A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2021
Format Albumi
Vrsta Indie pop / Alternativ pop / Alternative Pop/Rock
Dodano Petak, 31 Prosinac 2021
Žanr Pop-Rock
Length 47:14
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2021
Država Europa
Etiketa Velveteen Records
Catalog Number VR002CD
Edition details objavljeno: 9.7.2021.; producenti: Soda Blonde; snimano: White Cottage, Killiney Beach
Tags Soda Blonde Velveteen Records

Review

Kažu da se nekada pisala dobra glazba, danas su to uglavnom fragmenti iste. Pa i prebiranje po tim fragmentima ponekad zna ugodno iznenaditi kao što je to slučaj sa, kako im mnogi tepaju, novom irskom glazbenom nadom.

Ako je glazba jedan od načina da se vrijeme znade razvući na sitnije i pamtljivije intervale, onda je ovaj prvijenac pravo mjesto za to. Zbir pjesama koje dezifenciraju i osvježavaju mentalnu higijenu uprljanu sve više prisutnim glazbenim pop smećem upakiranim pod krinkom trenda.

Prije par godina petorka iz Dublina djelovala je pod imenom Little Green Cars, trasirajući mukotrpno, kako to obično biva, svoje mjesto pod suncem u nacionalnoj glazbenoj ligi, što je rezultiralo visokim pozicijama na top listama. Razlog/razlozi raspada i nisu bitni, bitan je kontinuitet instrumentalne izvedbe, razvoj umjetničkog integriteta, nastavak pisanja lijepih melodija/poštenih stihova, te nadasve dogradnja ionako sugestivnog vokala Fay O'Rourke koji na trenutke, svjesno ili nesvjesno, podsjeća na jedinstvene glasovne mogućnosti Kate Bush.

Sam naziv albuma „Small Talk“ u dijametralnoj je suprotnosti sa njegovim artikuliranim, profinjenim sadržajem s kojim ciljaju na probrani krug slušatelja. Pametno su to posložene glazbene razglednice, bogato orkestrirane i producirane od strane iskusnih glazbenika. Uspješan je to glazbeni „brak“ između radiofonskih melodija i toplog, gotovo filmskog zvuka.

„Small Talk je manifest o našim životima kada smo imali 20-tak godina. Prizma je to naših iskustava, način naših ekspresija, esencija je to života i svega oko njega. Ovo je retrospektivna kolekcija mojih nesigurnosti i nedostataka „ kaže Fay O'Rourke, žena s prekrasnim vokalom, na momente zavodljivim poput sirene. Ništa čudno, obzirom da su joj inspiracija Annie Lennox i Debbie Harry.

Osim Fay, bend djeluje u sastavu: Adam O'Regan (gitara); Dylan Lynch (bunjevi) i Donagh Seaver-O'Leary (bas).

Teme s kojima se hvataju u koštac su univerzalne: dobro protiv zla; religija protiv znanosti; sudbina protiv izbora, uz apendikse koji se tiču njihovih životnih iskustava i svjetonazora.

Slušanje materijala je poput emocionalnog penjanja na tobogan/vlak smrti, munjevito se sa strahom strmoglaviš iz pjesme, a nezasitna glad za slušanjem sljedeće naprosto eruptira. Umijeće je napraviti optimističnu, destiliranu kombinaciju zvuka i riječi bez profaniranja jedne od te dvije komponente. Soda Blonde su na pravom putu direktnog prijenošenja svojih kolektivnih vizija, njihove riječi kažu ono što treba, a njihovi zvuci se ne zaboravljaju tako lako. Besmislen je stil bez krajnje poruke, a tada u pomoć priskaču riječi koje u njihovim pjesmama uvijek imaju svrsihovitu poruku.

Kaže Adam O'Regan: „ bili smo u napasti kopirati bubnjeve kao što su radili The Smits, ubaciti malo Johnny Marra, složiti aranžmane za gudače. A onda smo čuli jednu sasvim novu Fay koja nam je udahnula novu emocionalnu snagu. Kazali smo, ovo je zarazno, idemo od početka. Siguran sam da je to bio početak Soda Blonde“
„Tiny Darkness“ , „Dark Trapeze“ i „Terrible Hands“ uspješni su i privilegirani to spojevi Cindy Lauper i Pretenders atmosfere, nebrušeni suvremeni pop dijamanti sa štihom prošlosti i sinti zvukova iz 90-tih, dijamanti koje bend ističe s očitim ponosom, čvrsti su to temelji na kojima počiva njihov prvijenac.

„Holly Roses“ još je jedna od pjesama koje dominiraju albumom. Pjesma o odlučnom sukobu sa demonima prošlosti, podebljana adekvatnom instrumentalnom dinamikom pravo je mjesto za njen beskonačni repeat. Pjesma koja stoji na postojanim postulatima kojima se inače gradi odlična pop pjesma. Tu se smjestila i naslovna „Small Talk“ kao podsjetnik na američke dane Fleetwood Maca i eponimnog albuma „Rumours“.

Ako je ovakav album nastao u pandemijskim uvjetima, kakva nam iznenađenja tek spremaju u studijskim uvjetima i nakon „bildanja kondicije“ iz živih nastupa.

Ukratko, uvijek živa i dinamična irska glazbena scena dobila još jednog protagonista vrijednog pažnje.

Đorđe Škarica

Hits 791

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiMilky Chance održali koncert u zagrebačkoj Tvornici


Groza u Močvari


Robert Mareković i The Swingers otvorili "Advent u Križevcima"


Rambo Amadeus u Tvornici


Denis & Denis u Boogaloou


Žestoka srijeda uz Holy Mother


Darko Rundek & Ekipa u KSET-u


Moonspell u Portugalu


Alter Bridge, Halestorm, Mammoth WVH u Domu sportova


Električni orgazam u Tvornici


Andre Rieu razgalio Arenu


Clutch i Tvornica treći put


Orvel + Grgur u Močvari


Mingus Big Band zatvorili ovogodišnji Zagreb jazz festival


Artan Lili u Tvornici Kulture


Grgur, Panda Rhei i Quiet Protest u Mochvari


Izvrstan koncert Flyera u Tvornici


Goran Bare i Majke u Domu sportova


Kayhan Kalhor i Erdal Erzincan na ZJF-u


Jazz/Takes Supergroup nastupili u Tvornici