Earth“), kao podsjetnik na njihove „klasične“ motive iz prošlosti, te nešto plavo („What If This Is All Love You Ever Get“) lijepu baladu u kojoj nalazimo samo dva instrumenta – klavir i glas. A donijeli su nam zvuk mladosti,optimizma i nade („Empress).

Generalno kazavši, donijeli su potrebnu vedrinu, stanje koje se za razliku od užitka trajanjem ne troši, već naprotiv, nanovo rađa; donijeli su svoju individualnost koju uvijek prati stvaralačka patnja; svoju iskrenost jer nisu kukavice; svoje iskustvo zbog kojeg ne žive samo u prošlosti; vratili su pomalo izgubljena sjećanja na glazbu koja prodire do srži, bez nepotrebnih kalkulacija i ovisnosti o trenutnim trendovima koji polako ali sigurno uništavaju jedan od vitalnih centara glazbe–harmoniju. Ovim albumom ponudili su nam mogućnost traženja ključeva lijepih putova na kojima ćemo pronaći smisao svega što postoji u čarobnoj zemlji zvanoj glazba.

Njihov dar za stvaranjem lijepog nije nestao, poznati modus operandi koji ih je uvrstio među kvalitetne izvođače soft rocka nastavljen je s očitim uspjehom kroz dobro izbalansirane numere prepune odličnih harmonija i rezonanci, bez lažne patetike.

Gary Lightbody i društvo su najnovijim albumom, iako s velikom vremenskom distancom, izabrali  pravo vrijeme za njegov izlazak, što znači da su ustvari isto i uštedjeli. Pitanja koja neki postavljaju – treba li nakon sedam godina očekivati drastične promjene njihovog poznatog glazbenog habitusa – uglavnom dolaze od strane kritike koja često nerealno očekuje odmake koji nisu prirodna staništa autora. A to dođe na isto kao očekivati od Asimova da piše romane toka svijesti.

Realno gledajući u odnosu na „klasične“ Snow Patrol, ovaj album se kreće nešto tromije, ujedno je i malo tužniji, a predstavlja rezultat osobnih životnih previranja kojima je Gary bio izložen u proteklim godinama.

Sve je od korica do korica lijepo prezentirano kroz deset skladbi, bez nepotrebnih apendiksa za upotpunjavanjem praznina, produkcija ne teži nikakvoj kićenosti, sve je umjereno i s ukusom posloženo, nema nepotrebnih solističkih izleta, gitare (akustične i električne) uz diskretne klavijature stvaraju gustu zavjesu iza koje konstantno proviruje Garyjev prepoznatljivi vokal, koji dašak nostalgičnosti svojim povremenim puknućima čini sasvim uvjerljivim.

O stihovima ne bih lamentirao, oni su ionako u većini slučajeva samo nužno zlo (poput libreta u operama), primarna je ta inicijalna glazbena informacija koja se prvo upija, zatim oblikuje u stvaranju konačnog  suda. A taj glasi, uz činjenicu da je takvu glazbu možda i najteže kvalitetno stvarati - Snow Patrol su i dalje na prvoj crti obrane soft rocka, nisu bijedno propali poput Coldplaya.

Sa zanimanjem bi trebalo očekivati prezentaciju materijala s ovog albuma (kao i stare uspješnice) u živim nastupima, negdje u veljači nastupaju u Beču, u poznatoj dvorani Gasometer, stoga, poklonici ovih Iraca, ne oklijevajte previše.

Na kraju mogu zaključiti da je  Gary Lightbody pametan autor kojem srce nije na jeziku, već je njegov jezik u srcu.

U glazbi postoje dvije vrste ljudi: oni koji je stvaraju i oni koji njome okorišćuju.  

Đorđe Škarica

Hits 601
Fallen Empires « Fallen Empires Snow Patrol Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42