facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2011
Format Albumi
Vrsta Rock
Dodano Petak, 02 Rujan 2011
Žanr Rock
Length 53:09:00
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država USA
Etiketa Epitaph
Catalog Number 87121
Edition details Produkcija: Dave Fridmann; Datum objave: 12. 4. 2011.; Snimano: srpanj, 2010. Tarbox Road Studio, Fredonia, New York
Tags

Review

Rock muzika danas postoji u raznim formatima unutar kojih je jasno upakirana, u kojima se zna sa kojim žanrovima graniči. Sve više bendova u zadnjih par godina vuče moderniji rock zvuk, a pogotovo bendovi iz Amerike, koji po određenoj orginalnosti ne žele zaostati za glazbom koju ne samo u rock žanru, nego i u ostalim žanrovima pruža europska glazbena scena. Vremena se mijenjaju, a također i format rock glazbe. Jedan od takvih bendova koji je i službeno potvrdio da se odmiču stilom od dosadašnjeg rada je bend Thursday iz Amerike, a sama promjena stila može se čuti na njihovom albumu No Devolucion.

No Devolucion je njihov  šesti album koji je napravljen u post rock maniru, s atmosferičnim elementima, modernijim pristupom glazbi i definitivno je osvježenje unutar glazbenih okvira rock glazbe. Album od dvanaest pjesama koje su iste, a opet različite, prikazuje koliko i bend prati korak pomicanaj rock glazbe u modern/post rock/experimental/progressive vode, ne samo zvukom nego i strukturom pjesama. Album također ima mračniji ton koji je glavna stavka u samom opisivanju glazbe i svega na albumu, a osim toga je i produkcijski tipičan mnogim bendovima koji također rade unutar slične ili iste žanrovske strukture.

Album počinje pjesmom Fast To The End koja je upakirana u malo žešće post rock ruho, te kao prva pjesma najavljuje preokret u stilu. Iduća stvar na albumu No Answers ima tipičan američki rock zvuk koji vuče na njihov stariji rad, a ujedno  s druge strane vuče na pop skladbu u malo modernijoj izvedbi. Pjesma A Darker Forest je tipična post rock stvar. Sparks Against The Sun se oslanja na moderniji rock zvuk, a pomalo glazbom i vokalom, a i završetkom pjesme vuče na zvuk benda Muse. Open Quotes počinje punk uvodom, a kasnije poprima rock/post rock element i postaje atmosferičnija. Past And Future Ruins počinje laganim uvodom, a kasnije poprima post rock maniru albuma, a Magnets Caught In A Metal Heart je također post rock orijentacije, samo je podosta mračnija.

Empty Glass je stvar koja je drugačija od ostatka albuma, lagani stringovi, vokal, zvuči kao nešto što se može čuti od Depech Modea i sam outro pjesme ima moderniju pop crtu. A Gun In The First Act je također jednim dijelom drugačija zbog samog uvoda u kojem je svirana truba. Millimeter je stvar koja u sebi vuče indie elemente glazbe i alternative žanra, a Turnpike Divides uz post rock ima i nu metal elemente. Zadnja stvar na albumu Stay True je najduža stvar na albumu, koja počinje lagano, kasnije prelazi u žešću post rock strukturu, te osim clean vokala možemo čuti i ponešto growla. Lirički na albumu pjesme su okrenute temama odanosti, pitanja religije, i odnosu između bliskih ljudi.

Sam okret na albumu benda Thursday zvuči dobro, i prate napredak same rock scene. S druge strane utjecaj mnogih bendova je neizostavan, te se on primjeti. Album ima svoje trenutke, te također potencijala u daljenjem kreiranju glazbe kod ovog benda, a ujedno im on može biti vodilja kako stvarati u buduće, te pomicati granice unutar glazbe. S druge strane u glazbenoj industriji se sve više može čuti ovakvih bendova, iako malo koji od njih pokaže određenu kvalitetu. Album je topla preporuka ljubiteljima ovakve glazbe, a pjesme koje treba izdvojiti su Millimeter, Fast To the End, Sparks Against The Sun i Open Quotes.

Matej Devčić

Hits 562

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42