A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Heartthrob


Bookmark

Data

Released Siječanj 2013
Format Albumi
Vrsta Pop / Indie rock / Synthpop / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / New Wave/Post-Punk Revival
Dodano Utorak, 05 Srpanj 2016
Žanr Pop-Rock
Length 36:27
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2013
Država Europa
Etiketa Warner Bros. Records / Vapor Records
Catalog Number 9362-49481-7
Edition details objavljeno: 29.1.2013., produkcija: Greg Kurstin, Mike Elizondo, Justin Meldal-Johnsen i Rob Cavallo; snimano: veljača - svibanj 2012.
Tags Warner Bros Rob Cavallo Greg Kurstin Mike Elizondo Warner Bros. Warner Music Justin Meldal-Johnsen Tegan and Sara Vapor

Review

Teško je povjerovati da su prošle tri godine od zadnjeg albuma ovog dinamičnog sestrinskog dua koji još od sredine devedesetih radi sebi svojstvenu, vokalno zanimljivu, ritmički bogatu i tekstualno upečatljivu glazbu. Sestre Quinn u svojoj su karijeri izgradile prilično snažnu reputaciju vrlo osebujnih tekstopisaca i, što je još važnije, odličnih live izvođača. Ne prezavši od konflikta i često oštrog sestrinskog podbadanja u svojim su live nastupima publici približile sve što ih čini toliko prirodnim i osebujnim izvođačicama. Dvije neobične alternativne djevojke led su probile 1999. svojim prvim albumom Under Feet Like Ours koji je, u retrospektivi, sve što je indie rock bio i trebao ostati. Kako su se redali albumi rasla je i količina fanova, a srcedrapajućih tekstova nije nedostajalo pa je tako Don't Confess dospjela na soundtrack jedne od patetičnijih serija za mlade koja je i na našem tlu imala priličan odjek. Lik iznimno alternativne i emotivne Peyton uživio se u čemer koji je donosio cijeli If It Was You. Emotivne jadikovke i probijajući vokali ponekad Sare, a češće Tegan u tadašnjim indie fanovima izazvali su ljubav na prvo slušanje.

I tako su se dvije vrlo ćudljive djevojke svakim albumom vratile snažnije ili barem jednako snažne kao i na samim počecima. The Con je oduševio, a Sainthood malo više nego zadovoljio publiku i pravo pitanje je bilo koliko će djevojke uspjeti zadržati svoju originalnost u poplavi popa i elektronike. Nije tajna da su oduvijek očijukale s novim izvorima zvukova. Od klasičnih instrumenata pa sve do lupkanja klamerice o drvo klavira, uvrnuti zvukovi godinama su obogaćivali njihov opus dok su introspektivni i životno-propitkujući tekstovi otkrivali naizmjence život jedne i druge sestre. Dok se blizanke i dalje, ponukane vlastitim životnim izborima, bore za prava potlačenih, slažu prekrasne balade i energične oraspoložavajuće pjesme koje svjedoče tome da njihova glazba ne proizlazi iz komercijalnih težnji već iz vlastitih previranja i čudne energije koju dobivaju iz sestrinske suradnje. Krenule su, kao i mnogi ženski vokalisti, s prilično mnogo gnjevnog izričaja da bi sad, na sedmom studijskom albumu, napravile potpuno drugačiji pop album i postigle odličan uspjeh na svjetskim ljestvicama.

Premda bismo objeručke prihvatili sve što ove dvije iznimno nadarene autorice imaju za reći, pozitivno je upravo to što su odlučile svaki album napraviti drugačijim. Od čistih akustičnih gitara do jakog synthpopa zadržale su interes publike u istom opsegu kao i uvijek, a za Heartthrob i očekivanja u intervjuu za Rolling Stone Sara je izjavila:

"Nismo htjela napraviti mali korak, htjele smo veliki. Nekako smo osjećale da smo zatvorile desetljeće sa albumom Sainthood. Navršile smo tridesetu pri kraju tog albuma i službeno smo bile u glazbenoj industriji već deset godina. To je vrijeme kad se pitate: "Što su Tegan and Sara sad? Kako će im izgledati budućnost?" Neki odgovori su bili poprilično dosadni. Koliko albuma želimo prodati, na kakvim mjestima želimo svirati i gdje još nismo bile? Onda smo same sebi rekle: 'OK, ne možemo napraviti još jedan album koji zvuči kao nešto što ljudi očekuju od nas. Trebamo napraviti album koji objedinjuje sve što smo radile dosad i onda uzeti producenta koji će do dovesti na višu razinu.'“

Producent je na Hartthrobu svoju plaću pošteno zaradio. Točnije, njih 5 je podijelilo rad i slavu novog albuma. 10 pop pjesama od kojih bi se svaka mogla odvrtiti na bilo kojoj radio postaji osim Radio Banovine posve su skrenule od onog što su djevojke prije radile. Nijedna pjesma nije bila posve očekivana, a širi spektar publike koji su ovim novim albumom privukle bacio je sjenu na njihovu indie sljedbu, čak i kad to Warner Bros label nije uspio. No, za razliku od mnogih izvođača koji pribjegavaju generičkim hitovima, djevojke su na svaku pjesmu stavile vlastiti potpis. Karakteristično za njihov stil rada, svaka u većoj mjeri potpisuje neku od pjesama. Omjer autorstva, dakako, varira, ali vokalno su obje zastupljene u gotovo jednakoj mjeri.

Kreativni rad koji potpisuju Tegan & Sara čisti je dokaz da ljubav nadilazi spol i dob i kroz glazbu i odličan tekst svatko se može poistovjetiti s njihovom otpjevanom rječi, tome posebice svjedoče I'm Not Your Hero i How Come You Don't Want Me. Najkvalitetnija i najTegan&Sara od svih pjesama albuma Love They Say može se mjeriti s bilo kojoj pop odom ljubavi dok I Couldn't Be Your Friend čak trešti u zvučnicima H&M-a šoping centra Cvjetni trg. Ova komercijalizacija indie alt djevojaka zasigurno će uzrokovati mnogo njurganja kod okorjelih fanova, ali u kontekstu njihove eksperimentacije i konstantne promjene došla je u pravo vrijeme. Heartthrob je, u konačnici, jako dobar album koji će jednako moći cijeniti i uska skupina fanova izvođačica, ali i šira publika koja ih dosad nije upoznala stoga uz visoku ocjenu i osmjeh na licu uz ovaj album ide i iznimno topla preporuka.

Željka Bešić

Hits 1381
Tegan and Sara Albumi Kronologija Love You to Death » Love You to Death

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima