facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2012
Format Albumi
Vrsta Hard rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Guitar Virtuoso / Instrumental Rock
Dodano Ponedjeljak, 12 Veljača 2018
Žanr Rock
Length 2:30:34
Broj diskova 2
Edition date Ožujak 2012
Država Europa
Etiketa Epic
Catalog Number 88691923122
Edition details objavljeno: 13.3.2012.; producenti: Joe Satriani i Mike Fraser; snimano: 12.12.2010. - Metropolils, Montreal (Canada)
Tags Epic Joe Satriani Mike Fraser

Review

Nije svatko ljubitelj gitarističkih aseva, virtuoza koji stvaraju sami za sebe, ne sviraju u nekom ultra popularnom bendu i najčešće imaju samo instrumentalne stvari. Ipak, ako spadate u taj soj ljubitelja rocka, šanse da će vam se svidjeti Joe Satriani su poprilične naročito kada ga čujete uživo. Najbolje je kada i pohodite neki njegov koncert, jer to je najbolje od Satrianija što postoji, no i ovaj live dvostruki album će učiniti svoje i predstaviti ga u najboljem svjetlu.

Satriani, osim što spada u najveće gitariste uopće i koji je bio učitelj mnogim velikim imenima (Steve Vai recimo) je izuzetno pristupačan izvođač i za ljubitelje glazbe koji mrze prekomjerno filozofiranje gitare ili kako to neki popularno zovu, maltretriranje dugim i uglavno dosadnim dionicama. Mnoga velika imena, obavezno padaju u tu zamku, ali ne i Satriani koji je baš na pozitivnoj granici, naročito kako sam već spomenula na svirkama uživo.

Satriani je je relativno kasno postao opće poznati izvođač, s jedinstvenim albumom iz 1987. „Surfing with the Alien“, s kojeg uživo izvodi barem četiri pjesme, a na ovom live izdanju nedostaje samo naslovna. Duga karijera odvela ga je i u Deep Purple nakon odlaska Richieja Blackmorea (nakoj čega Blackmore nikome nije nedostajao), kasnije i u jazz vode i mnoge projekte od kojih su najupečatljiviji, atraktivni G3, projekt-turneje na koje ide još uz dvojicu gitarističkihsuperstarova, obično se treći izmjenjuje, a drugi je standardno Steve Vai. S njima su svirali i Eric Johnson, Yngwie Malmsteen, Paul Gilbert, Steve Morse, Steve Lukather, Eris Sardinas, John Petrucci i mnogi drugi. (Inače ove godine su G3 ponovo na turneji, šteta što ne dolaze u Hrvatsku, s njima je ove godine Steve Morse iz Deep Purplea). Drugi projekt je aktualni Satrianov superbend, Chickenfoot.

Ovaj live album je njegov samostalni uz pomoć standardne (fenomenalne) ekipe glazbenika s kojima Satriani ima osobitu kemiju što je vrlo vidljivo na svirci kao i na samom koncertu. Satriani je, iako rijetko pjeva, vrlo zabavan i komunikativan izvođač i njegov koncert je sve drugo nego „specifični gitaristički doživljaj“. Što je čak manje vidljivo na ovom albumu iz Montreala (Satriani ne zna baš francuski , a očito je procjenio da Kanađani iz tog dijela države ne pričaju pretjerano engleski - u Ljubljani 2010. je naime baš mnogo pričao i zezao se).

Ako vam je previše nabavljati studijske albume bilo kojeg gitariste, a željeli biste početi s nečim, počnite s bilo kojim od prva tri Hendrixova albuma, Slashevim samostalnim i s ovim live izdanjem Joea Satrianija. Tri posve drugačija majstora, tri pristupa, tri tehnike, tri superstara. I obavezno idite jednog od posljednja dva odslušati uživo prvom prilikom.

Anastazija Vržina

Hits 1013
Surfing With The Alien « Surfing With The Alien Joe Satriani Albumi Kronologija Unstoppable Momentum » Unstoppable Momentum

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma