facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Goblin


Bookmark

Data

Released Svi 2011
Format Albumi
Vrsta Underground Rap / Alternative Rap / Hardcore Rap
Dodano Nedjelja, 15 Svi 2011
Žanr Rap
Length 1:13:48
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država SAD
Etiketa XL Recordings
Catalog Number XLCD529
Edition details Datum objave: 10. 5. 2011.; Snimano: 2008. - 2011. The Trap, Opra Music (Los Angeles, California); Produkcija: Tyler, the Creator i Left Brain
Tags

Review

Upoznaj Odd Future Wolf Gang Kill Them All, najvreliju robu u biznisu s one strane oceana. Čak im nije niti trebalo da ih prvo otkrije engleska štampa pa da postanu popularni kod kuće u Los Angelesu. Odd Future Wolf Gang Kill Them All su sve napravili sami: od produkcije, snimanja, razbijanja sustava vrijednosti, izgradnje novog sustava vrijednosti nas protiv njih1 ili njih protiv svih ostalih, formiranja čopora, formiranja estetike oko čopora i snimanja kvalitetnog materijala. Samo je trebao doći netko treći i posaditi hype

Hype je posadio Thrasher, časopis za skejtere i ostalu djecu u preskupoj odjeći. Odd Future su dovoljno underground, dovoljno groteskni, a dovoljno kvalitetni da sve poslije toga krene samo od sebe. Iako Odd Future nisu od jučer i na lageru imaju dvanaest besplatnih albuma2, a Tyleru je ovo drugi.

Iako drugi, Goblin je prvi za pravu izdavačku kuću gdje je mladi Tyler bio dovoljno pametan da potpiše za samo jedan album i zadrži sva prava na izdavanje.

Ovih petnaest stvar nastavlja gdje je već spomenuti prvi album, Bastard, počeo - faux dijalogom između MC-ja i psihijatra, a Tyler i dalje cvili nad ocem koji je otišao i napustio obitelj Okonma. Sada, s dvadeset, kada ga cijeli internet sluša sve mu to uredno vraća kroz cijeli album. Kad se ne obračunava s familijom kao Eminem, onda siluje i ubija ili radi piknik s djevojkom koju voli. Ta kuja ima poseban tretman. Ostale kuje nemaju. Uglavnom na kraju završe silovane u dupe i mrtve u glavu.

E sad, zašto bi ovo imalo ikakvu vrijednost? Zato jer je zabavno. Slušaš čovjeka kako ispucava pola frustracije i pola fantazije uz malo uvida u ono što ga na kraju dana stvarno muči - kako odrastati bez pola obitelji. Sve to Tyler baca preko vlastitih bitova iz Fruity Loops koji su minimalni u svakom kontekstu te riječi. Kao i na Bastardu, na Goblinu je najveći delivery u stihovima koji ti mozak hrane doktrinom šoka3 poput: Rape a pregnant bitch and tell my friends I had a threesome iz Tron Cat. Na istoj pjesmi i sam psihijatar kaže What the fuck?. Psihijatra glume Tyler i modulator glasa, a ovakvo pretjerivanje naviše ide na kurac u Bitch suck dick, pjesmi kojoj je većina stihova upravo u naslovu i bez koje se komotno moglo. Radicals ima čak i disclaimer jer refren ide: Kill people, burn shit, fuck school što je kontemporarno ambivalentnoj djeci s previše vremena za računalom sasvim dosta da polude za kolektivom koji svoja sranja radi po svojim pravilima. Pa makar bi vrijeme možda pokazalo da su ta pravila bila kriva. Pravila su iskrena.

Jer Odd Future ne zanima „za 10 godina“, zanima ih „sada“, zanima ih „odmah“, zanimaju ih pičke i zanima ih gdje je Earl.

P.S.
Na omotu je Buffalo Bill, poznat po tome što je upucao 4.280 bizona u osam mjeseci (1867. na 1868.) što ispadne 18 dnevno.

Štrebersko-tipografski podaci dana su Cooper Bold i Cooper Bold Outline; pisma koje Odd Future lijepe na sve albume.

Antonio Hadrović


1 Sličnu politiku zastupao je i jedan drugi muškarac nakon 11. rujna 2001. Tada smo „mi“ dobri, a „oni“ su bili
bradati i zli. Zakon koji je proizašao iz toga, Homeland Security Act, koštao je građane Sjedinjenih Država nešto
ustavnih prava, ali nema to nema veze kad si siguran.
2 Baš kao Sinestet kod nas. Za razliku od Odd Future, Sinestet ne skejta i ne nosi Supreme majice.
3 Nije u direktnoj vezi s istoimenom knjigom Naomi Klein.

Hits 746

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma