facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Temple of the Dog


Bookmark

Data

Released Travanj 1991
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Grunge / Hard rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Petak, 27 Siječanj 2017
Žanr Rock
Length 1:12:20
Broj diskova 2
Edition date Rujan 2016
Država Europa
Etiketa A&M Records / Interscope
Catalog Number 0602557095883 / 5709588
Edition details objavljeno: 16.4.1991. / 30.9.2016. (reizdanje); produkcija: Rick Parashar i Temple of the Dog; producent reizdanja: Jeff Fura; snimano: studeni - prosinac 1990. - London Bridge Studios, Seattle, Washington
Tags Jeff Fura A&M Records Temple of the Dog Rick Parashar

Review

Još uvijek traju rasprave kako je i kad grunge nastao i kad je umro. Korijene svakako vuče još od masne i žestoke ‘Cinnamon Girl’ Neila Younga, a mnogo duguje hardcore i post-hardcore pokretu: bendovima poput Butthole Surfers i Flipper, B strani ‘My War’, famoznog albuma Black Flag, Hüsker Dü i njihovom trolistu fantastičnih albuma između ’84.-e i ’85.-e, prvim albumima Sonic Youth... Godine 1986. u Seattleu je izdana kompilacija ‘Deep Six’, koja nikome van države Washington nije značila previše. No, na njoj se brusio talent koji će kroz koju godinu gradu na sjeverozapadu SAD-a donijeti titulu glazbene prijestolnice svijeta.

Na spomenutoj kompilaciji sudjelovali su, između ostalih, bendovi Green River s Jeffom Amentom i Stoneom Gossardom, Malfunkshn s Andrewom Woodom i Soundgarden s Chrisom Cornellom. Fast forward četiri godine kasnije, prva trojica se u zajedničkom bendu Mother Love Bone spremaju izdati svoj debitantski album. Pjevač Andrew Wood se, međutim, predozirao u ožujku 1990. godine i bend se raspao. ‘Apple’ je ipak izdan u rujnu iste godine te gotovo samostalno nadahnuo stvaranje nove glazbene scene u inače glazbeno prilično mrtvom gradu.

Woodov cimer, Chris Cornell, bio je posebno pogođen Andyjevim naglim odlaskom. Frontman benda koji je u to vrijeme stvarao beskompromisni hard-rock/heavy metal po uzoru na dinosaure žanra iz 70-ih, odlučio je svoje osjećaje ispoljiti u obliku pjesama ‘Say Hello 2 Heaven’ i ‘Reach Down’. Cornell ih je napisao i nak neko vrijeme na njih zaboravio sve dok nije nabasao na Amenta i Gossarda, momke koji prestali svirati nakon raspada Mother Love Bone. Zajedno su odlučili snimiti dvije pjesme kao posvetu preminulom prijatelju, a pozvali su i tada nepoznate Mikea McCreadyja i Eddieja Veddera, tek pridošlog u Seattle iz Kalifornije, kao i Soundgardenovog bubnjara Matta Camerona.

Petorka, pojačana ‘slučajnim’ gostovanjem Veddera, odlučila je snimiti čitav album. Nazvala ga je kao i grupu: ‘Temple of the Dog’, po stihu iz Woodove pjesme ‘Man of Golden Words’. Album je snimljen u desetak dana krajem 1990., a izdan u proljeće 1991., nekoliko mjeseci prije grunge booma izazvanog albumima ‘Nevermind’ Nirvane i ‘Ten’ Pearl Jam. Grupa je održala svega dva nastupa te se vratila svojim glavnim projektima: Cornell i Cameron u Soundgarden, a Gossard, Ament, McCready i Vedder su osnovali Pearl Jam.

Netko je početkom 1992. bio vrlo pametan pa zaključio da bi se moglo dobro zaraditi na zajedničkom albumu članova Pearl Jam, autora albuma ‘Ten’, i Soundgarden, koji su godinu prije izdali ‘Badmotorfinger’. ‘Temple of the Dog’ je dobio novu priliku te se sa spotom za ‘Hunger Strike’  predstavio svijetu tada zaraženom virusom grungea. Ostalo je povijest...

Da, ‘Temple of the Dog’ je uistinu pravi year zero za grunge. Album je to koji i nakon 26 godina zvuči svježe, moćno i toliko iskreno da je nemoguće ostati ravnodušan prilikom slušanja. ‘Say Hello to Heaven’ i Hunger Strike’ su vrhunci ne samo albuma, nego čitavog žanra, a ‘Reach Down’ i ‘Pushin’ Forward Back’ jednostavno pršte energijom. Za mene su, pak, ‘Wooden Jesus’ i ‘Times of Trouble’ možda i najbolje pjesme koje je Cornell napisao u svojoj bogatoj karijeri. Sve u svemu, nema prosječne, a kamoli loše pjesme: ‘Temple of the Dog’ je ponajbolji album 90-ih.

Erupciju oduševljenja izazvala je vijest da se Temple of the Dog ponovno okuplja povodom 25.-e godišnjice albuma te da će izdati proširenu verziju albuma. Osam koncerata u SAD-u je već iza nas, a na snimkama na Youtubeu se može vidjeti u kakvoj su sjajnoj formi članovi grupe. Reizdanje albuma na tržište je izašlo u rujnu, točno 25 godina otkad je grunge postao svjetski fenomen. Osim deset pjesama izvorno sadržanih na albumu, našao se tu još niz outtakeova i demo verzija pjesama, kao i demo snimke dosad neobjavljenih pjesama ‘Angel of Fire’ i ‘Black Cat’. Spomenuti su noviteti možda i najslabiji trenuci ovog reizdanja, no svejedno ih je zanimljivo čuti i saznati nešto više o naslijeđu ovog kratkoživućeg benda koji je do danas zaslužio status legendarnog.

Fascinira koliko je Cornell moćan na demo snimkama ‘Say Hello 2 Heaven’ i naročito ‘Reach Down’, započete nadosnimljenim višeglasjem samog Cornella. Vidi se kako takvim pjesmama nije bilo potrebno mnogo dodavati kako bi se napravila optimalna verzija za album. Na gotovo svim outtakeovima gitare su daleko glasnije, žešće i uvjerljivije. Ponekad to pomalo guši pjesme, no na ‘Reach Down’, recimo, zvuči nezaboravno. Najbolji trenuci ovog reizdanja su instrumentalna verzija ‘Times of Trouble’ s naglašenim pianom te odlični outtakeovi ‘Wooden Jesus’ i ‘All Night Thing’, koji su možda i bolji od verzija koje su završile na izvorniku.

Treba spomenuti i da je deset izvornih pjesama remasterirano uz pomoć Brendana O’Briena, poznatog kao producenta ‘Ten’, čime su dobile na jasnoći i ravnoteži te je ispran ‘mulj’ s prvotnih verzija koji im je davao onaj prepoznatljivi grunge štih, no vrlo vjerojatno smetao audiofilima koji su album slušali na vinilu i onima koji su tražili vrhunsku kvalitetu zvuka na CD-u. Vjerujem da je među dodacima sve ono reprezentativno što je ostalo od priprema i sesija za album, a neke od tih skladbi predstavljaju zaista odličan poklon onima koji žale što Temple of the Dog nije više ništa snimio nakon tog albuma. Sve pjesme i verzije zajedno zaokružuju priču o istovremeno najmanjem i jednom od najvećih grunge bendova te o albumu kojeg danas možemo zvati ‘The Shape of Grunge to Come’.

Filip Katić

Hits 810

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma