A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Texas 25


Bookmark

Data

Released Veljača 2015
Format Albumi
Vrsta / Alternative/Indie Rock / Adult Alternative Pop/Rock
Dodano Nedjelja, 19 Travanj 2015
Žanr Pop-Rock
Length 44:00
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2015
Država UK, Europe & US
Etiketa [PIAS]
Catalog Number PIASR385CD
Edition details Objavljeno: 16.2.2015.; produkcija: Johnny Mac i Texas
Tags Texas Pias Johnny Mac

Review

Texas slavi 25 godina od izdavanja svog prvog singla koji je osvojio svijet („I don't want a lover“). Bilo je to davne 1989. godine. Sam bend je osnovan par godina ranije, točnije 1986-e. Kroz karijeru grupa je imala svojih uspona i padova, a svoj zenit imali su negdje krajem devedesetih i onda još malo na prijelazu u novo stoljeće. Negdje sredinom dvijetisućitih nestali su s radara. Potom je glavni vokal, Sharleen Spiteri, neko vrijeme pokušavala sa solo karijerom ali bez previše uspjeha. Prije koju godinu imali su i povratnički album, no nisu se vratili na staze stare slave.

Sada je vrijeme za obilježavanje srebrnog pira. Za tu priliku odlučili su odabrati tek neke od svojih najvećih hitova (točnije 8), snimili ih u novom aranžmanu i novom ruhu te njima pripojili četiri potpuno nove pjesme. Prerađene stare pjesme snimljene su uz pomoć produkcijskog kolektiva „Truth and Soul“. Novi pristup starim pjesmama rezultirao je puno mekšim i intimnijim zvukom koji se prilično razlikuje od njihovog prepoznatljivog mid-tempo pop-rock izričaja. Iako su Texas uvijek koketirali s pomalo soula i pomalo r'n'b-a, na ovim novim snimkama donose dašak motowna te ponegdje zvuče čak i bluesy. No sve to ne znači nužno da je i dobro pogođeno, jer pjesme zvuče kao da imaju manjak energije i manjak strasti.

Pjesma koja se najbolje snašla u novom okruženju je nekada veliki hit „Say what you want“, dok je recimo, isto tako veliki hit „Summer son“ u ovom aranžmanu, uz primjese reggae ritma, skroz neprepoznatljiv i puno lošiji od izvornika. Neke pak druge pjesme, kao što su „Halo“ ili „Inner smile“ mogu biti zanimljive i u ovakvoj izvedbi jer ne gube mnogo od svoje draži.

Od novih pjesama već je kao singl izdan „Start a family“, gdje kao gost u recitativnom dijelu, te kao gost u spotu, sudjeluje glumac Alan Rickman. Grupa ga je već jednom angažirala za snimanje prepoznatljivog spota za pjesmu „In demand“, koja za ovaj CD nije ponovo snimljena, iako je bila veliki hit. Nije prerađena niti pjesma koju je obilježio Jean Reno, no njegov je spot ipak puno manje poznat od Rickmanovog. Sam Rickman inače redovito glumi negativce u filmovima, pa i daje ovoj novoj pjesmi jednu posebnu jezivu notu te time video spot, iako je riječ o posve običnoj ljubavnoj pjesmi, značajno dobiva na snazi. Možda se atmosfera umornog muškog vokala te lijepog i ugodnog glasa Spiteri može usporediti s atmosferom svima znane „Where the wild rosese grow“, no konačni ugođaj ostaje na slušatelju. Od preostalih novih pjesama možda vam zapadne za uho „Supafly boy“, i to bi, što se tiče obljetničkog izdanja, bilo to. Pitanje je da li vam je dovoljno?

Ali, ni to nije sve. Za sve one koji vole prepoznatljivi, moćni i ugodni pop škotskog Texasa postoji također i deluxe izdanje na drugom CD-u, na kojem su pjesme upravo onakve kakvima ih pamtite kroz posljednjih 25 godina i 8 studijskih albuma, i to poredane kronološkim redoslijedom.

Toni Plićanić

Hits 1452
Red Book « Red Book Texas Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiOpeth u Tvornici


Sharon Kovacs u Tvornici


Hard Place proslavio 12-i rođendan


Klasična hrvatska četvorka +2 u Splitu


Partibrejkers obilježili velikih 40 godina


2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje