A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2024
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Hard rock / British Metal
Dodano Petak, 03 Svibanj 2024
Žanr Pop-Rock
Length 42:18
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2024
Država Europa
Etiketa Silver Lining Music
Catalog Number SLM098P01
Edition details objavljeno: 19.1.2024.; producenti: Andy Sneap i Biff Byford; snimano: Big Silver Barn, York (UK) i Lampes Posthotel Old Cinema Restaurant Der Krug (Germany)
Tags Andy Sneap Saxon Silver Lining Music Biff Byford

Review

Sljedeće godine Saxon obilježavaju pedesetu godišnjicu djelovanja. Ove pak, godine objavili su dvadeset i četvrti službeni studijski album – „Hell, Fire and Damnation". Gitarist i jedan od osnivača Saxona, Paul Quinn napustio je bend prije snimanja ovog album. Na njegovo mjestu uskočio je gitarist Brian Tattler, koji je bio gitarist i osnivač Diamond Heada. Dakle, osnivač je jednog od new wave of British heavy metal (NWOBHM) bendova u 2023. godini ulazi u jedan od najpoznatijih NWOBHM bendova. Sve su to ljudi koji su zagazili u osmo desetljeću (+70). Sve u svemu Saxon djedice i dalje praše. "Hell, Fire and Damnation" se čini za nijansu žešći nego nekoliko posljednjih albuma. Izgleda kako je upravo Tattler krivac toj maloj promjeni zvuka te dodatnoj žestini. Album sadrži 9 +1 pjesmu u klasičnom Saxon himničko metal kombinaciji uz dosta svježine i razigranosti. Upravo ta svježina ono što je karakteristika ovog albuma.

Album počinje svojevrsnim proročanstvom (The Prophecy) koje uz glazbenu kulisu citira legendarni glumac i narator Brian Blessed. Onda ulijeće naslovna „Hell, Fire And Damnation“. Novi klasik, pjesma koja ulazi u sve pore metalnog tijela. Tema je vječna borba između dobra i zla (Božji jaganjac Vs dijete Sotone, paklena vatra VS rajske svijetlosti, anđeli Vs demoni ….) Pjesma o poznatoj dami 'Madame Guillotine' pjeva o najpoznatijoj spravi koju je proslavila Francuska revolucija. Zvuči dosta zanimljivo kad Biff pjeva „Dopustite da vam predstavim Madame Guillotine, Bit će joj drago da Vas upozna, ali molim Vas, ne gubite glavu!“ Pjesma „Fire and Steel“ je odsvirana u motorhead stilu i zvuči dobro. Ufolozi će se zasigurno zainteresirati s ponajboljom pjesmom na albumu „There's Something in Roswell“ - Saxon u svom najboljem izdanju. Povijest je često Biffova inspiracija, na ovom albumu to je najočitije u pjesmi „Kubla Khan and the Merchant of Venice“. Opjevani trgovac nije nitko drugi nego li 'naš' Marko Polo. Zadnji, zasad, objavljeni singl je pjesma 'Witches of Salem' jest malo (ali stvarno malo) sporija, ali i žešća pjesma. Album završava pjesmom „Super Charger“ – brzo, žestoko i „direktno u facu'. U biti na albumu nema loše skladbe.
„Hell, Fire and Damnation“ je izvrstan heavy metal album. Jedan od najboljih Saxon izdanja u zadnjih desetak godina. NWOBHM je živ, zdrav i radi na sebi. Ako ova ekipa ostane zdrava, vitalna i na okupu tko zna što možemo očekivati u nadolazećim godinama.

Bruno Ćurko

Hits 1060
More Inspirations « More Inspirations Saxon Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji$ich+Dvorac u Klubu kulture


Mortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”